Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διαθέσιμη μέσω του gov.gr η ψηφιακή υπηρεσία myPhoto

Πώς λειτουργεί και πού χρησιμεύει

Διαθέσιμη είναι από σήμερα η ψηφιακή υπηρεσία myPhoto, η οποία θα διευκολύνει σημαντικά πολίτες και επαγγελματίες φωτογράφους στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Με τη νέα ψηφιακή υπηρεσία οι επαγγελματίες φωτογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν με απλό και ασφαλή τρόπο την ψηφιακή φωτογραφία του προσώπου και/ή της ιδιόχειρης υπογραφής των πελατών τους στο G-Cloud (Ενιαίο Κυβερνητικό Νέφος). Οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους τα ψηφιακά αρχεία που τους αφορούν όποτε τα χρειάζονται, αφού πρώτα τα συσχετίσουν με τον ΑΦΜ τους, ώστε, εφόσον το επιθυμούν, να χρησιμοποιήσουν:

  • τη φωτογραφία τους στις ψηφιακές συναλλαγές τους με το Δημόσιο και
  • την υπογραφή τους αποκλειστικά κατά τη διαδικασία έκδοσης και ανανέωσης του διπλώματος οδήγησης.

Η υπηρεσία myPhoto είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr, καθώς επίσης και απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση myPhoto.gov.gr. Η λειτουργία της υπηρεσίας myPhoto έχει ως εξής: αρχικά, ο πολίτης θα απευθύνεται σε πιστοποιημένο φωτογράφο, δηλαδή σε επαγγελματία φωτογράφο που έχει δηλώσει τον αντίστοιχο ΚΑΔ (Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας) στο μητρώο της ΑΑΔΕ, ο οποίος θα λαμβάνει τη φωτογραφία του προσώπου ή/και της ιδιόχειρης υπογραφής του πολίτη. Κατόπιν, ο φωτογράφος (ή εξουσιοδοτημένος υπάλληλός του) θα εισέρχεται στο myPhoto, με χρήση των κωδικών του Taxisnet, θα ανεβάζει τα ψηφιακά αρχεία στο myPhoto και θα καταχωρίζει τον αριθμό κινητού ή/και τη διεύθυνση email του πολίτη, προκειμένου να αποσταλεί σε εκείνον ο απαραίτητος κωδικός που αντιστοιχεί στα αρχεία που τον αφορούν.

myphoto.jpg

Μόλις λάβει τον κωδικό, ο πολίτης θα μπορεί να εισέρχεται στο myPhoto με χρήση των κωδικών του Taxisnet και να δει την ψηφιακή φωτογραφία ή/και την υπογραφή του. Κατόπιν, θα έχει τη δυνατότητα:

  • να συσχετίσει τα παραπάνω ψηφιακά αρχεία με ταυτοποιητικά στοιχεία του, όπως ο ΑΦΜ
  • να αποθηκεύσει τα ψηφιακά αρχεία στον υπολογιστή του και
  • να εξουσιοδοτεί ηλεκτρονικές εφαρμογές και υπηρεσίες του Δημόσιου να τα χρησιμοποιούν όπου αυτά είναι αναγκαία, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση φωτογραφίας ή η θέση ιδιόχειρης υπογραφής.

Αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση της υπηρεσίας myPhoto μπορείτε να βρείτε εδώ: https://gsis.gr/sites/default/files/myPhoto/POLITHS-MyPhoto_User_Manual.pdf

Διευκρινίζεται ότι για την αυθεντικοποίηση τόσο των φωτογράφων, όσο και των πολιτών στην υπηρεσία myPhoto είναι απαραίτητο να διαθέτουν επιβεβαιωμένο αριθμό κινητού τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).

Στην πρώτη φάση της λειτουργίας του myPhoto, οι εφαρμογές που μπορούν να διασυνδεθούν αυτόματα και να ανακτήσουν την ψηφιακή φωτογραφία και την ιδιόχειρη υπογραφή των πολιτών, εφόσον έχει δοθεί σχετική εξουσιοδότηση από τον πολίτη, είναι εκείνες που σχετίζονται με τις άδειες οδήγησης (ανανέωση, αντίγραφο λόγω κλοπής/απώλειας/φθοράς, αντικατάσταση με νέου τύπου). Σταδιακά, το myPhoto θα διασυνδέεται και με άλλες ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση φωτογραφίας.

Το myPhoto αναπτύχθηκε από τις Γενικές Γραμματείες Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β’ 4484/24.08.2022) του Υπουργού Επικρατείας Κυριάκου Πιερρακάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ