Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κύθηρα: Συνελήφθη Σύρος φερόμενος ως διακινητής - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Έβαλαν στο ιστιοφόρο 95 άτομα ενώ τους είχαν υποσχεθεί ότι ο αριθμός δεν θα ξεπερνούσε τα 15 άτομα, αναφέρουν μαρτυρίες

Στα Κύθηρα συνελήφθη φερόμενος ως διακινητής ένας Σύρος, μερικές ημέρες μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε στο νησί, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του Σύρου, ο οποίος κατηγορείται για διακίνηση μεταναστών και βρισκόταν ανάμεσα στους διασωθέντες του ναυαγίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ο μόνος ο οποίος είχε καταγωγή από τη Συρία. Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Αλέξανδρος Καλαφάτης, οι υπόλοιποι μετανάστες που διασώθηκαν προέρχονταν από το Αφγανιστάν.

Επιπλέον, οι έρευνες διακόπηκαν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να μην έχουν περισυλλεχθεί όλα τα πτώματα από τη θάλασσα.

Δύο ημέρες μετά το ναυάγιο του ιστιοπλοϊκού στα Κύθηρα η ταραγμένη από τους ισχυρούς ανέμους θάλασσα στην περιοχή της ναυτικής τραγωδίας εμποδίζει το έργο των λιμενικών να περισυλλέξουν τα πτώματα επτά άτυχων μεταναστών, τα οποία επιπλέουν ανάμεσα σε συντρίμμια.

Συνολικά ογδόντα μετανάστες από το Αφγανιστάν διασώθηκαν χάρη στις ηρωικές προσπάθειες των εθελοντών και του λιμενικού. Ο αριθμός των αγνοούμενων εικάζεται ότι είναι μεταξύ οκτώ έως δεκαπέντε.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωθέντων

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων «αυτό που έκαναν οι διακινητές ήταν εγκληματικό. Έβαλαν στο ιστιοφόρο 95 άτομα ενώ τους είχαν υποσχεθεί ότι ο αριθμός δεν θα ξεπερνούσε τα 15 άτομα». Όπως μετέδωσε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ οι περισσότεροι πλήρωσαν εννέα και δέκα χιλιάδες ευρώ για το ταξίδι έξι ημερών προς την Ιταλία.

Όπως είπε ένας από τους διασωθέντες ο χειριστής του σκάφους έπεσε στην θάλασσα καθιστώντας αδύνατη έπειτα την σωτηρία των επιβαινόντων στο ιστιοπλοϊκό που τσακίστηκε στα βράχια.

«Σε ένα πατάρι στα βράχια βρίσκονταν στoιβαγμένοι 90 άνθρωποι. Καταφέραμε και βγάλαμε τους ογδόντα. Αν καθυστερούσαμε λίγο ακόμα, διότι ο κυματισμός ήταν πολύ μεγάλος, θα είχαν χαθεί περισσότεροι» είπε ο κ. Πρωτοψάλτης που κατάφερε με το περονοφόρο όχημα που διαθέτει να διασώσει τους μετανάστες που πάλευαν γαντζωμένοι από τα απόκρυμνα βράχια.

«Κατεβάσαμε ένα σάκο και με αυτό τον τρόπο τους σώσαμε. Οι Αρχές του νησιού και οι κάτοικοι του νησιού σώσαμε όλο αυτό τον κόσμο. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους. Σώθηκαν ογδόντα άνθρωποι», δήλωσε ο κ. Πρωτοψάλτης.

«Είδα ανθρώπους να χάνονται, να πέφτουν από τον γκρεμό και να πνίγονται» είπε στην ΕΡΤ ο αυτόπτης μάρτυρας περιγράφοντας τις απέλπιδες προσπάθειες των ναυαγών.

«Φέραμε σε αυτό το σημείο ένα μεγάλο γερανό με φορτηγό, δέσαμε ένα σάκο (big bag)  όπου βάζουμε οικοδομικά υλικά και με μακριούς ιμάντες τον κατεβάζαμε κάτω. Έμπαινε μέσα στον σάκο ένας ή δυο (ναυαγοί) αναλόγως με πώς ήταν το κύμα, ανεβάζαμε τον σάκο και τους βγάζαμε στην επιφάνεια», περιέγραψε τη διαδικασία απεγκλωβισμού του κόσμου από τα βράχια.

Πηγή: ertnews.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ