Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πληγή για την κοινωνία τα αυξανόμενα φαινόμενα κακοποίησης παιδιών

Ανάγκη συνεργασίας δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών – Πώς βοηθά η ΑΡΣΙΣ τα παιδιά με εκπαιδευτικά προγράμματα ή διαμονή

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Υπολογίζεται ότι 1 στα 5 παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πέσει θύμα κακοποίησης, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 16%.

Το πρώτο οκτάμηνο του 2022, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας κατέγραψαν 257 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης με θύματα παιδιά.

Τελευταία βλέπουμε παραβιάσεις δικαιωμάτων των παιδιών, ειδικά όσων ανήκουν στις περισσότερο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Με δεδομένα τα παραπάνω, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου) αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σύμφωνα με το Άρθρο 3 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΟΗΕ, 1989): «Σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν τα παιδιά, είτε αυτές λαμβάνονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς  οργανισμούς κοινωνικής προστασίας, είτε από τα δικαστήρια, τις διοικητικές αρχές ή από τα νομοθετικά όργανα, πρέπει να λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη το συμφέρον του παιδιού».

Το δικό της λιθαράκι σε ένα καλύτερο μέλλον των μη προνομιούχων παιδιών βάζει η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων που διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο παιδικής προστασίας από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη με επίκεντρο τη φιλοξενία και την εκπαιδευτική υποστήριξη ευάλωτων παιδιών.

«Ασχολούμαστε κυρίως με ασυνόδευτα παιδιά από τρίτες χώρες. Πρόκειται για παιδιά που έχουν έρθει στη χώρα χωρίς τους γονείς ή τους συγγενείς τους. Σε αυτά το κύριο πρόβλημα είναι η νόμιμη διαμονή τους. Αν λυθεί αυτό, τότε μπορούν να δρομολογηθούν και θέματα όπως η πρόσβασή τους στην εκπαίδευση ή στην περίθαλψη», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο δικηγόρος Παιδικής Προστασίας ΑΡΣΙΣ Κώστας Κυρμανίδης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το τελευταίο διάστημα «το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζεται στην κοινωνία μας είναι αυτό της κακοποίησης παιδιών. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στο συγκεκριμένο ζήτημα και συνεργασία των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων που μπορούν να φροντίσουν ώστε να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα».

Στην πρόσφατη διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση 2022-2027, η ΑΡΣΙΣ συμμετείχε χαιρετίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης, αφού το Σχέδιο έρχεται να καλύψει μια μακροχρόνια ανάγκη και να απαντήσει σε μια πολύχρονη απαίτηση λειτουργίας υποστηρικτικού μηχανισμού και ολοκληρωμένων διαδικασιών με επίκεντρο το παιδί και τη διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντός του.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, το Εθνικό Σχέδιο προβλέπει διαδικασίες, οι οποίες αν και κρίνονται ορθές, αυξάνουν την ήδη υφιστάμενη πολυπλοκότητα του συστήματος προστασίας, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην είναι εφαρμόσιμες, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν ο κατάλληλος συντονισμός του εγχειρήματος, η εξασφάλιση της παράλληλης δράσης όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και σίγουρα η στελέχωση και η οικονομική υποστήριξη.

Πώς βοηθά το δίκτυο της ΑΡΣΙΣ

Να σημειωθεί ότι στο δίκτυο της ΑΡΣΙΣ αυτή τη στιγμή είναι ενταγμένα συνολικά περίπου 3.500 παιδιά που είτε παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα, είτε διαμένουν στους οκτώ ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων (225 παιδιά) ή στα εποπτευόμενα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης 60 θέσεων.

Κατά τη διάρκεια ενός χρόνου (Οκτώβριος 2021 – Οκτώβριος 2022), συνολικά 3.159 παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχουν στο πρόγραμμα με τίτλο «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» (All Children in Education-ACE), που υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ.

Από τα 3.159 παιδιά, τα 1.472 είναι ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα.

Μεγάλος αριθμός ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών βρίσκεται στο περιθώριο και πέφτει θύμα κάθε είδους εκμετάλλευσης αφού δεν διαθέτει ταξιδιωτικά ή άλλα έγγραφα ταυτοποίησης, ενώ δεν προβλέπεται κάποια ειδική άδεια διαμονής.

Επιπλέον, με το κλείσιμο του στεγαστικού προγράμματος ESTIA, πολλές οικογένειες με τα παιδιά τους, από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες, μεταφέρονται σε δομές φιλοξενίας εκτός αστικού ιστού, γεγονός που προκαλεί σειρά σοβαρών προβλημάτων, μεταξύ άλλων και στην πρόσβαση στην εκπαίδευση.

«Ο κόσμος μέσα από τα μάτια των παιδιών»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τo Κέντρο Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης της ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε εκδήλωση χθες αφιερωμένη στα παιδιά (από τις 4 μέχρι τις 7 το απόγευμα, Πτολεμαίων 35, 2ος όροφος).

Με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, τα παιδιά - μαθητές του Κέντρου δημιούργησαν κατασκευές και έβγαλαν φωτογραφίες με θέμα «Ο κόσμος μέσα από τα μάτια των παιδιών». Παράλληλα υπήρχαν μουσικές εκπλήξεις, κατασκευές και παιχνίδια.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη