Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Άμεση ρύθμιση για τη βραχυχρόνια μίσθωση ζητούν οι ξενοδόχοι

«Γιγαντώνεται» το φαινόμενο, όπως τονίστηκε στο ανοιχτό μέρος του συμβουλίου προέδρων Ενώσεων –μελών της ΠΟΞ, που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Να υπάρξει άμεσα ρύθμιση στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων ζήτησαν σήμερα από την κυβέρνηση εκπρόσωποι ξενοδοχειακών ενώσεων και φορέων του τουρισμού, μιλώντας στο ανοιχτό μέρος του συμβουλίου προέδρων Ενώσεων –μελών της ΠΟΞ, που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης  Philoxenia. Ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα κάνει αυτό που πρέπει», προαναγγέλλοντας ένα πλαίσιο από κοινού, το οποίο θα βγει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σημειώνεται ότι όπως έχει πει ο ίδιος σε δηλώσεις του, το πλαίσιο αυτό θα διαχωρίζει αυτούς οι οποίοι εκμισθώνουν μαζικά ακίνητα έναντι της πλειοψηφίας που εκμισθώνουν ένα ή δύο ακίνητα. Στη συνεδρίαση έγινε μια αποτίμηση της φετινής τουριστικής σεζόν η οποία χαρακτηρίστηκες πολύ καλή, ενώ τέθηκαν επι τάπητος και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως η ενεργειακή κρίση, η δυσκολία εξεύρεσης προσωπικού, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση κ.ά. Θετικές προσδοκίες εκφράστηκαν και για το 2023.

pox-philoxenia.jpg

«Γιγαντώνεται το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης»

«Είναι επιβεβλημένη η ανάγκη για παρέμβαση της πολιτείας ώστε να υπάρξει ρύθμιση στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), κ. Γρηγόρης Τάσος, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο γιγαντώνεται με πολύ αρνητικές συνέπειες για την αγορά φιλοξενίας αλλά και για την ίδια την κοινωνία και τονίζοντας ότι «ως χώρα έχουμε καθυστερήσει πολύ σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές». Αναφέρθηκε στα ευρήματα μελέτης της Grant Thornton που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ημερίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία:

-Η τουριστική δαπάνη της οικονομίας διαμοιρασμού μεγεθύνεται με έντονο ρυθμό,  15% ετησίως. Το 2022 έφτασε να αποτελεί το 14% της συνολικής τουριστικής δαπάνης, μέγεθος τέτοιο που δεν μπορεί να παραμένει χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο.

-Η μέση τιμή βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι κατά 5 φορές μεγαλύτερη από αυτή που σημειώνεται σε επίπεδο μακροχρόνιας μίσθωσης, δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα στους ιδιοκτήτες να διαθέσουν τα ακίνητά τους στη βραχυχρόνια αγορά, δημιουργώντας οξυμένα προβλήματα στέγασης.

-Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δημιουργούν  σημαντικές απώλειες  σε επίπεδο δημοσίων εσόδων λόγω του τρόπου φορολόγησής τους. Το 2016 οι απώλειες των δημοσίων εσόδων έφταναν τα 160,6 εκατ. Ευρώ. Το 2022 η εκτίμηση για τις απώλειες των δημοσίων εσόδων ανέρχεται στα 316,7 εκατ. Ευρώ. Καταγράφεται δηλαδή διπλασιασμός των καθαρών απωλειών δημόσιων -εσόδων κατά το διάστημα 2019-2022.

-Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στερούν τη δημιουργία πρόσθετων 39.000  θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τάσος «δεν λέμε να εξαφανιστεί η δραστηριότητα, πρέπει να μπουν όρια και να υπάρξει ένα δίκαιο πλαίσιο». Στο ίδιος μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσιου ο οποίος είπε ότι να μεν η βραχυχρόνια μίσθωση αναγνωρίζεται ως κομμάτι του τουριστικού προϊόντος, αλλά «από το να αναγνωρίζεις κάτι τέτοιο μέχρι να το αφήνεις να λειτουργεί ανεξέλεγκτα, υπάρχει χαοτική διαφορά». «Μπορούμε να βάλουμε ένα τέτοιο πλαίσιο ώστε να μην πειράξουμε τον πολίτη που θέλει να έχει ένα συμπληρωματικό εισόδημα, αυτό το κομμάτι θέλουμε να το αγγίξουμε μεταγενέστερα ώστε να μπουν κανόνες υγιεινής, ασφάλειας κλπ. Εκείνο που θέλουμε είναι να εμποδίσουμε όλη αυτήν την ανεξέλεγκτη επιχειρηματικότητα, με μαύρο χρήμα, με ανασφάλιστη εργασία, με παροχή υπηρεσιών εκεί που απαγορεύονται οι υπηρεσίες και αν κάπου πρέπει να μπουν οι υπηρεσίες αυτό να γίνει νόμιμα και φορολογημένα», είπε μεταξύ άλλων. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν και εκπρόσωποι ξενοδοχειακών ενώσεων αλλά και ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει άμεσα ρύθμιση, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι η τελευταία δυτική χώρα που δεν έχει πλαίσιο.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλής, χαρακτήρισε «δύσκολο γρίφο» για όλη την Ευρώπη την πληροφόρηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις καθώς είναι δύσκολη η εξασφάλιση στοιχείων για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Είπε ωστόσο ότι «ως χώρα είμαστε από τους πρώτους που επιδιώξαμε μια ορθολογική λύση ισορροπίας ανάμεσα στο δικαίωμα σε μια οικονομική δραστηριότητα διαφορετικού τύπου αλλά με διαφάνεια και φορολογική συνέπεια».

Στα 18 δις. τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος – Οι προσδοκίες για το 2023

«Η Ελλάδα είναι στα κορυφαία brand παγκοσμίως, είναι η χώρα που αγαπά όλος ο πλανήτης», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, στο περιθώριο του Συμβουλίου.

Αποδείχθηκε μέσα από χίλια παγκόσμια προβλήματα ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που αγαπάνε όλοι, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας αναφερόμενος στη φετινή τουριστική σεζόν.

«Καταφέραμε μέσα σε μια χρονιά πολλαπλών κρίσεων να στηρίξουμε μέσω του τουρισμού τους επαγγελματίες του κλάδου, τον πρωτογενή τομέα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το εμπόριο αλλά και τις κατασκευές καθώς 8 στις 10 επενδύσεις που γίνονται στη χώρα είναι τουριστικές», είπε ο Υπουργός.  Ανέφερε ακόμη ότι πέτυχε ο στόχος επιμήκυνσης της σεζόν, καθώς ξεκίνησε το Μάρτιο και συνεχίζεται καθώς ακόμα και στα μέσα Νοέμβρη έχουμε ακόμη ταξιδιώτες και τουρίστες.

Σε ότι αφορά το 2023, είπε ότι έχουμε μπροστά μας μια χρονιά που θα έχει επίσης δυσκολίες, με τον πόλεμο να μαίνεται ακόμη στην Ουκρανία δημιουργώντας αστάθεια, με πληθωρισμό και ενεργειακή κρίση, ωστόσο, όπως είπε, τα μηνύματα από τις επαφές που λαμβάνει από τις πρώτες διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, όπως αυτή του Λονδίνου, για τον ελληνικό τουρισμό είναι πάλι ισχυρά.

Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα μεριμνήσει ειδικά για ξενοδόχους και επαγγελματίες σε ορεινούς προορισμούς και πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή κρίση και έχουν ανάγκη στήριξης αλλά και για τους υπόλοιπους  κλάδους του τουρισμού ώστε να στηριχθούν.

«Ό,τι και να γίνει στις πρώτες προτιμήσεις του κάθε ταξιδιώτη είναι η Ελλάδα, είναι η Β. Ελλάδα, είναι η Κ. Μακεδονία είναι η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική», τόνισε.

Σε ότι αφορά τα έσοδα, ο κ. Κικίλιας είπε ότι υπολογίζεται πως έχουν ήδη ξεπεράσει τα 18 δισ. ευρώ.

 «Η Τράπεζα της Ελλάδος βγάζει ως γνωστόν κάθε Μάρτιο τα επίσημα στοιχεία για τη χρονιά που προηγείται, αλλά νομίζω πως από τον στόχο που έβαλε το υπουργείο Οικονομικών για (έσοδα) 15 δισ. ευρώ, είμαστε ήδη 3 δισ. πάνω και θα δούμε πού θα καταλήξει το "κοντέρ"» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

pox-philoxenia_2.jpg

Ο κ. Ρέτσιος είπε ότι η χρονιά, παρότι δε φαινόταν από την αρχή, ήταν τελικά πολύ επιτυχημένη. Για τη νέα χρονιά είπε ότι έχει πολλές προκλήσεις και πάλι «όμως ο τουρισμός που από τη φύση του είναι μια αισιόδοξη δραστηριότητα, μας επιτρέπει και φέτος να αισιοδοξούμε, συγκρατημένα». Και αυτό τόνισε ότι η χώρα μας έχει αποκτήσει ένα πάρα πολύ ισχυρό brand. «Παρά τις αντιξοότητες έχουμε τα μέσα, όχι μόνο να αντέξουμε, αλλά να πάμε καλά και την επόμενη χρονιά ίσως και εξίσου καλά με την τωρινή χρονιά», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Η πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου σημείωσε ότι οι προσδοκίες για τη νέα σεζόν «είναι να είμαστε ακόμη καλύτερα από ότι φέτος, που ήταν μια εξαιρετική χρονιά».

Για μια χρονιά που πήγε πολύ καλά μίλησε και ο κ. Τάσιος σημειώνοντας ότι τα τουριστικά έσοδα έφτασαν πάλι στο επίπεδο του 2019. Τόνισε πάντως ότι το 2022 δεν είναι 2019 καθώς ερχόμαστε από μια διετία μεγάλων απωλειών, εξαιτίας της πανδημίας «και αντιμετωπίζουμε σήμερα πρωτόγνωρες προκλήσεις που έχουν να κάνουν με το δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος και τις πληθωριστικές πιέσεις που εκτινάσσουν στα ύψη τα λειτουργικά μας έξοδα». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ξενοδοχειακές μονάδες 12μηνης λειτουργίας στον ορεινό όγκο.

«Οι δυσκολίες δεν πέρασαν. Οι προκλήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά μας. Μπορεί η δυναμική του 2022 να μας κάνει αισιόδοξους και για το 2023, μπορεί τα προμηνύματα να είναι θετικά όπως αποδείχθηκε και στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου, όμως οι αβεβαιότητες παραμένουν», είπε χαρακτηριστικά.

Για μια αναπάντεχα καλή χρονιά έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΞΕΕ, σημειώνοντας πάντως ότι είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  εξαιτίας της διάθεσης του κόσμου να ταξιδέψει.

Κονδύλια για τουριστικές επιχειρήσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στα κονδύλια που θα αφορούν τον τομέα του τουρισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Ανέφερε το πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Επιχειρώ», συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα διατεθούν σε τουριστικές επιχειρήσεις 100 εκατ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση, στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την πράσινη μετάβαση, από το οποίο μπορούν να επωφεληθούν και επιχειρήσεις τουρισμού, αλλά και σε πόρους ύψους 300 εκατ. ευρώ ετησίως από τουλάχιστον δύο καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου.

Εξάλλου, ο κ. Τάσιος σε πρόσφατη συνάντηση με υπουργούς συζητήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων ξενοδοχείων, οι οποίες θα μπορούν να ενταχθούν σε σχήμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και συμφωνήθηκε να υπάρξει ειδική μέριμνα, τόσο για τα μικρότερα ξενοδοχεία κάτω των 150 κλινών, όσο και για αυτά που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές.

pox-philoxenia_5.jpg

Δείτε στη γκαλερί παρακάτω φωτογραφίες από τη συνεδρίαση 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ