Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γίνεται προσβάσιμη σε ΑμεΑ η Καστροπολιτεία του Μυστρά

Τί περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Επισκέψιμος μουσειακός-εκθεσιακός χώρος, με καθολική προσβασιμότητα στα ΑμεΑ και στα εμποδιζόμενα άτομα καθίσταται η Καστροπολιτεία του Μυστρά μέσα από πρόγραμμα ανάδειξης που υλοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η ολοκλήρωση του συνολικού προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 7.500.000 ευρώ ο οποίος καλύπτεται κατά κύριο λόγο από το Ταμείο Ανακαμψης, προβλέπεται το 2025 ενώ στο τέλος του 2023 θα παραδοθεί η έκθεση στο Παλάτι των Δεσποτών.

Το έργο «Ανάδειξη- Εκθεσιακή Περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών στον Αρχαιολογικό χώρο Μυστρά» διαρθρώνεται σε τρία μέρη: Τη λειτουργική ολοκλήρωση του συγκροτήματος του Παλατιού, τη δημιουργία υποδομών εξυπηρέτησης κοινού και την εξασφάλιση προσβασιμότητας, το εκθεσιακό πρόγραμμα.

Στη μελέτη προσβασιμότητας προβλέπονται δύο κύριες διαδρομές: H πρώτη ξεκινά από την Κάτω Χώρα του Μυστρά, κατά μήκος του λιθόστρωτου κεντρικού καλντεριμιού και διαμέσου της Πύλης της Μονεμβασίας καταλήγει, από τα νοτιοανατολικά, στο Παλάτι. Η δεύτερη εξασφαλίζεται, μέσω του εργοταξιακού δρόμου, που ξεκινά εκτός των τειχών και συνδέεται με τον χώρο στάθμευσης, μέσω αμαξιτής μη-ασφαλτοστρωμένης δημοτικής οδού. Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και την εύρυθμη λειτουργία του χώρου διαμορφώνονται διάδρομοι κίνησης, καθώς και υπαίθριοι χώροι–πλατώματα. Σε άμεση συσχέτιση με τον κύριο διάδρομο κίνησης των επισκεπτών, προβλέπεται η δημιουργία τριών πλατειών- πλατωμάτων, σε σημεία που συγκεντρώνουν ειδικό ενδιαφέρον ή εξυπηρετούν στάσεις, στη πορεία του επισκέπτη. Το μεγαλύτερο πλάτωμα–πλατεία, η οποία είναι καθ’ ολοκληρία προσβάσιμη στα αμαξίδια ΑμεΑ, προβλέπεται νότια του Ανακτόρου, ως υπόμνηση της κεντρικής πλατείας του Παλατιού. Αποτελεί υπαίθριο κόμβο και σημείο αναφοράς για το Παλάτι. Παράλληλα, διαμορφώνεται δευτερεύον πλάτωμα για την εξυπηρέτηση της κεντρικής εισόδου στο Παλάτι, για το κοινό.
 
«Η καθολική προσβασιμότητα αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι η πρόσβαση των ΑμεΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων στους αρχαιολογικούς χώρους, στα μουσεία, στις πολιτιστικές υποδομές, εν γένει. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται  στους ενταγμένους χώρους στον κατάλογο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπως η Κατροπολιτεία του Μυστρά» υπογραμμίζει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και προσθέτει: «Οι επεμβάσεις, για τη βελτίωση και επέκταση της προσβασιμότητας, αλλά και της αύξησης της επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο, εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου προστασίας και ανάδειξης του μνημειακού συγκροτήματος Μυστρά. Εκτός από την οργάνωση της έκθεσης, στο Ανάκτορο και το έργο της καθολικής προσβασιμότητας, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει συμπεριλάβει τον Μυστρά στο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης έργο, που αφορά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, επί των μνημείων. Στο πλαίσιο αυτό, για τη συνολική θωράκιση της Καστροπολιτείας υλοποιείται  το σύστημα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης».

mystrs_-_diadromes_amea.png

Πηγή: protothema

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ