Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το χωριό με την υψηλότερη και χαμηλότερη θερμοκρασία το 2022 - Διαφορά 60 βαθμών!

Σύμφωνα με το meteo, στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας καταγράφηκε τόσο η υψηλότερη, όσο και η χαμηλότερη θερμοκρασία για το 2022

Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάζει το meteo στην ανασκόπησή του για τον καιρό του 2022 στην χώρα, σε επίπεδο θερμοκρασιών.

Όπως προκύπτει, το 2022 ήταν άλλη μία θερμή χρονιά, με αποκορύφωμα τις περιόδους 22-23 Ιουνίου και 23-29 Ιουλίου, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες του έτους καταγράφηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας ΕΛΠΙΣ (23-25 Ιανουαρίου).

Το Λευκοχώρι Φθιώτιδας κατέγραψε δύο ρεκόρ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στην δημοσιότητα το meteo, το πιο απίθανο στοιχείο είναι ότι η υψηλότερη, αλλά και χαμηλότερη θερμοκρασία του 2022 (σε κατοικημένες περιοχές), σημειώθηκε στην ίδια περιοχή!

Κι όμως, στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας καταγράφηκε στις 26 Ιανουαρίου θερμοκρασία στους -18.1 βαθμούς Κελσίου και στις 23 Ιουνίου θερμοκρασία 42.1 βαθμών Κελσίου! Με λίγα λόγια, στην ίδια χρονιά η περιοχή παρουσίασε θερμοκρασιακό εύρος μεγαλύτερο των 60 βαθμών Κελσίου!

meteo_fthiotida.png

Σε επίπεδο βροχοπτώσεων τα πρωτεία μοιράστηκαν η Κρήτη, η Ήπειρος και η Μαγνησία, με το μετεωρολογικό σταθμό στην Ασή Γωνιά Χανίων να καταγράφει ετήσιο ύψος βροχόπτωσης 2.383 χιλιοστά.

Αντίθετα, τα μικρότερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης εντοπίζονται στην Αττική, στη Νότια Βοιωτία και στη Βόρεια Κορινθία (αρνητικό ρεκόρ το Δερβένι με μόνο 171 χιλιοστά).

Τα άλλα αξιοσημείωτα μετεωρολογικά στοιχεία

Πέραν των παραπάνω ρεκόρ, τα ακόλουθα μετεωρολογικά στοιχεία του έτους κρίνονται ως αξιοσημείωτα:

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας "ΕΛΠΙΣ" (23-25 Ιανουαρίου), ισχυρές χιονοπτώσεις εκδηλώθηκαν στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας. Εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό, ενώ αρκετές περιοχές της Αττικής βρέθηκαν αντιμέτωπες με πολυήμερες διακοπές ρεύματος.
Ο Μάρτιος κατά τις πρώτες του τρεις εβδομάδες ήταν εξαιρετικά ψυχρός, με χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται σε αρκετές περιοχές της χώρας. Μάλιστα στην Αττική σημειώθηκε χιονόπτωση κατά τα διαστήματα 10-12 Μαρτίου και 19-21 Μαρτίου.
Ο Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από πολλές βροχές στα ηπειρωτικά. Τον Ιούλιο πολλές βροχές εκδηλώθηκαν εκ νέου στην Κεντρική και στη Βόρεια Ελλάδα.
Την περίοδο 20-26 Αυγούστου κακοκαιρία πολύ μεγάλης διάρκειας έπληξε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, κάτι που είχε να συμβεί μέσα στο καλοκαίρι 47 χρόνια (30/07 - 05/08/1975).

Ο Σεπτέμβριος ήταν πολύ ψυχρός στη Βόρεια Ελλάδα.

Στις 15 Οκτωβρίου σφοδρές βροχοπτώσεις προξένησαν πλημμύρες και σημαντικές καταστροφές στην Κρήτη, ενώ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Ο Δεκέμβριος ήταν ασυνήθιστα θερμός σε ολόκληρη τη χώρα.
Στις 24/01 στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν (2.090 μέτρα) σημειώθηκε ελάχιστη θερμοκρασία -19,8 °C, στις 26/01 στη δολίνη του Βαθύσταλλου Παρνασσού (1.780 μέτρα) σημειώθηκε ελάχιστη θερμοκρασία -28,6 °C, ενώ την ίδια ημέρα η ελάχιστη θερμοκρασία στη δολίνη της Κεχρωτής Μαινάλου (1.613 μέτρα) ήταν ίση με -29,2 βαθμούς Κελσίου.
Οι σημαντικές βροχοπτώσεις που δέχτηκαν οι Κυκλάδες τον Αύγουστο, είχαν ως αποτέλεσμα να μη βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις ως προς τα ετήσια ύψη βροχής μετά από πολλά χρόνια.
Από το σύνολο των κακοκαιριών που εκδηλώθηκαν στη χώρα το 2022, δόθηκε όνομα σε οκτώ (Διομήδης, Ελπίς, Bianca, Φίλιππος, Genesis, Eva, Ariel, Gaia).

Οι καμένες εκτάσεις στη χώρα μας από την αρχή του 2022 έως και το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου ήταν περίπου 200.000 στρέμματα, εκτάσεις που αντιστοιχούν περίπου στο 46% της μέσης καμένης έκτασης στην χώρα κατά την περίοδο 2006-2021.

Πηγή: iefimerida

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ