Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Έσπασε» αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Όποιο παιδί μπαίνει σε μαχητικό, είναι δικό μας παιδί»

«Τα παιδιά που χάνουν τη ζωή τους εν καιρώ ειρήνης είναι περισσότερο ήρωες από αυτούς που χάνουν τη ζωή τους στον πόλεμο. Γιατί στον πόλεμο δεν έχεις επιλογή»

«Πιο έμπειροι οι χειριστές των Phantom. Δεν τίθεται θέμα συντήρησης των αεροσκαφών» δήλωσε συγκινημένος στην ΕΡΤ ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πτέραρχος ε.α., Χρήστος Χριστοδούλου, σχετικά με τους δύο πιλότους του μοιραίου αεροσκάφους που κατέπεσε χθες για άγνωστο λόγο στη θαλάσσια περιοχή της Ανδραβίδας σκορπίζοντας τη θλίψη στο πανελλήνιο.

Εμφανώς συγκινημένος ο πτέραρχος ε.α. για την τραγική απώλεια του 29χρονο υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα και τις αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό του 31χρονου κυβερνήτη Ευστάθιου Τσιτλακίδη που όπως φαίνεται δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το αλεξίπτωτο διαφυγής δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «δεν είναι καλή ημέρα για τις οικογένειες του Στάθη και του Μάριου».

Μιλώντας με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Σταυρούλα Χριστοφιλέα, και προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του, με σπασμένη από τη συγκίνηση φωνή δήλωσε ο πτέραρχος εν αποστρατεία: «Τα παιδιά που χάνουν τη ζωή τους εν καιρώ ειρήνης είναι περισσότερο ήρωες από αυτούς που χάνουν τη ζωή τους στον πόλεμο. Γιατί στον πόλεμο δεν έχεις επιλογή. Στην ειρήνη έχεις επιλογή. Αν είχαν τη δυνατότητα να ρωτήσουν τα παιδιά τους αν θα έκαναν την ίδια επιλογή, η απάντηση είναι “ναι, θα κάναμε το ίδιο πράγμα”».

Αν είχαν την επιλογή θα έκαναν το ίδιο

«Συγνώμη για το τρέμουλο της φωνής, αλλά κάθε παιδί είναι και δικό μας παιδί, το οποίο μπαίνει σε ένα κόκπιτ να απογειωθεί. Αυτή τη στιγμή σπάω ένα κώδικα σιωπής αρχηγών. Μέχρι τώρα οι αρχηγοί δεν έβγαιναν να μιλήσουν πίσω από ένα ατυχημα. Οποιοσδήποτε βγαίνει και κάνει αναλύσεις μπορώ να πω προσωπική προβολή, δυστυχώς δυσχεραίνουν την όλη κατάσταση. Δε θα μπω στα αίτια. Δε θα απαντήσω στην ερώτησή σας να σας πω τα πιθανά αίτια, διότι μόλις χθες δημιουργήθηκε η Επιτροπή Διερεύνησης» ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος συγκλόνισε με την αλήθεια των λόγων του.

«Όσοι δεν έχουν κάνει διερεύνηση ατυχήματος δεν γνωρίζουν, άσχετα αν πέρασαν από την αεροπορία. Αυτή τη στιγμή λοιπόν έχει συγκροτηθεί επιτροπή διερεύνησης η οποία συλλέγει όλα τα στοιχεία. Ό, τι και να πούμε εμείς περισσεύουν. Αυτά θα βρεθούν, θα καταγραφούν και ποτέ δεν μπαίνουν παράγραφοι ή αστεράκια σ ένα ατύχημα» σχολίασε.

Aπαντώντας στο αν στα πιθανά αίτια της συντριβής είναι και η κακή συντήρηση των παλαιού τύπου αεροσκαφών ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ό,τι ακόμα και για την τελευταία πτήση το κάθε αεροπλάνο πριν αποσυρθεί ετοιμάζεται σαν να ήταν η πρώτη. «Πολλές φορές αυτά τα αεροπλάνα τυγχάνουν πολύ καλύτερες συντήρησης διότι γνωρίζουμε την παλαιότητα και επιπλέον το προσωπικό που τα συντηρεί είναι πολύ πιο έμπειρο απ ό, τι παραδείγματος χάρη συντηρούν σήμερα ένα καινούριο αεροπλάνο, όπως είναι το Ραφάλ»

Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αστοχίες δε θα υπάρχουν στις πτήσεις. «Τα αεροπλάνα όσο και να φτάσουμε στο έπακρο της τεχνολογίας, στο τέλος θα υπάρχει κάποιο ατύχημα. Η συντήρηση είναι άψογη μέχρι το τελευταίο σκαλοπάτι πριν την απογείωση», πρόσθεσε ο πτέραρχος εν αποστρατεία.

Θα είμαστε πάντοτε καλύτεροι

«Έχουμε χάσει και F-16, έχουμε χάσει Μιράζ, έχουμε χάσει F4. Δεν υπάρχει λοιπόν περίπτωση να μην φτάσουμε κάποια στιγμή σε ατύχημα. Όμως η Πολεμική Αεροπορία έχει έναν από τον έναν από τους καλύτερους δείκτες παγκοσμίως σε ότι αφορά τον δείκτη ατυχημάτων. Είμαστε από τους πρώτους σε αυτό το επίπεδο. Το μηδέν (ατύχημα) είναι εφικτό. Το προσπάθησα σε όλη μου την καριέρα. Όμως είναι πάρα πολύ δύσκολο. Είναι χιλιάδες εκατομμύρια οι παράμετροι πριν φτάσουμε σε ένα ατύχημα. Άρα λοιπόν, παρόμοια ατυχήματα υπήρξαν και θα υπάρξουν», προσέθεσε τονίζοντας ότι όλα θα τα βρει η επιτροπή διερεύνησης.

Αναφερόμενος στην εμπειρία των Ελλήνων πιλότων ο κ. Χριστοδούλου, μέσα από την οθόνη της ΕΡΤ, πέρασε ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό: «Ζούμε πραγματικά την απειλή, ειδικά από το 1974 και μετά. Αυτό μας έχει υποχρεώσει να είμαστε καλύτεροι και περνάει από γενιά σε γενιά. Μία είναι η σκυτάλη. Θα είμαστε πάντοτε καλύτεροι είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε. Αυτό είναι το μήνυμά μου».

Δείτε το σχετικό video από την ΕΡΤ:

Πηγή: ertnews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ