Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τραγωδία στα Τέμπη: Τεχνικούς συμβούλους διορίζουν οικογένειες των θυμάτων

«Με στόχο να προκύψει μια κατά το δυνατόν πληρέστερη και αντικειμενικότερη εικόνα που θα συμβάλει στον εντοπισμό των συστημικών αδυναμιών που χρήζουν αναθεώρησης»

Ιδιώτες τεχνικούς συμβούλους (εμπειρογνώμονες) διορίζουν οικογένειες των θυμάτων, με πρωτοβουλία κυρίως του δικηγόρου Θεσσαλονίκης Αντώνη Ψαρόπουλου, ο οποίος έχασε την κόρη του, την 20χρονη Μάρθη, κατά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου.

Στη σχετική ανακοίνωση ο κ. Ψαρόπουλος αναφέρει ότι «κάποιες οικογένειες θυμάτων, συμβάλουμε με τις δικές μας δυνάμεις στην βελτίωση της ασφάλειας του σιδηροδρόμου. Οι Τεχνικοί Σύμβουλοι που διορίσαμε, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν σχηματίσει μια ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης η οποία ξεκίνησε ήδη να εργάζεται. Με στόχο να προκύψει μια κατά το δυνατόν πληρέστερη και αντικειμενικότερη εικόνα που θα συμβάλει στον εντοπισμό των συστημικών αδυναμιών που χρήζουν αναθεώρησης».

Σε προηγούμενη δήλωσή του, ο κ. Ψαρόπουλος είχε τονίσει ότι «δεν θα μείνουμε μόνο στο πώς έγινε το δυστύχημα. Αναλογικά οι περισσότεροι επιβάτες πέθαναν από τη φωτιά. Θα ήθελα μέσα από την έρευνα να διαπιστωθεί από πού προκλήθηκε η φωτιά και η έκτασή της».

Η ανακοίνωση του κ. Αντώνη Ψαρόπουλου

«Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 204 ΚΠΔ, ανακοινώνουμε ότι έχουμε προβεί σε διορισμό Τεχνικών Συμβούλων προκειμένου να ασκήσουν τα αναγνωριζόμενα από το νόμο (άρθρα 207 και 208 ΚΠΔ) δικαιώματα στα πλαίσια της διερεύνησης των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Προχωρώντας, όμως, ένα βήμα παραπέρα και προκειμένου κάποιες οικογένειες θυμάτων να συμβάλουμε με τις δικές μας δυνάμεις στην βελτίωση της ασφάλειας του σιδηροδρόμου, θα θέλαμε να συμπληρώσουμε και τα εξής:

Οι Τεχνικοί Σύμβουλοι που διορίσαμε, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν σχηματίσει μια ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης η οποία ξεκίνησε ήδη να εργάζεται αναζητώντας τον συνδυασμό των τεχνικών παραμέτρων - στοιχείων, του ανθρώπινου παράγοντα και γενικότερα των οργανωτικών - δομικών παραγόντων οι οποίοι συνέβαλαν στο συγκεκριμένο δυστύχημα, ώστε να προκύψει μια κατά το δυνατόν πληρέστερη και αντικειμενικότερη εικόνα που θα συμβάλει στον εντοπισμό των συστημικών αδυναμιών που χρήζουν αναθεώρησης.

Η επιτροπή προτίθεται να εκδώσει εντός περίπου 2 εβδομάδων μια προκαταρκτική αναφορά με Συστάσεις Ασφαλείας που θα προκύψουν από την πρώτη επεξεργασία των ευρημάτων, ενώ επιφυλάσσεται να εκδώσει πλήρες και αναλυτικό Πόρισμα στα πρότυπα των αεροπορικών διερευνήσεων (κατά ICAO Annex 13) εντός των επόμενων μηνών.

Στα πλαίσια αυτών των ενεργειών, υπάρχει ανοιχτή συνεργασία και συνδρομή και άλλων πληρεξουσίων δικηγόρων οικογενειών θυμάτων και τραυματιών, οι οποίοι από τη δική τους πλευρά ήδη συμβάλλουν στον κοινό σκοπό όλων, που δεν είναι άλλος από την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος, την ανάδειξη και απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, αλλά και την εξαιρετικά σημαντική για όλους μας συνδρομή στη βελτίωση της ασφάλειας συγκοινωνιών».

Πηγή: protothema

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ