Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το σχέδιο των τρομοκρατών: Πληρωμή... με το κεφάλι - Η βοήθεια από Μοσάντ

Χτύπημα με αέριο ή εκρηκτικά σχεδίαζαν οι τρομοκράτες πριν επιτεθούν και με όπλα

Στο χάρτη της τρομοκρατίας σχεδίαζαν να ξαναβάλουν την Ελλάδα Πακιστανοί τρομοκράτες που ήταν έτοιμοι να χτυπήσουν σε εβραϊκό εστιατόριο και συναγωγή που λειτουργεί στην περιοχή του Ψυρρή, στο κέντρο της Αθήνας. Οι δύο άνδρες, ηλικίας 27 και 29 ετών που συνελήφθησαν ελάμβαναν εντολές από ομοεθνή τους, που βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες στο Ιράν και είναι καταζητούμενος για δολοφονίες, προκειμένου αφενός να στρατολογήσουν κι άλλους και αφετέρου να προχωρήσουν σε σειρά τρομοκρατικών χτυπημάτων: Εκτός από το χτύπημα στο εστιατόριο που θα γινόταν με αέριο και έκρηξη και θα συνεχιζόταν με ένοπλη επίθεση και στόχο να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα, το δίκτυο που εξαρθρώθηκε από την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική, σχεδίαζε επιθέσεις και δολοφονίες σε δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, όπως αναφέρει το skai οι δύο άνδρες που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα σήμερα το πρωί και σε βάρος του ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις, είχαν επιχειρήσει να στρατολογήσουν τουλάχιστον δεκαπέντε ομοεθνείς τους, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Οι συγκεκριμένοι έχουν εξεταστεί ως μάρτυρες από τις Αρχές και ελέγχονται τα κινητά τους τηλέφωνα. 

Η αρχική πληροφορία φέρεται να έφτασε στην ΕΥΠ από ξένη υπηρεσία, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας. Όταν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν έδειξαν τη βασιμότητα της πληροφορίας και πολύ περισσότερο όταν φάνηκε ότι ήταν πολύ κοντά στην εκτέλεση των σχεδίων τους με επίθεση σε σύντομο χρονικό διάστημα στο εβραϊκό εστιατόριο του Ψυρρή, επίσπευσαν τη σύλληψή τους: Ο ένας κατά μεγάλα διαστήματα εργαζόταν ως εργάτης γης στη Ζάκυνθο και ο δεύτερος στη Σπάρτη και συνελήφθησαν στην Αθήνα όπου νοίκιαζαν δωμάτιο σε ξενοδοχείο στην Ομόνοια. Παρέμεναν κρατούμενοι με πρόσχημα ότι βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα, ενώ άρχισε ο έλεγχος στα κινητά τους τηλέφωνα, με τα στοιχεία που ανασύρθηκαν να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για τη σχεδιαζόμενη δράση τους. 

Μάλιστα, στα κινητά τους σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες βρέθηκαν και βίντεο από την κατόπτευση στο εστιατόριο που είχε μπει στο στόχαστρό τους. Η έρευνα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, συνεχίζεται καθώς στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μεταφερθεί τηλέφωνα, usb και άλλα στοιχεία που ελέγχονται. 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι δυο τρομοκράτες που είχαν βάλει στόχο εβραϊκή συναγωγή στου Ψυρρή, ήθελαν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα και αυτό γιατί η πληρωμή τους θα γινόταν… με το κεφάλι. Δηλαδή με κάθε νεκρό από το τρομοκρατικό χτύπημα που θα πραγματοποιούσαν.
Μάλιστα φαίνεται πως με τον «καθοδηγητή» είχαν κλείσει και ταρίφα, ανεβάζοντας την τιμή για κάθε νεκρό από 10.000 -15000.
Έτσι εξηγείται ο λόγος που στο τρομοκρατικό χτύπημα που σχεδίαζαν θα επιτίθενται πρώτα με αέριο ή εκρηκτικά ώστε να υπάρξουν πολλοί νεκροί και κατόπιν θα έμπαιναν με όπλα.

Η Μοσάντ βοήθησε τις ελληνικές Αρχές

Σε συνεργασία με την ισραηλινή Μοσάντ βρίσκονταν οι ελληνικές Αρχές και η ΕΥΠ, αναφέρει την ίδια στιγμή το thetoc προκειμένου να φτάσουν στην εξάρθρωση και τη σύλληψη των μελών του τρομοκρατικού δικτύου, που σκόπευε να αιματοκυλίσει εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, η Μοσάντ βοήθησε τις ελληνικές Αρχές παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις του Ιράν στη χώρα. Όπως αναφέρθηκε μάλιστα στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού το βράδυ της Τρίτης, η Μοσάντ βοήθησε την Ελλάδα ώστε να "σπάσει" έναν ιρανικό πυρήνα τρομοκρατών.

Η υπηρεσία κατασκοπείας παρείχε βοήθεια στην Ελλάδα, ώστε να αναλύσει τις επιχειρησιακές διαδικασίες της ιρανικής τρομοκρατικής οργάνωσης και να λύσει το "παζλ" ενός υποκείμενου εγκλήματος.

"Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα του Ιράν που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον τρόμο εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό", ανέφερε σχετικά η Μοσάντ.

Επιπλέον, η μυστική υπηρεσία βοήθησε στον εντοπισμό του συνδετικού κρίκου, μεταξύ του τοπικού πυρήνα τρομοκρατίας στην Ελλάδα και των ευρύτερων παγκόσμιων τρομοκρατικών οργανώσεων του Ιράν.

Την Παρασκευή οι απολογίες

Την Παρασκευή θα οδηγηθούν στον ανακριτή για τις απολογίες τους οι συλληφθέντες ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που σχεδίαζε στοχευμένα χτυπήματα στην χώρα.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα, ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα).

Παράλληλα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ' αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα). 

Η επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου της Αστυνομίας

Το θέμα δημοσιοποιήθηκε με επίσημη ανακοίνωση των Αρχών, που έχει ως εξής:

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.)  εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.
Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Polieco Hellas: Η εταιρεία από τις Σέρρες με επενδύσεις 15,2 εκατ. ευρώ σε 15 χρόνια
Η εταιρεία που έχει εργοστάσιο στις Σέρρες και προϊόντα της χρησιμοποιούνται σε μεγάλα έργα της χώρας, συμπληρώνει 15 χρόνια ζωής
Polieco Hellas: Η εταιρεία από τις Σέρρες με επενδύσεις 15,2 εκατ. ευρώ σε 15 χρόνια