Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μπαμπινιώτης: «Σε λέω» ή «σου λέω»; Οι Θεσσαλονικείς λένε το σωστό

Άδικο το bullying που δέχονται οι Θεσσαλονικείς

Καμία… τύψη δεν πρέπει να αισθανόμαστε όσοι λέμε «σε λέω» ή «με είπες» και όχι «σου λέω» ή «μου είπες». 

Το … bullying που δεχόμαστε οι Θεσσαλονικείς συχνά από τους Αθηναίους και όχι μόνο, είναι άδικο , όπως έχει αναφέρει και παλαιότερα ο γλωσσολόγος Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Ο τελευταίος είναι ξεκάθαρος: Το ρήμα+αιτιατική (λέγει σε) δεν είναι λάθος, αποτελεί τη συνέχεια του ρήματος+δοτική που υπήρχε στα αρχαία (λέγει σοι) και έπειτα επικράτησε το ρήμα+γενική (λέγει σου).

Συνεπώς, το «σε λέω» δεν είναι καθόλου λάθος, είναι σωστό, σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη.

«Να είστε περήφανοι στη Θεσσαλονίκη γιατί αυτό που λέτε το ‘με λέει’. Είναι η έναρξη της χρήσης, όταν φύγαμε από την παλιά δοτική (λέγει μοι) και πήγαμε πρώτα σε αιτιατική, αυτό που έχουμε στη Θεσσαλονίκη δηλαδή.

Μετά πήγαμε στη γενική που έχουμε στη νότια Ελλάδα και καθιερώθηκε περισσότερο».

Και ο Μπαμπινιώτης συνέχισε: 

«Στη γλώσσα ό,τι λέγεται είναι καλοδεχούμενο, και οι δύο χρήσεις είναι σωστές, απλώς σας εξηγώ ότι στην ιστορία της γλώσσας η αιτιατική ήταν η πρώτη που αντικατέστησε τη δοτική, άρα ήταν η παλαιότερη χρήση. Στα ρήματα επικράτησε βέβαια τελικά να χρησιμοποιούμε τη γενική».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκέρτσος: Η Ελλάδα αρχίζει επιτέλους να κλείνει τις βαθιές πληγές της κρίσης
Όπως είπε, το 2025 θα καταφέρουμε να δούμε το εθνικό μας εισόδημα στα 247 δισ. ευρώ, λίγο υψηλότερα δηλαδή από εκεί που αφήσαμε το ΑΕΠ, στα 242 δισ....
Σκέρτσος: Η Ελλάδα αρχίζει επιτέλους να κλείνει τις βαθιές πληγές της κρίσης