Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βασιλιάς Κάρολος Γ': Η ιστορική στέψη του μονάρχη - Οι στιγμές που ξεχώρισαν (ΦΩΤΟ)

Χιλιάδες άνθρωποι έξω από το Μπάκιγχαμ παρά τη βροχή

Στέφθηκε βασιλιάς ο Κάρολος Γ’ στέφθηκε και η τελετή της στέψης του -αλλά και της Καμίλα- έγραψε ιστορία! 

Ο Κάρολος ορκίστηκε, έβαλε τον χρυσοποίκιλτο αυτοκρατορικό μανδύα, φόρεσε το βαρύ στέμμα του Αγίου Εδουάρδου και ακούστηκε το «God save the King», 70 χρόνια μετά την τελευταία τελετή στέψης που δεν ήταν άλλη από αυτή της μητέρας του.

Όλα κύλησαν απόλυτα προγραμματισμένα και σύμφωνα με το πρωτόκολλο, μετά από αμέτρητες πρόβες που είχαν γίνει για την μεγάλη ημέρα.

Φωτογραφία REUTERS

Χιλιάδες άνθρωποι έξω από το Μπάκιγχαμ παρά τη βροχή

Με αδιάβροχα και ομπρέλες, άνθρωποι κάθε ηλικίας, από κάθε γωνιά του πλανήτη συνέρρεαν τις τελευταίες ημέρες στο Λονδίνο για να παρακολουθήσουν από κοντά την ιστορία να γράφεται.

Φωτογραφία REUTERS

Η βροχή που άρχισε να πέφτει λίγο πριν την τελετή στέψης, δεν φάνηκε να ενόχλησε κανέναν και όλοι παρέμειναν εκεί, περιμένοντας τη στιγμή που θα περάσει από μπροστά τους η άμαξα με τον βασιλιά Κάρολο και την Καμίλα.

Αυτό έγινε λίγο μετά τις 12.00 (ώρα Ελλάδας) που Κάρολος και Καμίλα ξεκίνησαν για το Αββαείο του Γουέστμινστερ με το κοινό να παραληρεί.

Φωτογραφία REUTERS

Από νωρίς, είχαν αρχίσει να καταφτάνουν οι λαμπεροί προσκεκλημένοι για την μεγάλη ημέρα.

Τα φλας τράβηξαν οι σύζυγοι μεγάλων ηγετών όπως η Τζιλ Μπάιντεν και η Ολένα Ζελένσκα, καλλιτέχνες όπως η Έμμα Τόμσον και ο Λάιονελ Ρίτσι αλλά και η τέως βασίλισσα της Ελλάδας Άννα Μαρία με τον Παύλο και την Μαρί Σαντάλ.

Λίγο πριν φτάσουν Κάρολος και Καμίλα στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, έφτασαν τα αδέρφια του Καρόλου, οι γιοι του και τα εγγόνια του, ενώ ο πρίγκιπας George -ο δεύτερος πλέον στη σειρά διαδοχής- είχε ρόλο στην τελετή στέψης και ήταν συνεχώς μαζί με τον παππού του.

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Ουίλιαμ και Κάθριν μαζί με τα δύο μικρότερα παιδιά τους Σάρλοτ και Λούις – REUTERS

Ο μικρότερος γιος του βασιλιά Καρόλου, Χάρι που δεν είχε ρόλο στην τελετή – Φωτογραφία REUTERS

Σε αντίθεση με τον μεγάλο αδελφό του George, που ακολούθησε το πρωτόκολλο, ο μικρός Louis, έδειχνε να… βαριέται κατά τη διάρκεια της τελετής, χασμουριόταν συνεχώς και… τράβηξε για ακόμα μια φορά τα φλας των φωτογράφων.

Τα φλας άστραψαν όμως και για τη συγκινητική στιγμή, που ο πρίγκιπας Ουίλιαμ φίλησε τον πατέρα του και του ορκίστηκε πίστη και αφοσίωση…

Αμέσως μετά τη στέψη του Καρόλου, ακολούθησε τη στέψη της Καμίλα…

Στη συνέχεια, αναχώρησαν οι δυο τους με την χρυσή επίσημη άμαξα, που είναι κατασκευασμένη το 1762 από ξύλο επικαλυμμένο με φύλλα χρυσού και χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη από το 1831…

Λίγο μετά τις 16:00 ήρθε η στιγμή της αποθέωσης από τον συγκεντρωμένο λαό έξω από τα ανάκτορα. Ο Βασιλιάς Κάρολος, η Βασίλισσα Καμίλα και όλη η βασιλική οικογένεια βγήκαν στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ και χαιρέτησαν το πλήθος.

Μαζί με το βασιλικό ζεύγος βγήκαν στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ τα παιδιά που, νωρίτερα στην τελετή, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο και κρατούσαν τις κάπες τους, μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Τζορτζ, δεύτερος διάδοχος του βρετανικού θρόνου και τα εγγόνια της Καμίλα.

Στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ βγήκαν επίσης ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον μαζί με τα δύο μικρότερα παιδιά τους, την πριγκίπισσα Σάρλοτ και τον πρίγκιπα Λούις.

Επίσης, στο μπαλκόνι μαζί με τον βασιλιά Κάρολο και τη βασίλισσα Καμίλα βγήκαν η αδελφή του βασιλιά, πριγκίπισσα Αννα και ο αδελφός του βασιλιά, δούκας του Εδιμβούργου, πρίγκιπας Εντουαρντ, με τη σύζυγό του Σόφι και τα δυο παιδιά τους. 

Από το μπαλκόνι έλειπαν ο Πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος έφυγε αμέσως μετά την τελετή στέψης – σύμφωνα με το BBC – και ο ατιμασμένος Πρίγκιπας Άντριου.

Η αεροπορική επίδειξη που ακολούθησε, περιορίστηκε μόλις στα 2,5 λεπτά, εξαιτίας της βροχής στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική πομπή εδώ και 70 χρόνια. Σε αυτή μετείχαν 19 στρατιωτικές μπάντες, 250 άλογα, 4.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ εκπροσωπήθηκαν 33 χώρες της Κοινοπολιτείας. Μετά την ολοκλήρωση της πομπής, τα στρατεύματα συγκεντρώθηκαν στον κήπο των Ανακτόρων,  όπου απηύθυναν χαιρετισμό στον βασιλιά.

Ο βασιλιάς Κάρολος πλέον φορά πλέον διαφορετικούς μανδύες, από μωβ μεταξωτό βελούδο.Επίσης,  φορά πλέον το Αυτοκρατορικό Πολιτειακό Στέμμα βάρους 1,06 κιλών, το οποίο φορούσε η βασίλισσα Ελισάβετ κάθε χρόνο στα εγκαίνια του κοινοβουλίου. Το στέμμα αυτό κατασκευάστηκε το 1937 για τη στέψη του Γεωργίου ΣΤ' και φέρει 2.868 πολύτιμους λίθους. Μεταξύ αυτών το δεύτερο μεγαλύτερο επεξεργασμένο διαμάντι του κόσμου, το Cullinan II, των 317,4 καρατίων.

  

Προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Βρετανίας, τα διάσημα Red Arrows της βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Βρετανίας πέταξαν με καπνούς στα χρώματα της σημαίας.

Η βασιλεία του Καρόλου και της Καμίλα ξεκινάει και επίσημα από σήμερα.

Πηγές: newsit.gr, protothema.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θανατηφόρα τροχαία: Πώς θα τα μειώσουμε - Οι ευθύνες οδηγών και πεζών
Πολλοί βγαίνουν στο δρόμο και όταν οδηγούν σκέφτονται όλα τους τα προβλήματα και δεν θεωρούν ότι κάνουν κάτι τόσο επικίνδυνο και ακραίο που είναι η...
Θανατηφόρα τροχαία: Πώς θα τα μειώσουμε - Οι ευθύνες οδηγών και πεζών