Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Stop σε μεγάλο κύκλωμα με λαθρεμπόριο ποτών – Στο εδώλιο 51 άτομα

Μεγάλο κύκλωμα δρούσε σε Ρόδο και Κρήτη – Πώς γινόταν η διακίνηση των ποτών

Στις 29 Μαΐου, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου έχει προσδιοριστεί μετά από αναβολές, η εκδίκαση υπόθεσης λαθρεμπορίας ποτών από κύκλωμα που δρούσε σε Ρόδο και Κρήτη. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι 51 άτομα, δέκα εκ των κατηγορουμένων, είναι κάτοικοι της Ρόδου. Η δικογραφία σχηματίστηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Ως εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται ένας 62χρονος Κρητικός. Οι αστυνομικοί, προχώρησαν την 30ή Δεκεμβρίου 2017 στην σύλληψη, τεσσάρων ημεδαπών (τριών ανδρών και μιας γυναίκας) ηλικίας 62, 57, 38 και 30 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, για παράβαση της Νομοθεσίας περί Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη δέκα άτομα.

Αναλυτικότερα, ο 62χρονος, εκμεταλλευόμενος το ειδικό καθεστώς φορολόγησης που εφαρμόζεται στην Περιφέρεια της Δωδεκανήσου για την αιθυλική αλκοόλη προέβαινε σε προμήθεια – διακίνηση και διάθεση στην κατανάλωση, χωρίς έγγραφη άδεια της αρμόδιας τελωνειακής αρχής.

Προμηθευόταν σε μειωμένες τιμές μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών από επιχειρήσεις πωλήσεως οινοπνευματωδών ποτών που βρίσκονται στο νησί της Ρόδου Ν. Δωδεκανήσου, όπου ισχύει μειωμένος κατά πενήντα τοις εκατό (50%) συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) αιθυλικής αλκοόλης.

Για τα εν λόγω εμπορεύματα (αλκοολούχα ποτά) υπήρχε εικονική πώληση, σε επιχειρηματίες της Ρόδου, ενώ στην πραγματικότητα, (με την άμεση και αναγκαία συνδρομή στελεχών μεταφορικής εταιρείας της Ρόδου) μεταφέρονταν λάθρα, από το νησί της Ρόδου στο Ηράκλειο Κρήτης χωρίς να δηλωθούν στην τελωνειακή αρχή για την καταβολή του αναλογούντος φόρου.

Ο 62χρονος παρελάμβανε από γραφείο μεταφορικής εταιρείας στο Ηράκλειο, τα αλκοολούχα ποτά και στη συνέχεια προέβαινε στην περαιτέρω εμπορία τους, είτε σε κάβες εμπορίας ποτών σε Νεάπολη και Άγιο Νικόλαο, είτε σε λοιπούς επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο Ηράκλειο με σκοπό το κέρδος. Από τη διενεργηθείσα προανάκριση προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα τουλάχιστον από την 28.10.2017 έως την σύλληψή του, ο 62χρονος προμηθευόταν και διακινούσε παρανόμως αλκοολούχα ποτά από τη Δωδεκάνησο στην Κρήτη σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση, προσπορίζοντας στον εαυτό του παράνομο οικονομικό όφελος.

Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι ο 62χρονος με την συνδρομή ενός 45χρονου Ροδίτη, που αποτελούσε και τον σύνδεσμό του με λοιπούς επιχειρηματίες της Ρόδου, μια 31χρονη υπεύθυνη λειτουργίας μεταφορικής εταιρείας στη Ρόδο, ενός 38χρονου Ροδίτη, υπευθύνου της κάβας στη Ρόδο, ενός 33χρονου Ροδίτη, υπεύθυνου του καταστήματος πώλησης ειδών σε χονδρική στη Ρόδο, προμηθευόταν και διακινούσε παρανόμως αλκοολούχα ποτά, ενώ τα παραστατικά αγοράς των ποτών εκδίδοντο επ’ ονόματι δύο επιχειρηματιών της Ρόδου, ηλικίας 45 και 31 ετών.

Οι μεταξύ των εμπλεκομένων συνεννοήσεις είχαν καταγραφεί εξάλλου από τον κοριό της ΕΛ.ΑΣ., ενώ προέκυψε ότι στην μεγάλη τους πλειοψηφία τα ποτά κατέληγαν σε δύο κάβες ποτών για μεταπώληση στη Νεάπολη και στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης.

Τον 62χρονο φέρονται επίσης να συνέδραμαν δύο Ρουμάνες, οι οποίες απέκρυπταν μέρος των λαθραίων αλκοολούχων ποτών. Από την ίδια έρευνα φέρεται επιπλέον να προέκυψε ότι στον 62χρονο παρείχαν άμεση ή απλή συνδρομή στην λαθρεμπορία κι άλλοι Ροδίτες και συγκεκριμένα ένας 39χρονος οδηγός, ένας 44χρονος υπάλληλος της εταιρείας χονδρικής, μια 42χρονη, υπάλληλος της ίδιας επιχείρησης, ένας 45χρονος υπάλληλος της κάβας, μια 52χρονη επιχειρηματίας κι ένας 51χρονος επιχειρηματίας.

Προέκυψε εξάλλου ότι κατά το χρονικό διάστημα της έρευνας ο 62χρονος προμηθεύτηκε, διακίνησε από τη Ρόδο στην Κρήτη και εμπορεύτηκε, επιπλέον 2.832 φιάλες διαφόρων ειδών αλκοολούχων ποτών, ενώ προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση λόγω του εορταστικού τριημέρου της Πρωτοχρονιάς είχε αφιχθεί την Τετάρτη 27.12.2017 στο νησί της Ρόδου, όπου και μερίμνησε για την επιπλέον προμήθεια με τον ίδιο τρόπο, διαφόρων ειδών αλκοολούχων ποτών από συγκεκριμένες επιχειρήσεις πώλησης, τα οποία είχαν τοποθετήσει σε όχημα το οποίο θα ερχόταν από τη Ρόδο με πλοίο της γραμμής στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στην πορεία της έρευνας προέκυψε ότι το σύνολο των διαφυγόντων δασμών είναι περίπου  46.000 ευρώ.

Πηγή: dimokratiki.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς αναφορά στα ελληνοτουρκικά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας
Στην ανακοίνωση περιλαμβάνονται το Κουρδικό, ο πόλεμος στη Γάζα, οι εξελίξεις στο μέτωπο Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Χωρίς αναφορά στα ελληνοτουρκικά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας