Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σύγκρουση πλοίων στη Χίο: Έλληνας διασώστης κατέβηκε στο ένα πλοίο (VIDEO)

Tα 10 από τα 13 μέλη του πληρώματος ήταν Τούρκοι - Tου είπαν ότι δεν χρειάζονταν βοήθεια

Το Λιμενικό Σώμα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τη στιγμή που Έλληνας διασώστης προσεγγίζει το φορτηγό πλοίο «ΑΝΤ» με σημαία Βανουάτου και στο οποίο τα 10 από τα 13 μέλη του πληρώματος ήταν Τούρκοι και νωρίτερα είχε συγκρουστεί στα ανοιχτά της Χίου με πλοίο με σημαία Σιγκαμπούρης.

Ο Έλληνας διασώστης μόλις πάτησε στο κατάστρωμα του πλοίου «ΑΝΤ» συνομίλησε με το πλήρωμα τα μέλη του οποίου του είπαν ότι δεν χρειάζονταν βοήθεια. Ωστόσο εκείνος τους απάντησε ότι επειδή βρίσκονταν σε Διεθνή Ύδατα, εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης, η ελληνική πλευρά θα τους παρείχε οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζονταν. Στη συνέχεια αποχώρησε.

Με ρήγμα το πλοίο με τους Τούρκους ναυτικούς, ερευνώνται τα αίτια - Δείτε βίντεο

Εν τω μεταξύ, ρήγμα στη δεξιά πλευρά υπέστη το ένα από τα δύο εμπορικά πλοία τα οποία συγκρούστηκαν ανοιχτά της Χίου σε ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης.

Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Παρασκευής και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας, ένα πλοίο ονόματι «ΑΝΤ» και σημαίας Βανουάτου με 13 άτομα πλήρωμα, 10 εκ των οποίων Τούρκοι και το πλοίο «POTENTIA», σημαίας Σιγκαπούρης με 19 αλλοδαπούς πλήρωμα συγκρούστηκαν στη θαλάσσια περιοχή 9 ν.μ. βόρεια βορειοδυτικά της Χίου, σε Διεθνή Ύδατα.

To πλοίο ΑΝΤ είχε αποπλεύσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και είχε προορισμό την Ουκρανία. Το άλλο, το Potentia, είχε αποπλεύσει από τη Σμύρνη. Τα δύο πλοία εξέπεμψαν σήμα κινδύνου σε διεθνή ραδιοσυχνότητα με αποτέλεσμα να ενημερωθεί και η ελληνική και η τουρκική πλευρά.

Αμέσως στην περιοχή έφθασαν ισχυρές ελληνικές δυνάμεις και συγκεκριμένα έξι πλωτά σκάφη του λιμενικού, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, τρία Super Puma και παραπλέοντα πλοία, ενώ στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκε και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες Έλληνας διασώστης ανέβηκε στο πλοίο με σημαία Βανουατού ρωτώντας εάν χρειάζονται βοήθεια και στη συνέχεια αποχώρησε, αφού το πλήρωμα αρνήθηκε οποιαδήποτε βοήθεια. Από την ελληνική πλευρά κατέστη σαφές πως σε περίπτωση συνδρομής αυτή θα χροηγείτο από τις ελληνικές αρχές.

Στην συνέχεια στο σημείο έφτασαν και τουρκικές ακταιωροί.

Τα πλοία λίγο αργότερα με ίδιες δυνάμεις, χωρίς να χρειάζεται ρυμούλκυση, και με χαμηλή ταχύτητα φαίνεται να κινούνται προς λιμάνια που έχουν επιλέξει. Αυτό με τους 10 Τούρκους πλήρωμα κατευθύνεται προς την Τουρκία συνοδευόμενο από ελληνικά πλωτά ως τα όρια του FIR Αθηνών και από τουρκική ακταιωρό παράλληλα.  Το άλλο έχει χαράξει ρότα δυτικά και κινείται βόρεια από τα Ψαρά.

Τα δύο πλοία ήταν χωρίς φορτίο και δεν υπήρχε κίνδυνος βύθισής τους. Από την σύγκρουση δεν υπάρχουν τραυματίες ούτε και κάποιο από τα μέλη του πληρώματος έπεσε στη θάλασσα.

Η ανακοίνωση του Υπουργείο Ναυτιλίας για το περιστατικό

 «Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για σύγκρουση του Φ/Γ πλοίου «ΑΝΤ» σημαίας Βανουάτου με δεκατρείς (13) αλλοδαπούς πλήρωμα, με το Φ/Γ πλοίο «POTENTIA», σημαίας Σιγκαπούρης με δεκαεννέα (19) αλλοδαπούς πλήρωμα στη θαλάσσια περιοχή 9 ν.μ. βόρεια βορειοδυτικά ν. Χίου, σε Διεθνή Ύδατα, εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης.

»Υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. άμεσα έσπευσαν στο σημείο επτά (07) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) πλοίο ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ συνέδραμαν επίσης ένα (01) πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα (01) αεροσκάφος Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία (03) ελικόπτερα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και παραπλέοντα πλοία.

»Επίσης, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή έχει καταπλεύσει και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

»Επί του πλοίου σημαίας Βανουάτου, καταβιβάσθηκε διασώστης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από το δεύτερο ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. που βρέθηκε στο σημείο, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πληρώματος και την ανάγκη τυχόν παροχής βοήθειας. Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση. Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παραμένουν στην περιοχή, ενώ τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ίλον Μασκ εξηγεί γιατί παίρνει κεταμίνη – Πού υποστηρίζει ότι τον βοηθάει
«Υπάρχουν φορές που έχω κατά κάποιο τρόπο… μια αρνητική χημική κατάσταση στον εγκέφαλό μου, όπως η κατάθλιψη, υποθέτω»
Ο Ίλον Μασκ εξηγεί γιατί παίρνει κεταμίνη – Πού υποστηρίζει ότι τον βοηθάει
ΚΚΕ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν για την εισβολή στην Κύπρο
«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει στο πλάι του Κυπριακού λαού για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη με μία και μόνη κυριαρχία»
ΚΚΕ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν για την εισβολή στην Κύπρο