Το 2022 το ποσοστό κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην Ελλάδα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας ανεξάρτητης Έκθεσης της KPMG, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International. Ο όγκος των παράνομων τσιγάρων μειώθηκε κατά 500 εκατ. τσιγάρα, παραμένοντας, όμως, ακόμα σε υψηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της Έκθεσης, στην Ελλάδα το 2022:
- Το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων εκτιμάται στο 20,7% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων, το χαμηλότερο σημείο της τελευταίας 5ετίας.
- Συνολικά, καταναλώθηκαν 2,9 δισ. παράνομα τσιγάρα.
- Τα χαμένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία υπολογίζονται σε 519 εκατ. ευρώ μόνο για το 2022.
Σε επίπεδο Ε.Ε., καταναλώθηκαν 35,8 δισ. παράνομα τσιγάρα, προκαλώντας απώλεια εσόδων περίπου 11,3 δισ. ευρώ - 8,5% περισσότερα από το 2021.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Έκθεση της KPMG:
- Το 2022, η αγορά παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το 2021, κυρίως λόγω της αύξησης κατανάλωσης στη Γαλλία και το Βέλγιο.
- Η Γαλλία διατηρεί την πρώτη θέση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. και αντιπροσωπεύει το 47% της συνολικής κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε.
Στο πλαίσιο της νέας Έκθεσης, ο Gregoire Verdeaux, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της Philip Morris International, δήλωσε: «Το κόστος των επιπτώσεων της κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων για τους ενήλικους καπνιστές και τη δημόσια υγεία είναι πολύ υψηλό για να αγνοηθεί. Η Έκθεση της KPMG δείχνει ξεκάθαρα ότι η επέκταση της αγοράς παράνομων τσιγάρων συνιστά απειλή για τη βιωσιμότητα και τον μετασχηματισμό του κλάδου σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτείται, αποτελεσματική χάραξη πολιτικής, δημοσιονομική προβλεψιμότητα, αποτρεπτικές κυρώσεις και η αποτελεσματική επιβολή τους, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε. να μειώσουν την κατανάλωση παράνομων τσιγάρων.»

