Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ιάπωνες χορεύουν ποντιακά - Ο λυράρης με φάνελα για Πόντο και ΠΑΟΚ (VIDEO)

Ξαναχτύπησε η ομάδα Ιαπώνων που παίζει ποντιακή μουσική, χορεύει ποντιακούς χορούς και τραγουδάει

Ο σπόρος που φύτεψε πριν από μερικά χρόνια ο άλλοτε μεταδιδακτορικός φοιτητής του ΑΠΘ, φιλέλληνας και φιλοπόντιος Κόσουκε Φουκούντα –πλέον εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Οσάκας και συνεχίζει τις μελέτες του για την ελληνική φιλολογία–, έχει πια βαθιές ρίζες στην αυτοκρατορική Ιαπωνία.

Όπως αναφέρει το pontosnews, kάθε χρόνο η ομάδα των Ιαπώνων που συμμετέχει σε συναντήσεις με μουσική και τραγούδι, χορούς μέχρι τελικής πτώσεως και πολλές παραδοσιακές νοστιμιές του Πόντου, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.

Προσφάτως ο Ελληνοαυστραλός μουσικός Τζορτζ Κυριακίδης μαζί με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους βρέθηκαν στην Ιαπωνία για να γιορτάσουν τα γενέθλιά του. Και βρέθηκαν να μοιράζονται στιγμές γεμάτες Πόντο με το μουσικό ιαπωνικό συγκρότημα Lyagas που λατρεύει τα ποντιακά, κάπου στη Γιοκοχάμα.

Ανάμεσα στους μουσικούς ήταν και ο Κέι Σένγκα, ο Ιάπωνας που τα τελευταία 10χρόνια είναι αυτοδίδακτος στην ποντιακή λύρα. Όπως είχε δηλώσει το 2019 στο pontosnews.gr, την είχε ακούσει πρώτη φορά όταν ήταν φοιτητής. 

Η πρώτη επαφή του Κέι Σένγκα με τον ελληνικό πολιτισμό, γενικά, έγινε το 2005 όταν ξεκίνησε να κάνει μαθήματα ελληνικών χορών. Αίσθηση προκαλεί και η μπλούζα που φορά σε video που αναρτήθηκε στα social με μηνύματα για τον Πόντο και το σήμα του ΠΑΟΚ.

Το 2010, μάλιστα, συμμετείχε στην 5η Συνάντηση Χορευτικών Συγκροτημάτων και Φίλων της Παράδοσης στην Αηδονιά Πρέβεζας· συνολικά έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα τρεις φορές και έχει βρεθεί και στη Νάξο όπου χόρεψε παραδοσιακούς κυκλαδίτικους χορούς.

Την ποντιακή λύρα την ξεχωρίζει διότι, όπως είπε, είναι ένα από τα παραδοσιακά ελληνικά όργανα που μπορεί να παίξει αυτόνομα. Τη δική του την είχε αγοράσει online από το δισκοπωλείο «Νίκος Ξυλούρης», και μιας και κανείς στο Τόκιο δεν κάνει μαθήματα, αγόρασε και CD και ένα βιβλίο προκειμένου να μάθει να παίζει.

Πηγή: pontosnews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ