Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τζιτζικώστας: Παρουσίασε έργο για την Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη σε όλη την ΠΚΜ

Σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο Πιερίας της Κατερίνης

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση με θέμα “Κοινωνική Συνοχή – Βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των ευπαθών ομάδων”, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο Επιμελητήριο Πιερίας, στην Κατερίνη, ήταν ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η εκδήλωση είχε ως στόχο την ενημέρωση για τα έως σήμερα επιτεύγματα του της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μέσω ΕΣΠΑ στον τομέα της κοινωνικής συνοχής, καθώς και για τα αποτελέσματα και τα οφέλη από τις δράσεις και τα έργα που ολοκληρώθηκαν.

Παράλληλα, έγινε ενημέρωση για τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με επίκεντρο τις δράσεις και τα έργα κοινωνικής πολιτικής.

“Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έχουμε θέσει ως κορυφαία και σταθερή προτεραιότητά μας, την οποία υπηρετούμε στην πράξη, με συνέπεια, με έργα, με δράσεις, με φροντίδα για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας, στην Κατερίνη, την Πιερία και σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, την κοινωνική αλληλεγγύη. Σε αυτά, τα πολύ δύσκολα χρόνια, απέναντι σε πολλά προβλήματα και διαδοχικές κρίσεις, βάλαμε όλες μας τις δυνάμεις, αξιοποιήσαμε κάθε διαθέσιμο πόρο, για να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή και να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Για να είμαστε δίπλα σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε συμπολίτη μας ώστε να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του, κανέναν πίσω, και στα δύσκολα, αλλά και στην περίοδο προόδου και ανάπτυξης, που έχουμε βάλει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας”, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στο έργο που έχει γίνει στον τομέα της κοινωνικής συνοχής και ειδικά για τη στήριξη των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων της Κεντρικής Μακεδονίας, και ειδικότερα της Πιερίας, ο Περιφερειάρχης επισήμανε τις σημαντικότερες παρεμβάσεις:

-Στους γονείς και την οικογένεια φροντίζουμε να δίνουμε ανάσα, εξασφαλίζοντας ανελλιπώς από το 2015 μέχρι και σήμερα, χιλιάδες θέσεις σε δομές φιλοξενίας και φροντίδας για τα παιδιά, σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, και σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Στηρίζουμε 60.000 γονείς, μεταξύ των οποίων και 2.000 γονείς παιδιών με αναπηρία.

-Με ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργήσαμε και υποστηρίζουμε καθημερινά και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες και στους 38 Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη λειτουργία περισσότερων από 150 κοινωνικών δομών, που παρέχουν υπηρεσίες μέριμνας και φροντίδας, στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

-Δημιουργήσαμε τα Κέντρα Κοινότητας, ένα σε κάθε Δήμο, όπως και εδώ στην Πιερία, τα Κέντρα Κοινότητας Κατερίνης, Δίου - Ολύμπου και Πύδνας – Κολινδρού, τα οποία έχουν υποστηρίξει περισσότερους από 100.000 συμπολίτες μας.

-Δημιουργήσαμε τις δομές παροχής βασικών αγαθών και σήμερα λειτουργούν 19 Κοινωνικά Παντοπωλεία, 15 Κοινωνικά Φαρμακεία, 6 Κοινωνικά Συσσίτια, που στηρίζουν με τρόφιμα, φάρμακα, γεύματα και είδη πρώτης ανάγκης, 25.000 ευάλωτους συμπολίτες μας.

-Λειτουργούν 14 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, όπως και εδώ, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Κατερίνης, τα οποία φροντίζουν συνολικά 540 συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας.

-Λειτουργούν 12 Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας αλλά και 10 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Άτομα με Αναπηρίες, όπως το Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας του Συλλόγου Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης, που φροντίζουν συνολικά 456 συμπολίτες μας με κινητικές, νοητικές ή άλλες αναπηρίες.

-Εξασφαλίσαμε τη λειτουργία 7 Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, όπως το Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας στην Κατερίνη, που έχουν υποστηρίξει συνολικά 3.500 γυναίκες και παιδιά.
-Υποστηρίζουμε τις 24 ΤΟΜΥ, τις Τοπικές Ομάδες Υγείας, για μία σειρά από υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας για παιδιά σε κίνδυνο, έχοντας ήδη υποστηρίξει 3.100 παιδιά και εφήβους.

-Εξασφαλίσαμε τη λειτουργία των Δομών για άστεγους, που έχουν φιλοξενήσει περισσότερους από 3.000 συμπολίτες μας.
-Διανείμαμε περισσότερα από 1 εκατομμύριο τρόφιμα σε 58.000 ευάλωτους συμπολίτες μας.

-Στην Πιερία, όπως και σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, πραγματοποιούμε σειρά δράσεων για την κατάρτιση και την ανάπτυξη των επαγγελματικών προσόντων, για τους άνεργους συμπολίτες μας, τους εργαζόμενους, τους επιστήμονες, τα άτομα με αναπηρίες, για να αποκτήσουν νέα προσόντα και δεξιότητες, στην επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

-Επιδοτούμε 480 άνεργους συμπολίτες μας για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

-Παρέχουμε εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για την ένταξη των μαθητών με αναπηρία, αλλά και ενισχυτική διδασκαλία για τα παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.

-Υποστηρίζουμε την παροχή υπηρεσιών για την αυτόνομη και ασφαλή διαβίωση των συμπολιτών μας της τρίτης ηλικίας.

-Μέσα στην πανδημία, στηρίξαμε με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Νοσοκομείο Κατερίνης, τα Κέντρα Υγείας της Πιερίας, αλλά και όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, με νέο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και επικουρικούς γιατρούς.

Για την κοινωνική αλληλεγγύη στο νέο ΕΣΠΑ ο κ. Τζιτζικώσταςανακοίνωσε τους πόρους που θα διατεθούν για κοινωνικά έργα και δράσεις, που είναι πάνω από 365 εκ. ευρώ“Προσωπικά δεν στέκομαι σε όλα αυτά που έχουν γίνει, γιατί η κοινωνία συνεχίζει να έχει ανάγκες. Γι’ αυτό κοιτάμε πιο μακριά, στο μέλλον. Στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και στις δυσκολίες που θα συναντήσουμε. Τα επόμενα χρόνια, στη νέα Προγραμματική Περίοδο, στο νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξασφαλίσαμε ήδη και θα αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερους πόρους για την κοινωνική αλληλεγγύη, που θα ξεπεράσουν τα 365 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή, να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, να στηρίξουμε τα κοινωνικά δικαιώματα, τις ίσες ευκαιρίες, για κάθε συνάνθρωπό μας. Γιατί αυτό σημαίνει ανθρώπινη Περιφέρεια. Και ήδη, αν και το νέο ΕΣΠΑ εγκρίθηκε μόλις πρόσφατα, φροντίσαμε να ξεκινήσουμε άμεσα τις πρώτες δράσεις, για την υποστήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας”.

Οι πόροι που έχουν ήδη κινητοποιηθεί και αξιοποιούνται ανέρχονται σε 250 εκ. ευρώ για όλη την Κεντρική Μακεδονία, και όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, αφορούν σε μια σειρά από δράσεις σε τρεις άξονες έργων, που αφορούν άμεσα και στην Πιερία:

1.Για τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου Κατερίνης, των Κέντρων Υγείας της Πιερίας και όλων των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας, να έχουν καλύτερη πρόσβαση στην υγεία και την περίθαλψη, χωρίς αποκλεισμούς.

2.Διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας όλων των δομών μέριμνας, φροντίδας και αλληλεγγύης της Πιερίας και ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας. Δηλαδή διασφαλίζουμε ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην Κατερίνη, στο Δήμο Δίου - Ολύμπου, στο Δήμο Πύδνας – Κολινδρού τα Κέντρα Κοινότητας, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Φαρμακεία, τα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία, οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, οι δομές υποστήριξης παιδιών, εφήβων και γυναικών κατά της βίας, ώστε να παρέχουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες, τη φροντίδα, τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, που χρειάζονται οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας.

3.Αρχίζουν οι δράσεις που έχουμε σχεδιάσει, για την τόνωση της απασχόλησης, ειδικά των νέων και των γυναικών, για την πρόσβαση στην ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Για τη δια βίου μάθηση για όλους, με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες. Για την παροχή ίσων ευκαιριών και την άρση των διακρίσεων στην απασχόληση. Για την κοινωνική και οικονομική ένταξη, ειδικά των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Για την ισότιμη πρόσβαση σε βιώσιμες και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες για όλους τους συμπολίτες μας που τις χρειάζονται.

“Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις πιο δύσκολες εποχές, σε διαδοχικές κρίσεις, απέδειξε ότι είναι φορέας αποτελεσματικότητας και σταθερότητας, ότι είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες. Ότι κατανοεί τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και δίνει λύσεις. Και όπως κάθε φορά, αυτό που θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τώρα και στο μέλλον, είναι να αθροίζουμε δυνάμεις, να επενδύουμε στη συνεργασία με όλους τους θεσμούς και τους φορείς, να βάζουμε πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου και των συμπολιτών μας. Κι αυτή τη φορά το κάνουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο αποτελεσματικά. Γιατί η συγκυρία το απαιτεί, γιατί η κοινωνία το έχει ανάγκη. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και για εμένα προσωπικά, δεν υπάρχει ευημερία χωρίς κοινωνική συνοχή, δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη. Γι’ αυτό και στην πορεία μας προς την ανάπτυξη δεν θα αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο, κανένα συμπολίτη μας πίσω. Στόχος μας είναι οι νέες ευκαιρίες, οι νέες δυνατότητες, να φτάσουν σε κάθε οικογένεια, σε κάθε σπίτι. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη, να είναι δίκαιη, να είναι για όλους. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα και δράσεις στην Πιερία, όπως η Περιφερειακή Οδός Κατερίνης, η επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου, η αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών, η ενίσχυση των νέων αγροτών, των τοπικών επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων και των κατοικιών οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, η εξασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού για όλους τους συμπολίτες μας, η ενίσχυση της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, η ψηφιακή αναβάθμιση των σχολείων, η ανάδειξη του πολιτισμού, η ενίσχυση του τουρισμού και πολλά ακόμα έργα και δράσεις. Στόχος μας είναι η Μακεδονία του 2030 να είναι μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη, μα πάνω απ’ όλα ανθρώπινη, με την Πιερία στο κέντρο. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω στην εμπιστοσύνη που έχουμε οικοδομήσει όλα αυτά τα χρόνια με τους συμπολίτες μας. Για να μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον, το δικό μας και των παιδιών μας με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και περισσότερη αισιοδοξία. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη”, τόνισε στο μήνυμά του ο κ. Τζιτζικώστας.

Στην εκδήλωση χαιρετισμούς και παρεμβάσεις πραγματοποίησαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδουη Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλουο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου “Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης” Δημήτρης Καραπούλιας.

Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας, συνοδευόμενος από την κ. Μαυρίδουπαρέστη στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο πλαίσιο της καμπάνιας Europe in my Region (Η Ευρώπη στην Περιφέρειά μου) η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στη “Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης”, δομή που υποστηρίζει η Περιφέρεια με ευρωπαϊκούς πόρους, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία του Κώστα Μυλώσημε τη συμμετοχή της χορωδίας νέων της Μέριμνας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωεκλογές χωρίς Ευρώπη
Η ελληνική οπτική απέναντι στις Ευρωεκλογές σχεδόν έχει εξοστρακίσει τη λέξη Ευρώπη από τις προγραμματικές διακηρύξεις
Ευρωεκλογές χωρίς Ευρώπη