Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ρόδος: Καίει καταστήματα και σπίτια η φωτιά - Η έκκληση των κατοίκων (VIDEO)

Σε εξέλιξη είναι αυτή την στιγμή μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Ρόδο, στο Ασκληπιείο

Σε εξέλιξη είναι αυτή την στιγμή μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Ρόδο, όπως τόνισε πριν από λίγο κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Ειδικότερα, όπως είπε ο πύραρχος, η αναζωπύρωση είναι κοντά στον οικισμό Ασκληπιείο με νότια κατεύθυνση. Για την αντιμετώπιση της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο από Τουρκία και ένα από Κροατία, καθώς και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο είναι από Αίγυπτο ενώ άλλα δύο έχουν συντονιστικό ρόλο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ η φωτιά μπήκε στο χωριό Ασκληπειό κατακαίγοντας σπίτια καταστήματα και περιουσίες καθώς επίσης και ό,τι άλλο βρίσκει στο πέρασμα της.

Οι κάτοικοι του χωριού κάνουν έκκληση για βοήθεια. Στην περιοχή βρισκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές που προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση

Δύο μέτωπα απειλούσαν το χωριό από το βράδυ της Κυριακής. Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι του χωριού πάλεψαν με νύχια και δόντια για να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι δύο αναζωπυρώσεις της φωτιάς έχουν ζώσει αυτή τη στιγμή τα χωριά Γεννάδι και Βάτι.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται άκρως επικίνδυνη και για τον λόγο αυτό ολόκληρη η δύναμη της πυροσβεστικής και μεγάλος αριθμός εθελοντών έχει παραταχθεί στα δύο μέτωπα επιχειρώντας να τα ανακόψει. Εξετάζεται επίσης η εκκένωση των δυο χωριών.

«Αδιάλειπτά επιχειρούν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών» , δήλωσε κατά την έναρξη της έκτακτης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, ενώ τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη, αυτή την στιγμή, μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Ρόδο.

Ειδικότερα, όπως είπε ο πύραρχος, η αναζωπύρωση είναι κοντά στον οικισμό Ασκληπιείο με νότια κατεύθυνση. Για την αντιμετώπιση της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο από Τουρκία και ένα από Κροατία, καθώς και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο είναι από Αίγυπτο ενώ άλλα δύο έχουν συντονιστικό ρόλο.

Στην Κέρκυρα η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Λούτσες έλαβε μεγάλες διαστάσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, απειλώντας οικισμούς στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού.

Στην συνέχεια τόνισε ότι με διαδοχικά μηνύματα που εκδόθηκαν από το 112 εκκενώθηκαν 17 οικισμοί και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 2466 πολίτες. Στο έργο της απομάκρυνσης συνέβαλαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας , της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Λιμενικού Σώματος καθώς και πλοίο της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε ότι «αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κέρκυρα μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ζημιά σε οικίες», ενώ για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, που ενισχύθηκαν από την ηπειρωτική Ελλάδα και από το πρώτο φως επιχειρούν, περιοδικά, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Αναφορικά με την πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι, στο νότιο άκρο της Εύβοιας πλησίον του οικισμού Πλατανιστός , ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε ότι επεκτάθηκε με την βοήθεια των ισχυρών ανέμων σε χαμηλή βλάστηση στην ευρύτερη περιοχή και έλαβε γρήγορα διαστάσεις.

Η φωτιά, όπως είπε, πήρε πορεία προς τους οικισμούς Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι, Πλατανιστός, Καστρί, και Πλατύς Γιαλός , οι οποίοι και εκκενώθηκαν μετά από μήνυμα που εκδόθηκε από το 112.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος έχουν διατεθεί 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. 

Μέτρα για υποστήριξη των πολιτών 

Ο κρατικός μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί ώστε να παρέχει ότι χρειάζεται σε πολίτες και τουρίστες που βρίσκονται στο νησί. 

Τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την υποστήριξη των πολιτών και των επισκεπτών στη Ρόδο είναι οι εξής:

- Εντός των επόμενων 24 ωρών αναμένεται να μεταβούν στο νησί τα κλιμάκια μηχανικών που θα αναλάβουν τις αυτοψίες και πραγματογνώμονες στα πυρόπληκτα κτήρια, ώστε να γίνει η αποτίμηση των ζημιών και να δρομολογηθεί η χορήγηση αποζημιώσεων, με βάση το ολοκληρωμένο πλαίσιο που θεσπίστηκε την προηγούμενη τετραετία.

- Έως τώρα έχουν παραληφθεί περίπου 2.000 επιπλέον ράντζα -πέραν αυτών που διατέθηκαν από την πρώτη μέρα στους χώρους φιλοξενίας- και 500 υπνόσακοι. Έχουν μεταφερθεί στις μεγαλύτερες δομές, όπου στεγάζονται επισκέπτες που υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν από τα καταλύμματα τους, προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες διαβίωσής του.

- Σήμερα αναμένεται να παραδοθούν ακόμα 1.200 ράντζα και 1.200 sleeping bags. Υπενθυμίζεται ότι τα γήπεδα, τα συνεδριακά κέντρα, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και οι δημοτικές δομές που έχουν διατεθεί εφοδιάζονται τακτικά με τρόφιμα και νερό και διαθέτουν κλιματισμό.

- Η πρώτη παραλαβή και διανομή των ράντζων έγινε χθες το απόγευμα υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου και της υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη, η οποία είχε επισκεφτεί νωρίτερα σειρά χώρων φιλοξενίας ώστε να γίνει μία εκτίμηση των άμεσων αναγκών.

rhodes8.jpg

- Η δεύτερη αποστολή έγινε με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, η παραλαβή έγινε αργά το βράδυ και η διανομή του υλικού ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες

- Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τη διευκόλυνση των επισκεπτών που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Πέραν της ενεργοποίησης ειδικού γραφείου όπου, χάρη στη συνεργασία του ΥΠΕΞ και πρεσβειών, διευκολύνεται η αναχώρηση τουριστών που δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα, έχει ήδη δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος με ράντζα όπου φιλοξενούνται οικογένειας με μικρά παιδιά και ΑΜΕΑ. Εντός των επόμενων ωρών θα διατεθεί και δεύτερος ανάλογος χώρος. Παράλληλα, στο αεροδρόμιο διατίθενται δωρεάν τρόφιμα και εμφιαλωμένο νερό.

- Οι ρυθμοί αναχώρησης, οι οποίοι συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης καθώς μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή στέγαση ή μετακίνηση, χάρη στην προσθήκη περισσότερων πτήσεων από τους μεγάλους tour operators.

- Από χθες έως τις 6.00 το πρωί σήμερα έχουν αναχωρήσει με αεροσκάφη που ήρθαν άδεια προκειμένου να παραλάβουν επιβάτες 1.489 άτομα, με προορισμούς κυρίως την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

- Η κατάσταση στον αερολιμένα έχει βελτιωθεί δραστικά, με αρκετούς χώρους να είναι σχεδόν άδειοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων στελεχών του αεροδρομίου, υπό αυτές τις συνθήκες η κατάσταση θα έχει πλήρως εξομαλυνθεί έως σήμερα το απόγευμα.

Οι ενέργειες του υπουργείου Τουρισμού

Παράλληλα, σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού για την διαχείριση της κρίσης στον κλάδο του τουρισμού, απόρροια της φωτιάς στην Ρόδο.

Ήδη από χθες η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, όπως και η υφυπουργός Έλενα Ράπτη, από προχθές, βρίσκονται στο νησί των Ιπποτών, προκειμένου να συνδράμουν στην διαχείριση της κατάστασης. Η κυρία Κεφαλογιάννη έχει ήδη συναντηθεί με το σύνολο των φορέων του κλάδου στο νησί και την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει κύκλο συνεντεύξεων με τα διεθνή μέσα και ειδικά με αυτά της Μεγάλης Βρετανίας.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα θέλει να εκπέμψει ένα καθαρό μήνυμα ασφάλειας στο εξωτερικό, καθώς προέχει η ασφάλεια των επισκεπτών, όπως και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σε θέσει να αντιμετωπίζει μεγάλες κρίσεις. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ώρες έλαβε χώρα μια γιγαντιαία εκκένωση 19.000 ατόμων, με απόλυτη επιτυχία, κάτι που αναγνωρίζουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η κυρία Κεφαλογιάννη και σήμερα έχει ένα πρόγραμμα συνεντεύξεων με διεθνή μέσα, προκειμένου να δώσει μια σαφή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Αυτή τη στιγμή άμεση προτεραιότητα είναι η ασφαλής επιστροφή των ταξιδιωτών στις πατρίδες τους, ενώ ήδη μεγάλοι διοργανωτές ταξιδίων στέλνουν αεροπλάνα με κενές θέσεις προκειμένου να παραλάβουν τους ξένους επισκέπτες.

Στο ερώτημα εάν η παρούσα κρίση μπορεί να επηρεάσει τη συνολική εικόνα του ελληνικού τουρισμού εφέτος, φορείς απαντούν ότι η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί "Mega Κρίσεις", με επιτυχία, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό της πανδημίας. Αυτό που προέχει είναι να διαφυλαχθεί αυτό που κέρδισε η Ελλάδα από την πανδημία, που δεν είναι άλλο από το να διατηρηθεί το αίσθημα της ασφάλειας, το οποίο πλέον αποτελεί το πρώτο κριτήριο επιλογής στο να ταξιδέψει και να επισκεφθεί κάποιος έναν τουριστικό προορισμό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγγελούδης: Έρχονται νέες θέσεις πάρκινγκ στη Θεσσαλονίκη – Ο «μίνι» απολογισμός
«Η Θεσσαλονίκη θα έχει άλλη εικόνα την επόμενη πενταετία», δήλωσε ο Στέλιος Αγγελούδης αναφερόμενος στα έργα που έχουν ξεκινήσει και σε αυτά που θα...
Αγγελούδης: Έρχονται νέες θέσεις πάρκινγκ στη Θεσσαλονίκη – Ο «μίνι» απολογισμός
Παναγιώτης Κοκκόρης: «Ο e-ΕΦΚΑ αλλάζει καθημερινά προς όφελος των πολιτών»
«Ο e-ΕΦΚΑ αλλάζει καθημερινά προς όφελος των εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων του», αναφέρει σε άρθρο του για το TyposThes ο κ. Κοκκόρης
Παναγιώτης Κοκκόρης: «Ο e-ΕΦΚΑ αλλάζει καθημερινά προς όφελος των πολιτών»