Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχεται νέο κύμα ζέστης για 3 ημέρες - Πού θα έχουμε μέχρι και 40αρια

Ο καιρός μέχρι τις 12 Αυγούστου

Με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη η χώρα μας το τριήμερο Πέμπτη με Σάββατο, με τη θερμοκρασία να αγγίζει έως και τους 39 βαθμούς Κελσίου σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα.

Σύμφωνα με τον προγνωστικό χάρτη δε, από το Σάββατο αναμένονται και μπόρες στα δυτικά και προς τις βραδινές ώρες στα βόρεια τμήματα της χώρας.

Zέστη θα επικρατήσει σε όλη τη χώρα, ωστόσο τα δυτικά και τα ηπειρωτικά θα έρθουν αντιμέτωπα με νέα 40άρια τις μεσημεριανές ώρες.

Μέσω ανάρτησής του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, ο Σάκης Αρναούτογλου ενημερώνει για τις θερμοκρασίες των εν λόγω ημερών παρουσιάζοντάς τες σε έναν πίνακα.

 «Στους κλειστούς κάμπους υπολογίστε έως και 1-2 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία. Στις ορεινότερες περιοχές 4 με 8 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αντίστοιχα.

Στα παραθαλάσσια αλλά και τα νησιά υπολογίστε 3 με 6 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία», εξηγεί ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ.

40άρια θα δούμε σε Λαμία, Λάρισα, όμως αυτό το κύμα ζέστης δεν έχει καμία σχέση με τον καύσωνα που ζήσαμε στα τέλη του Ιούλη. Από το Σαββατοκύριακο ο καιρός, όμως, αλλάζει ξανά, ενισχύονται οι άνεμοι και πέφτει η θερμοκρασία από την Κυριακή. Στην Αττική ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου κατά τις μεσημεριανές ώρες.

Δείτε τον χαρακτηριστικό χάρτη

 

364155335_835731567916539_4652666664891270692_n.jpg

Έρχεται νέο «κύμα» καύσωνα; Η εκτίμηση Bloomberg - Τι υποστηρίζουν Έλληνες μετεωρολόγοι

Μια δυσμενή πρόβλεψη για ένα νέο ισχυρό «κύμα» καύσωνα στην Ευρώπη - Που ενδέχεται να επηρεάσει και τη χώρα μας - έφερε στο φως της δημοσιότητας χθεσινό δημοσίευμα του «Bloomberg».

Η Μεσόγειος αναμένεται να πληγεί από ακόμα πιο υψηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια του Αυγούστου, μετά τη σύντομη «ανάπαυλα» που διανύουμε έπειτα από τους συνεχείς καύσωνες και τις πυρκαγιές του Ιουλίου.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, σημαντικό τμήμα της ηπειρωτικής Ευρώπης αναμένεται να διανύσει ένα μέρος του Αυγούστου, με θερμοκρασίες κάτω από το συνηθισμένο. Ωστόσο, κατά το δεύτερο μισό του μήνα οι θερμοκρασίες σε Ισπανία, νότια Ιταλία και Ελλάδα, αναμένεται να ξεπεράσουν τους μέσους όρους της εποχής, προκαλώντας πιθανώς και τα υψηλότερα νούμερα όλων των εποχών, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Η Ρώμη και η Καταλονία σημείωσαν ήδη θερμοκρασίες ρεκόρ τον περασμένο μήνα, ενώ η Σαρδηνία έφτασε στο υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο για τον Ιούλιο στους 48 βαθμούς Κελσίου, με τον αριθμό αυτό να μην λογίζεται ως μη καταρρίψιμος.

«Ο Αύγουστος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους με τις υψηλότερες θερμοκρασίες τόσο στην ξηρά, όσο και στους ωκεανούς του βόρειου ημισφαιρίου, επομένως υπάρχει πιθανότητα να δούμε νέα κύματα καύσωνα τον Αύγουστο», έχει δηλώσει η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus.

Ερχεται νέο «κύμα» καύσωνα στη Μεσόγειο; - Τι υποστηρίζουν Έλληνες μετεωρολόγοι

Την ίδια ώρα, επιφυλακτικοί εμφανίζονται Έλληνες μετεωρολόγοι που σχολίασαν - ανέλυσαν το δημοσίευμα του «Bloomberg».

Παναγιώτης Γιαννόπουλος: Η εκτίμηση για νέο κύμα καύσωνα δεν επιβεβαιώνεται από τα προγνωστικά μοντέλα  - «Τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί»

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, σχολιάζοντας τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ότι οι θερμοκρασίες θα είναι φυσιολογικές για την εποχή και όπως είπε χαρακτηριστικά ο «καιρός θα είναι χαρά Θεού» το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι η εβδομάδα θα κυμανθεί σε φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, ενώ μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται μια μικρή άνοδος του υδράργυρου. Ειδικότερα όπως επισήμανε στην πρόγνωσή του, μελετώντας τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, δεν επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη του Bloomberg ότι μετά τις 16 Αυγούστου θα υπάρξει κάποιο ισχυρό κύμα καύσωνα στη χώρα μας.

Προφανώς, βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, όπως δεν αποκλείεται να υπάρχουν και ισχυρές καταιγίδες με πλημμυρικά φαινόμενα. Σε καμία περίπτωση όμως τα προγνωστικά στοιχεία δεν δίνουν κάτι τέτοιο. Σχολιάζοντας το κείμενο του δημοσιεύματος που προκάλεσε την αντίδραση των Ελλήνων μετεωρολόγων, επισήμανε ότι ακόμα και μέσα στο κείμενο η επιστήμονας που μιλά αναφέρεται σε πιθανότητα για κύμα καύσωνα.

Την ίδια άποψη είχε εκφράσει μια μέρα νωρίτερα ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του στο Twitter: «Οι 4 εβδομάδες του Αυγούστου και οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών. Δεν υπάρχει καν ισχυρό σήμα για καύσωνα στα νότια της Ευρώπης. Απλά η Samantha Burgess δήλωσε στο Bloomberg ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. ;Oχι όμως ότι θα γίνει. Δεν δικαιολογείται από τους χάρτες».

Σάκης Αρναούτογλου: «Η πρόβλεψη για μετά τον 15αύγουστο είναι πολύ κάτω του 50%»

Την άποψη του για το άρθρο του πρακτορείου Bloomberg το οποίο κάνει λόγο για νέο καύσωνα στη Μεσόγειο αλλά και στην Ελλάδα μετά τις 15 Αυγούστου εξέφρασε ο προγνώστης καιρού της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου.

Σε ανάρτησή του στο Facebook σχολιάζει αυτά τα στοιχεία, διερωτώμενος αρχικά: «Πόσο εύστοχη όμως είναι και τι οικονομικές επιπτώσεις όσον αφορά στον τουρισμό θα μπορούσε να έχει μια τέτοια μακροπρόθεσμη και γενικευμένη πρόγνωση για μια τόσο μεγάλη γεωγραφική περιοχή όπως τη νότια Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας;».

Ο Σάκης Αρναούτογλου λέει ότι έχει λάβει πολλά μηνύματα-ερωτήματα όσον αφορά στο άρθρο του Bloomberg στο οποίο γίνεται αναφορά για επιστροφή του καύσωνα σε όλη τη Μεσόγειο και στη χώρα μας μετά τις 15 Αυγούστου και «το οποίο όπως είναι φυσικό αναδημοσιεύεται και από ελληνικές ιστοσελίδες! Κατά την ταπεινή μου όμως άποψη φυσικά και δεν χρειάζεται πανικός καθώς μια τέτοια πρόγνωση έγινε όπως αναφέρεται και στο άρθρο από συγκεκριμένους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα πάνω στο θέμα και όχι από το σύνολο των μετεωρολόγων!

Το ποσοστό ευστοχίας μιας 15θήμερης και βάλε πρόγνωσης για μια τόσο ευρεία γεωγραφικά περιοχή όπως τη Μεσόγειο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται πολύ κάτω του 50% καθώς δεν λαμβάνονται τοπικά χαρακτηριστικά και αλλαγές στη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν ανά περιοχή τις αμέσως επόμενες ημέρες!

Τέλος, θεωρώ πως τέτοιες μακροπρόθεσμες προγνώσεις για τόσο μεγάλες γεωγραφικά περιοχές και με περιορισμένα ποσοστά ευστοχίας θα πρέπει να εκδίδονται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα μπορούσαν να έχουν άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στις οικονομίες των χωρών για τις οποίες γίνεται αναφορά!».

Η απάντηση Καλλιάνου: Το δημοσίευμα του Bloomberg μπορεί να επηρεάσει τον Τουρισμό

Eρχεται πάλι ισχυρός καύσωνας που θα επηρεάσει τη Μεσόγειο και ασφαλώς όλες τις χώρες της νότιας Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας);

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος απαντά:

1. Για μετά από 15 μέρες, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι καιρός θα επικρατήσει. Γνωρίζετε ότι ακόμη και για προβλέψεις 3 ημερών ενδέχεται να υπάρξουν αστοχίες, και υπάρχουν Μετεωρολόγοι που προβλέπουν τον καιρό για άνω των 15 ημερών; Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να προβλέψει κάτι... χαοτικό!

2. Αυτό το άρθρο του Bloomberg, όπως είναι λογικό, ενδέχεται να επηρεάσει τον Τουρισμό σε πολλές χώρες της Μεσογείου. Θα περίμενα τουλάχιστον μεγαλύτερη υπευθυνότητα από ένα τέτοιο μεγάλο μέσο.

3. Ο καιρός "πουλάει" πολύ τελευταία γιατί μας παρέχει πληροφορίες που αφορά τους πάντες και ειδικά τώρα που βιώνουμε περισσότερο τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης θα "πουλάει" ακόμα περισσότερο. Και καλώς που "πουλάει" γιατί οφείλουμε να είμαστε σωστά ενημερωμένοι. Αυτή είναι η αλήθεια! Αλλά τουλάχιστον, κάποια μέσα, να χρησιμοποιούν σωστά τις προβλέψεις των Μετεωρολόγων ή ακόμα καλύτερα, να χρησιμοποιούν τους σωστούς Μετεωρολόγους για προβλέψεις.

Συνοψίζοντας:

Δεν πρέπει να μας αφορούν άρθρα που μιλάνε για καιρικές προβλέψεις άνω της μιας εβδομάδας. Τα έχουμε πει χιλιάδες φορές αυτά, μην τα ξαναλέμε.

Απλά σας προετοιμάζω διότι σίγουρα θα δούμε άρθρα από διάφορα μέσα κυρίως του εξωτερικού (σε λίγο καιρό) που θα μιλάνε για φετινό «καταστροφικό» φθινόπωρο ή και ακόμα «πανίσχυρο» χειμώνα. Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Έχουν καταντήσει πληκτικοί.

Ρίχνουν τη "ζαριά"... και αν πιάσει, έπιασε!

Πηγή: Protothema.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ