Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρόσβαση του ελληνικού Δημοσίου σε δορυφόρους - Τι θα παρακολουθούν

Το ελληνικό Δημόσιο αποκτά πρόσβαση σε δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης

Ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες και άλλες καταπατήσεις δημοσίου χώρου, αναλυτική καταγραφή τους και δυνατότητα διαμόρφωσης του ιστορικού των αυθαιρεσιών. Παρακολούθηση εξέλιξης πυρκαγιών και λεπτομερειακός καθορισμός της καμένης γης. Εφαρμογές για το κτηματολόγιο, αλλά και για αγροτικές επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις, όπου πλέον απαιτείται μεγάλη ακρίβεια. Ολα αυτά μπορούν να γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικά, όταν υπάρχει η βούληση βεβαίως, με χρήση δορυφορικών εικόνων εξαιρετικά μεγάλης ανάλυσης, που είναι πλέον διαθέσιμες, αλλά το ελληνικό Δημόσιο είτε δεν αξιοποιούσε είτε αγόραζε ασυντόνιστα πολύ ακριβά.

Εφθασε η ώρα, όμως, να γίνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά, με τη δημιουργία ενός κεντρικού σημείου του Δημοσίου για την πρόσβαση σε δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης από κάθε ενδιαφερόμενη υπηρεσία και φορέα. Το κεντρικό αυτό σημείο θα βρίσκεται στο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ). Ηδη υπεγράφη χθες στα γραφεία του ΕΛΚΕΔ σύμβαση-πλαίσιο ανάμεσα στο Κέντρο και την ελληνική εταιρεία «Total View», ανάδοχο του έργου «Υπηρεσία προγραμματισμού δορυφορικών αποστολών παρατήρησης Γης», το οποίο υλοποιεί το ΕΛΚΕΔ, έπειτα από απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (όπου υπάγεται το Κέντρο) με χρηματοδότηση ύψους 2.108.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με το έργο αυτό, το ΕΛΚΕΔ αποκτά τη δυνατότητα προγραμματισμού δορυφορικών λήψεων για απεικόνιση επιλεγμένων περιοχών της ελληνικής επικράτειας, με απευθείας πρόσβαση σε μεγάλο πλήθος δορυφόρων και οργάνων παρατήρησης υψηλής ευκρίνειας.

Μέσω του συγκεκριμένου έργου καλύπτονται ανάγκες που αφορούν: χαρτογράφηση της ελληνικής επικράτειας μέσω δορυφορικών εικόνων για τις ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου. Πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Παρακολούθηση καταπατήσεων και αυθαίρετης δόμησης. Παρακολούθηση περιοχών, ιδιαίτερα προστατευμένων, για την αναγνώριση διαχρονικών φυσικών ή ανθρωπογενών μεταβολών.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ, καθηγητής Γιάννης Δαγκλής, «πρόκειται για πολύ σημαντικό έργο, που έρχεται να ικανοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο τις ανάγκες της χώρας μας σε δορυφορική κάλυψη. Το έργο υλοποιείται κατόπιν μεθοδικής ανάλυσης των αναγκών του ελληνικού Δημοσίου και αποτελεί τη βάση για την παροχή μιας σειράς αξιόπιστων λύσεων προς τον κρατικό μηχανισμό, με απώτερο στόχο την πλήρη κάλυψη των εθνικών αναγκών σε δορυφορική παρατήρηση Γης». Ποια είναι τα οφέλη, τι διαφορετικό φέρνει το έργο; Κατ’ αρχάς, όσον αφορά την ποιότητα των δορυφορικών εικόνων, αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερης ανάλυσης από αυτές που βλέπουμε, για παράδειγμα, μέσω του προγράμματος Copernicus της Ε.Ε. κι έχουν ανάλυση 10 μέτρων. Το Δημόσιο θα αποκτήσει πρόσβαση σε εικόνες με ανάλυση 30 εκατοστών.

Νέες δυνατότητες για εντοπισμό καταπατήσεων δημοσίου χώρου και αυθαιρεσιών, παρακολούθηση της εξέλιξης πυρκαγιών, εφαρμογές για το κτηματολόγιο κ.ά.

Το έργο έρχεται να καλύψει με αποτελεσματικότερο τρόπο συγκεκριμένες ανάγκες. «Το κτηματολόγιο είναι από τους πρώτους οργανισμούς που θα ωφεληθούν άμεσα. Η δορυφορική κάλυψη της χώρας θα γίνεται σε λιγότερο χρόνο και με μικρότερο κόστος από τις παραδοσιακές αεροπορικές φωτογραφίσεις», λέει στην «Κ» ο κ. Δαγκλής. «Σημαντική βοήθεια θα λάβουν οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, που εποπτεύουν από παραλίες μέχρι άλλους δημόσιους χώρους, για την αντιμετώπιση καταπατήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα, μπορούμε να έχουμε διαχρονική πληροφορία για την εξέλιξη μιας καταπάτησης ή δημόσιας χρήσης», εξηγεί ο κ. Δαγκλής.

Το μεγάλο πλεονέκτημα

Μια σημαντική πλευρά της σύμβασης είναι πως αντί η χώρα μας να αγοράζει συγκεκριμένες εικόνες από συγκεκριμένους δορυφόρους, αγοράζει χρόνο δορυφόρων. Αγοράζει δηλαδή τη χρήση όσων δορυφόρων είναι κατάλληλοι για φωτογράφιση μιας περιοχής σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. «Αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα, διότι σε περιπτώσεις ιδιαίτερης ανάγκης μπορούμε να φωτογραφίσουμε μια περιοχή μέχρι και 12 φορές μέσα σε μια μέρα, έχοντας έτσι πυκνή χρονική και χωρική πληροφορία», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ.

Σημαντικό είναι πως αντί να κινείται κάθε δημόσιος φορέας ξεχωριστά, θα υπάρχει το κεντρικό σημείο στο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, όπου θα μπορούν οι φορείς να ζητήσουν αυτό που χρειάζονται. Οι δημόσιοι οργανισμοί που άμεσα μπορούν να επωφεληθούν από τη δημιουργία του συγκεκριμένου κέντρου πρόσβασης σε δορυφορικές εικόνες περιλαμβάνουν ενδεικτικά το Κτηματολόγιο, το Πυροσβεστικό Σώμα, τις δασικές υπηρεσίες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Η χρήση των δορυφορικών φωτογραφιών δεν είναι αυτόματη με την παραλαβή τους. Απαιτείται κατάλληλη επεξεργασία προκειμένου να γίνει η γεωαναφορά των συλλεχθέντων στοιχείων, η ορθοαναγωγή αυτών και η σύνθεσή τους σε ένα ενιαίο φωτομωσαϊκό, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιχειρησιακά. Στο ΕΛΚΕΔ υπάρχει ήδη το προσωπικό για το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εργασίας, καθώς έχουν προσληφθεί καταρτισμένοι μηχανικοί. Εξειδικευμένα τμήματα της επεξεργασίας θα ανατεθούν σε ελληνικές εταιρείες που έχουν μακρά εμπειρία και τεχνογνωσία.

Το έργο θα διαρκέσει όσο επαρκεί το συγκεκριμένο ποσό, με φιλοδοξία του Κέντρου να επεκταθεί. «Επιπλέον, ως Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος έχουμε εισηγηθεί τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος δορυφορικής τηλεπισκόπησης, με εκτόξευση δικών μας δορυφόρων, μειώνοντας το συνολικό κόστος κάλυψης των αναγκών μας και ενισχύοντας την εθνική μας ανεξαρτησία με την πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα. Οφείλω να σημειώσω ότι η Τουρκία εκτόξευσε με επιτυχία τον πρώτο εθνικό της δορυφόρο παρατήρησης της Γης υψηλής ανάλυσης τον Απρίλιο», συμπληρώνει ο κ. Δαγκλής.

Πηγή: kathimerini.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ