Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλεξανδρούπολη: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες - Τα δύο μεγάλα μέτωπα (VIDEO)

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα στη φωτιά - Αναζωπύρωση στη Νίψα

Μάχη με τις φλόγες, και τις αναζωπυρώσεις, συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες στην Αλεξανδρούπολη, με τους ανέμους πάντως να έχουν κοπάσεις προς το παρόν τις πρώτες πρωινές ώρες. Η φωτιά καίει από τα ξημερώματα του Σαββάτου δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, έχει κάψει και σπίτια και αποθήκες, ενώ τη νύχτα κινδύνεψαν να καούν και άλλες κατοικίες.

Οι προσπάθειες κατάσβεσης έχουν επικεντρωθεί στο νοτιοδυτικό κομμάτι, στο Δωρικό, προκειμένου η πυρκαγια να μην πλησιάσει την βιομηχανική ζώνη Αλεξανδρούπολη καθώς και στο νοτιοανατολικό κομμάτι προς Μοναστηράκι.

Μήνυμα εκκένωσης εστάλη χθες σε 12 οικισμούς, στο Δωρικό, τον Άβαντα, την  Αμφιτρίτη, τον Μαΐστρο, το Μοναστηράκι και το Δορίσκο.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι 198 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, τέσσερα αεροσκάφη, τέσσερα ελικόπτερα, ένα εκ των οποίων για συντονισμό. Παράλληλα, συνδράμουν ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Περιφέρεια και των δήμων και πολλοί εθελοντές, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύονται με ακόμη ένα πεζοπόρο τμήμα με 16 πυροσβέστες. Σήμερα θα επιχειρήσουν και τρία ελικόπτερα της αεροπορίας στρατού.

 

Αναζωπύρωση στη Νίψα– Κινδυνεύει το κομμάτι βόρεια της Εγνατίας

Νίψα – Δωρικό και Αμφιτρίτη είναι η πύρινη νοητή νοητή ευθεία όπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες πυρόσβεσης στην Αλεξανδρούπολη, όπως είπε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός διευκρινίζοντας ότι το δυσκολότερο σημείο είναι το βορειοανατολικό πάνω από την Εγνατία Οδό. Δέκα αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα δίνουν τη μάχη και όπως τόνισε ο Γιάννης Αρτοποιός οι αναταράξεις είναι συνεχείς από τις ριπές αέρα που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των εναέριων μέσων.

Το μέτωπο ανατολικότεραο από το Λουτρό που απειλήθηκε ιδιαίτερα τώρα είναι πιο ελεγχόμενο ωστόσο το δασικό οικοσύστημα στον Εθνικό Δρυμό της Νίψας παραμένει υπό απειλή.

Ο κ. Αρτοποιός μίλησε για τεράστια γραμμή άμυνας μέχρι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, συμπληρώνοντας ότι οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει ούτε λεπτό.

«Λόγω ισχυρών ριπών ανέμων και θερμών μαζών, κάφτρες πέρασαν πίσω από τα υδροφόρα οχήματα και η πυρκαγιά κατευθύνθηκε απειλητικά και επιθετικά προς τις παρυφές δύο οικισμών στα βορειοανατολικά της πόλης. Πάντως ο στόχος επετεύχθη αφού οι οικισμοί δεν απειλούνται και επίσης δεν κινδυνεύει πλέον η βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης, είπε ο κ. Αρτοποιός.

Κινδυνεύει το κομμάτι βόρεια της Εγνατίας η οποία έχει κλείσει από κόμβο Αρβανίου μέχρι Αμφιτρίτη.

 

pyrkagia_alexandroupoli_1.jpeg

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛΑΣ, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των ΟΤΑ. Στη φωτιά διατίθενται 25 περιπολικά, 5 δίκυκλα και 55 αστυνομικοί.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στην επιχείρηση πυρόσβεσης συνδράμουν από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων: 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, 1 PZL, 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ, 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ, προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, υδροφόρα οχήματα, βυτιοφόρα οχήματα και οχήματα γενικής χρήσεως.

Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης διακομίστηκαν χθες επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής πυροσβέστης. Αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα ή τραυματισμούς.

Στο «παρά πέντε» σώθηκε χθες από τις φλόγες το Δωρικό στην Αλεξανδρούπολη σύμφωνα με τον ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ Χρήστο Νικολαΐδη. Με επέμβαση εναέριου μέσου, επίγειων δυνάμεων της πυροσβεστικής και κατοίκων, αλλά και «σύμμαχο» την αλλαγή της φοράς των ανέμων, ο οικισμός διασώθηκε. Ωστόσο, υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πηγές: skai.gr, ertnews.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτοφανής επιλογή παίκτη στον «Εκατομμυριούχο» - Δεν άκουσε το κοινό (VIDEO)
Η ερώτηση για την κίνηση της Αθήνας, το κοινό και η απόφαση του παίκτη που άφησε τον Αρναούτογλου με το στόμα ανοιχτό
Πρωτοφανής επιλογή παίκτη στον «Εκατομμυριούχο» - Δεν άκουσε το κοινό (VIDEO)