Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κόλαση η νύχτα στην Αλεξανδρούπολη – Εκκενώθηκε το νοσοκομείο (VIDEO)

Μέχρι τον περίβολό του έφτασαν οι φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά - Επιτάχθηκε ferry boat ώστε να λειτουργήσει ως πλωτό νοσοκομείο

Τρίτη νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης και των πέριξ οικισμών λόγω της φωτιάς που εξακολουθεί να κατακαίει εκτάσεις.

Την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν σε πολλά ακόμη μέτωπα στη χώρα, το μεγάλο «θρίλερ» εκτυλισσόταν στην Αλεξανδρούπολη, όπου κρίθηκε αναγκαίο να εκκενωθεί το νοσοκομείο της πόλης. Οι διαδικασίες απομάκρυνσης των ασθενών ξεκίνησαν αργά χθες το βράδυ και συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη νύχτα, παρουσία του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους και του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου.

Οι φλόγες έφτασαν λίγο πριν από τις πέντε το πρωί της Τρίτης στον περίβολο του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη προκειμένου να τις περιορίσουν. Ο κίνδυνος για το νοσοκομείο λίγο πριν τις 06.00 το πρωί δείχνει να έχει περιοριστεί με ισχυρές μονάδες της πυροσβεστικής να βρίσκονται στο σημείο.

 

130 ασθενείς στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Στην απόφαση μεταφοράς των ασθενών με ασθενοφόρα σε υγειονομικές μονάδες εντός της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας οδήγησε η εξάπλωση της πυρκαγιάς η οποία από τα ξημερώματα του Σαββάτου επελαύνει σε οικισμούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με τις φλόγες να πλησιάζουν τα ξημερώματα της Τρίτης την περιοχή γύρω από το νοσοκομείο και τους πυροσβέστες να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες:

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης νοσηλεύονται 130 ασθενείς. Για όσους εξ αυτών κριθεί απαραίτητο θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία γειτονικών περιοχών, ενώ κάποιοι μεταφέρθηκαν στο πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» που επιτάχθηκε και μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο.

Συγγενείς ασθενών κλήθηκαν να παραλάβουν τους ανθρώπους τους και να τους πάρουν στα σπίτια και να εκκενωθούν κάποιες θέσεις από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για σχέδιο προληπτικής εκκένωσης.

nosokomeio_alexandroupoli_fotia_2.jpg
nosokomeio_alexandroupoli_fotia_3.jpg

Παράλληλα επιτάχθηκε το ferry boat «Αδαμάντιος Κοραής» ώστε να λειτουργήσει ως πλωτό νοσοκομείο στο οποίο φιλοξενούνται αυτή την ώρα δεκάδες άνθρωποι που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Η εκκένωση ξεκίνησε χθες το βράδυ, λίγο μετά τις 22:00, καθώς η φωτιά είναι κοντά στην πόλη, αλλά κυρίως υπάρχουν πυκνοί καπνοί που δημιουργούν έντονα προβλήματα.

 

Διαρκείς εκκενώσεις μέσα στη νύχτα

Η καταστροφική πορεία της φωτιάς -παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν στον δήμο Αλεξανδρούπολης- συνεχίζεται, με αποτέλεσμα την εκκένωση μετά τις 02.00 παραθαλάσσιων οικισμών δυτικά της πόλης: πρόκειται για τις κοινότητες  Δίκελα, Μάκρη, Νέα Χιλή, Ελαιώνας, Άη-Γιώργης, Πλάκα, Ένατο, Πεύκη.

Τις τελευταίες ώρες τουρίστες και κάτοικοι των εν λόγω περιοχών κατευθύνονται προς την Αλεξανδρούπολη, ακολουθώντας οδηγία της Πολιτικής Προστασίας που εστάλη μέσω 112. Να σημειωθεί ότι οι μετεωρολόγοι προβλέπουν για σήμερα ακραίο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.

 

Χώροι φιλοξενίας και παραμονής

Λίγο μετά τις 03.00 ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενημέρωσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως υπάρχει δυνατότητα παραμονής πολιτών που εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος», το κλειστό γυμναστήριο ΚΕΓΕ και το Δημοτικό Θέατρο.

Ανοιχτές για να φιλοξενήσουν ανθρώπους από τις περιοχές που εκκενώνονται είναι οι εκκλησίες της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Νεκταρίου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος καθώς και η Ζαρίφειος Ακαδημία.

Ανοιχτό επίσης είναι το πάρκινγκ στο λιμάνι, ενώ δυνατότητα παραμονής υπάρχει και στην αίθουσα αναχωρήσεων και το πάρκινγκ του αεροδρομίου «Δημόκριτος», καθώς και στην πλαζ του ΕΟΤ.

Στη διάθεση ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία έχουν επίσης τεθεί ο 3ος και ο 4ος όροφος του Επιμελητηρίου Έβρου, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, καθώς και το Αναγνωστήριο επί της Ιωακείμ Καβύρη.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης ανέφερε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης: «Εκφράζοντας τη συμπαράστασή μας στη μεγάλη δοκιμασία που περνάει η Αλεξανδρούπολη, το κτίριο του Επιμελητηρίου Έβρου βρίσκεται στη διάθεση των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ή και σε τουρίστες που αναμένουν συγκοινωνία, έχοντας φύγει απ' τα ξενοδοχεία που διαμένουν».

 

Κυβερνητικό κλιμάκιο στον Έβρο

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τοψίδης συμπλήρωσε: «Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη μεγάλη δοκιμασία που περνάει ο τόπος μας και φυσικά το Επιμελητήριο μας θα είναι αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια διαχείρισης αυτής της κρίσης».

Χθες το απόγευμα μετέβη στον Έβρο κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αρμόδιο για Θέματα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Μάνο Λογοθέτη, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον γενικό διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βαγγέλη Γκουντούφα.

 

Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας

Υπενθυμίζεται ότι νεκρός άνδρας εντοπίστηκε λίγο μετά τις 20:00 της Δευτέρας (21/8), στην επαρχιακή οδό Δαδιάς-Λευκίμμης, από υπάλληλο του Δασαρχείου Σουφλίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για νεαρό άνδρα πιθανόν μετανάστη που εισήλθε παράνομα στη χώρα και ο οποίος έχασε τη ζωή του από αναθυμιάσεις.

Οι τεράστιες φλόγες καίνε την «καρδιά» του πάρκου, τον στενό πυρήνα όπου είναι και οι φωλιές των σπάνιων αρπακτικών πουλιών. Οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα της ιστοσελίδα Evros-News είναι απόκοσμες. Οι καπνοί έχουν σκεπάσει ακόμα και τον ήλιο και μοιάζει σαν να έχει νυχτώσει από το απόγευμα.

Το θετικό είναι ότι υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Λάβαρα Έβρου. Πλέον το Σουφλί δεν μοιάζει περικυκλωμένο από μέτωπα δυτικά, νότια και βόρεια, καθώς το τελευταίο δεν δείχνει να απειλεί.

 

Έβρος: Στην Αλεξανδρούπολη για τη φωτιά Κύπριοι και Ρουμάνοι πυροσβέστες

Η ρουμανική αποστολή που κινητοποιήθηκε άμεσα για να προσφέρει για μια ακόμα φορά τις υπηρεσίες της στην Ελλάδα, βρίσκεται στη χώρα μας αργά το βράδυ της Δευτέρας (21/8), ενώ δύο αεροσκάφη από την Κύπρο είχαν ήδη προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα αποτελέσει και βάση των επιχειρήσεων.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εν μέσω των συνθηκών ακραίου και πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που επικρατούν σε πολλές περιοχές της χώρας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε το απόγευμα της Κυριακής (20/8) στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα παροχής εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Στο ελληνικό αίτημα που υποβλήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκαν άμεσα:

• Η Ρουμανία, η οποία προσφέρθηκε να συνδράμει με πεζοπόρο τμήμα με 56 πυροσβέστες και 10 πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και

• Η Κύπρος, η οποία δήλωσε την ετοιμότητά της να αποστείλει 2 αεροσκάφη τύπου Air Tractors, από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU.

Πηγή: iefimerida.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ