Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Φυλή - Ανεβαίνει προς Πάρνηθα (ΦΩΤΟ - VIDEO)

Εκκενώνονται τα Άνω Λιόσια και οι οικισμοί Γεννηματά και Κανάλα, με τους κατοίκους να καλούνται να κινηθούν νότια

Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά που καίει από το μεσημέρι της Τρίτης (22/8) στη Φυλή. Έπειτα από μηνύματα του 112, εκκενώνονται τα Άνω Λιόσια και οι οικισμοί Γεννηματά και Κανάλα, με τους κατοίκους να καλούνται να κινηθούν νότια, καθώς το μέτωπο της πυρκαγιάς που ξεκίνησε πλησίον της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών, έχει φτάσει στον οικιστικό ιστό και καίγονται σπίτια.

Στα Άνω Λιόσια, βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση απομάκρυνσης κατοίκων από τα σπίτια τους. Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώνεται στην περιοχή της Χασιάς. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από νωρίς κοντά στη Μονή Κλειστών, με το μοναστήρι να εκκενώνεται έπειτα από μεγάλη και δύσκολη επιχείρηση, ωστόσο, γρήγορα ξέφυγε από τον έλεγχο.

Το αποτέλεσμα ήταν να καούν σπίτια στη Χασιά με τους κατοίκους της περιοχής να μάχονται με κάθε μέσο που είχαν στη διάθεσή τους προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες τους. Μέσα σε μία ώρα -από τις 15:00 έως και τις 16:00- εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112. Πλέον, το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς την Πάρνηθα.
filis__1__2filis__2__2Filis22Δραματική ήταν η έκκληση του δημάρχου Φυλής, Χρήστου Παππού, που ζητούσε «επειγόντως εναέρια μέσα».

Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 164 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 28 υδροφόρες, ενώ από αέρος πραγματοποιούν και εκ περιτροπής πραγματοποιούν ρίψεις εννέα αεροσκάφη και δέκα ελικόπτερα.

Η Τροχαία έχει θέσει σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ειδικότερα, στις 18:30, είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου. Παράλληλα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία από τη Φυλής και Θρασυβούλου, από τη συμβολή της Φυλής με την Περιφερειακή Αγίου Κυπριανού και από τη Φυλής και Σκαλκώτα.

thrasivoulou-fulis__2_monh-agiou-kuprianou-MK2monh-agiou-kuprianou_MKmonh-agiou-kuprianou__2_monh-agiou-kuprianou__1_thrasivoulou-fulis__1_Εν τω μεταξύ, η ατμόσφαιρα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής είναι αποπνικτική, καθώς ο αττικός ουρανός έχει γεμίσει από σύννεφα καπνού. 

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα μέσω του «112» για την εκκένωση της Φυλής, με κατεύθυνση προς Άνω Λιόσια. Σύμφωνα με πολίτες που βρίσκονται στο σημείο, η φωτιά καίει τη δυτική Πάρνηθα και έχει μπει στην Χασιά.

Οι 50 μοναχές που είχαν εγκλωβιστεί στη μονή είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ που έφτασαν στο μοναστήρι, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες. 

«Καίγονται σπίτια»

Ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι καίγονται σπίτια. Μάλιστα, ανέφερε ότι το θερμικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο και η κατάσταση είναι αποπνικτική ενώ όπως τόνισε καίγονται σπίτια στην περιοχή.

«Η φωτιά έχει διασπαστεί σε δύο μέτωπα. Το ένα κινείται ανατολικά και το άλλο νότια, στις παρυφές του χωριού» ζητώντας να σταλεί βοήθεια γιατί καίγονται σπίτια», όπως είπε.

Ο δήμος έχει οργανώσει ομάδα για την παροχή βοήθειας στην αίθουσα του δημαρχείου και στο κλειστό γυμναστήριο, ενώ ζήτησε περισσότερα εναέρια μέσα, καθώς η φωτιά δεν είναι προσβάσιμη από το έδαφος. 
fyli-1

Η φωτιά από την Αττική οδό στο ύψος του Ασπροπύργου

fyli-2

Η φωτιά από την Αττική οδό στο ύψος του Ασπροπύργου

Δυσμενείς οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες έως το βράδυ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στην Πεντέλη, στην περιοχή που εκδηλώθηκε και εξαπλώθηκε η πυρκαγιά πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι με μέσες εντάσεις στα 5 - 6 μποφόρ και ριπές που ξεπερνούν τα 60 km/h.

meteo_fyliΩστόσο,οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να παραμείνουν δυσμενείς έως τις 21:00 το βράδυ, σύμφωνα με την ανάλυση της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ. Μικρή βελτίωση αναμένεται μέσα στη νύχτα και εκ νέου επιδείνωση αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00) της Τετάρτης 23.08.2023.


meteo_fyli1Σημειώνεται ωστόσο ότι η ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων φαίνεται να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που θα δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.\

Μέχρι τις 13:30 μ.μ. τεράστια ήταν η ανησυχία για τις μοναχές της Μονής Κλειστών, καθώς η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα οι φλόγες να περικυκλώσουν το μοναστήρι. Η πυροσβεστική σε συνεργασία με την αστυνομία επιχείρησαν να ανοίξουν δρόμο για να απεγκλωβίσουν τα περίπου 50 άτομα που βρίσκονταν στη μονή. Στο σημείο βρέθηκε και ειδική ομάδα της ΕΜΑΚ, που συνδράμει στην προσπάθεια απεγκλωβισμού. 

Η κατάσταση είχε θεωρηθεί ιδιαίτερα κρίσιμη, ενώ οι πυκνοί καπνοί που βρίσκονται πάνω από το μοναστήρι καθιστούν τις προσπάθειες των αρχών ιδιαίτερα δυσχερείς. 

Επίσης, υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Φυλή προς τη Μονή Κλειστών προκειμένου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των πυροσβεστικών οχημάτων.

Πηγή: Protothema

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους