Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλεξανδρούπολη: Η στιγμή που το Λιμενικό σώζει πολίτες από τη φωτιά (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Συνολικά απεγκλωβίστηκαν 43 άτομα από τις περιοχές Δικελλών και Μεσημβρίας

Συγκλονιστικά είναι τα ντοκουμέντα από την Αλεξανδρούπολη όπου πολίτες απεγκλωβίστηκαν χάρη στη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος, από χωριά τα οποία απειλήθηκαν από τη μανία της πυρκαγιάς η οποία κατακαίει την περιοχή επί τέσσερις ημέρες.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και τα βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μικροί, μεγάλοι, ηλικιωμένοι, ακόμα και κατοικίδια, σε σκάφη του Λιμενικού μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Οι απεγκλωβισμοί έγιναν υπό τον συντονισμό του κέντρου επιχειρήσεων του λιμενικού σώματος με τη συνδρομή και ιδιωτικών σκαφών. Συνολικά απεγκλωβίστηκαν 43 άτομα από τις περιοχές Δικελλών και Μεσημβρίας

Δείτε τις φωτογραφίες

ekkenosi__5_

ekkenosi__4_

ekkenosi__3_

ekkenosi__1_

ekkenosi__2_

Την ίδια ώρα δε, οι ίδιοι οι απεγκλωβισθέντες δηλώνουν ευγνώμονες για την συνδρομή του Λιμενικού Σώματος που τους απομάκρυναν από τον κίνδυνο. «Να είναι καλά τα παιδιά», είπε μία κυρία μιλώντας στην κάμερα του ΣΚΑΪ που βρέθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης την ώρα της αποβίβασης.

«Η φωτιά ήταν φοβερή, η περιοχή ήταν πολύ όμορφη» είπε άλλη γυναίκα, ευχαριστώντας όσους τους έσωσαν. «Πήραμε ό,τι βρήκαμε μπροστά μας, δύο πράγματα, τα φάρμακά μας και ό,τι βρήκαμε. Γινόταν χαμός δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο», είπαν διασωθέντες από τη μεσημβρία, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα γινόταν και δεύτερο «δρομολόγιο» του σκάφους του Λιμενικού, καθώς όπως είπε μία κυρία, «είναι ο άνδρας μου εκεί, δεν χωρούσαμε όλοι, περιμένουμε να επικοινωνήσουμε».

«Ενιαίο μέτωπο με πύρινες γλώσσες»

«Είχαμε την ατυχία να εκδηλωθεί πάνω στα μελτέμια του Αυγούστου. Ο έντονος ξηρός αέρας, οι υψηλές θερμοκρασίες, η έντονη ξηρασία που απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού προκειμένου να σβήσει η καύσιμη ύλη που υπάρχει στο διάβα της φωτιάς, είναι χαρακτηριστικά που εντείνουν την εξάπλωση και την ένταση της πυρκαγιάς, δυσχεραίνοντας σε πολλές περιπτώσεις ή καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση εναέριων μέσων» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας.

Το πρώτο μέτωπο εμφανίστηκε στη Μελία τα ξημερώματα του Σαββάτου αλλά διανύοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα μία μεγάλη απόσταση συναντήθηκε και ενώθηκε στην Αισύμη με την πυρκαγιά του δάσους της Δαδιάς που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας.

«Άρα μιλάμε για ένα ενιαίο μέτωπο της πυρκαγιάς με πολλές "γλώσσες" η κίνηση του οποίου συνήθως είναι νοτιοδυτικά. "Γλώσσα" σημαίνει ότι δεν είναι ένας ο κύριος άξονας της φωτιάς αλλά υπάρχουν και παράπλευροι άξονες οι οποίοι στην κορυφή τους έχουν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, κινούνται λίγο δυτικά και αρκετά νότια προς τα κάτω. Ενωθήκανε και κατέληξαν πάνω από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Η κεφαλή έσβησε αλλά η ουρά και τα πτερύγια, τα πλευρικά τμήματα της πυρκαγιάς εξαπλώνονται. Η ουρά προς τα πίσω, τα πλευρικά συνήθως κινούνται αριστερά δεξιά, σ' εμάς τώρα πάνε δυτικά. Αυτά είναι τα πάγια χαρακτηριστικά των πυρκαγιών που ενώνονται. Επίσης λόγω του αέρα δημιουργούνται πάρα πολλές κηλιδώσεις. Κηλιδώσεις είναι τα σημεία τα οποία καίγονται όταν πετάγεται μια καύτρα σε απόσταση 200-400 μέτρων δημιουργώντας μία νέα εστία και στη συνέχεια ένα νέο μέτωπο πυρκαγιάς» πρόσθεσε ο κ. Πιστόλας.

Εξήγησε ότι «για τη δική μας περιοχή ενώ είχαμε μία πυρκαγιά που ήταν στο ύψος της Μελίας και νοτιότερα δημιουργώντας παράλληλες δεξιά-αριστερά πυρκαγιές, από ένα σημείο και μετά λόγω της έντασης του ανέμου πολλαπλασιάζονται σε έκταση και ένταση με γεωμετρική πρόοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα που μας δημιουργεί η ένωση των δύο πυρκαγιών. Αρχίζει και δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη καμένη έκταση στην οποία εξελίσσεται η φωτιά».

Σημειώνεται ότι στα πύρινα μέτωπα της Αλεξανδρούπολης επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 11 πεζοπόρα τμήματα. Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Εντοπίστηκαν 18 απανθρακωμένοι μετανάστες στο δάσος της Δαδιάς

Νωρίτερα, στο δάσος της Δαδιάς που καίγεται από χθες, εντοπίστηκαν 18 απανθρακωμένες σοροί μεταναστών. Κατά πληροφορίες, οι νεκροί εντοπίστηκαν σε πρόχειρο παράπηγμα ή κοντά σε αυτό, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Υπενθυμίζεται ότι από χθες είχαν σταλεί μηνύματα 112 εκκένωσης της ευρύτερης περιοχής. Σημειώνεται ότι, τα μηνύματα μεταδίδονται και σε κινητά από ξένα δίκτυα που βρίσκονται στην περιοχή.



Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, «σε επιτόπιο έλεγχο πυροσβεστών στην ευρύτερη περιοχή του Άβαντα εντοπίστηκαν 18 άτομα πλησίον παραπήγματος. Με δεδομένο πως δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση εξαφάνισης από χθες, ερευνάται το ενδεχόμενο να εισήλθαν παράνομα στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι από χθες είχαν σταλεί μηνύματα 112 εκκένωσης της ευρύτερης περιοχής. Σημειώνεται ότι, τα μηνύματα μεταδίδονται και σε κινητά από ξένα δίκτια που βρίσκονται στην περιοχή. Ήδη από το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας έχει ενεργοποιηθεί η ομάδας αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών. Οι έρευνες σε όλο το μήκος της περιοχής που εκδηλώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη η πυρκαγιά, συνεχίζονται».

Απεγκλωβισμός 40 ατόμων με σκάφη του Λιμενικού

Στον απεγκλωβισμό 40 ατόμων, λόγω πυρκαγιάς στην περιοχή Αγίας Παρασκευής και Δίκελλων Αλεξανδρούπολης, προχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης δύο πλωτά του Λιμενικού και τέσσερα ιδιωτικά σκάφη. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα όλα τα άτομα μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Απομάκρυνση κατοίκων από δέκα οικισμούς

Νωρίτερα, ο δήμος Αλεξανδρούπολης συνέστησε την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Δίκελλα, Κόμαρος, Μεστή, Πλάκα, Ατάρνη, Μάκρη, Αύρα, Μεσημβρία, Συκκοραχη και Πέραμος. 

Δείτε φωτογραφίες από τα πύρινα μέτωπα στην Αλεξανδρούπολη:

fotia-alexandroupoli5

fotia-alexandroupoli4

fotia-alexandroupoli2

fotia-alexandroupoli1

Πηγή: protothema

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους