Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι επιβαρυμένες περιοχές από το νέφος των πυρκαγιών - Να γίνει απολύμανση εδάφους

Ο καθηγητής μίλησε για το θέμα της επιβάρυνσης του αέρα από τις πυρκαγιές που καίνε στη χώρα μας

Για το θέμα της επιβάρυνσης του αέρα από τις πυρκαγιές που καίνε τη χώρα μας, τους παράγοντες κινδύνου για την δημόσια υγεία και για την περιβαλλοντική υγεία που αφορά όλους μας, μίλησε στην εκπομπή «ΤΑ ΛΕΜΕ» στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα, ο Πρόεδρος & Διευθ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), Διευθ. Envelab ΑΠΘ, καθ. Περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης σύμφωνα με τους καθημερινούς χάρτες για την επιβάρυνση από τις πυρκαγιές, φαίνεται πως το νέφος «που είναι ψηλά στην ατμόσφαιρα» έφτασε πολύ μακριά και «ταξίδεψε μέχρι την Λευκάδα» «Αντίστοιχες περιοχές πιο επιβαρυμένες είναι η Πάτρα. η Ζάκυνθος και άλλες στη Δυτική Ελλάδα» Όπως εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης « Όλο αυτό το νέφος όταν σταματήσουν οι πυρκαγιές, πέφτει στο έδαφος. Κι έχει νόημα να αξιολογηθεί ποια είναι η επιβάρυνση στο οικοσύστημα, ειδικά όταν καίγονται και τεχνικά υλικά, σαν αυτά που συναντά κανείς σε βιομηχανικές μονάδες».

Απολύμανση εδάφους με βιολογικούς τρόπους

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη ένα θέμα είναι η διαχείριση της έκτακτης κατάστασης κι ένα άλλο είναι η επιβάρυνση του αέρα, της ατμόσφαιρας και η  επίπτωση στη δημόσια υγεία. Γι αυτό και προτείνει μια τακτική που γίνεται στο εξωτερικό και αφορά απολύμανση του εδάφους με βιολογικούς τρόπους. «Όπου ταυτοποιηθεί μετά τις πυρκαγιές ότι  υπάρχει τοξική επιβάρυνση του εδάφους, μπορεί να γίνει ψεκασμός με συγκεκριμένους μύκητες. Οπότε έχει νόημα να συνεχιστεί η παρατήρηση των πυρκαγιών και η συνολική καταγραφή ώστε μετά να δούμε την επιβάρυνση στις περιοχές» «Καλό θα είναι σε κάθε περίπτωση οι  άνθρωποι που είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή έχουν κάποια θέματα αναπνευστικά ή καρδιολογικά να μείνουν σπίτι ή εάν βγουν έξω να φορέσουν μάσκα» σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης. 

Όλοι οι επιστημονικοί φορείς μαζί

«Θα ήθελα να δω όλους τους επιστημονικούς φορείς που μπορούν να συνεισφέρουν,  να είναι συστρατευμένοι υπό έναν τεχνικό συντονιστή και υπό την ευθύνη του Υπουργείου με στοχευμένη δράση και χρηματοδότηση ώστε να λειτουργήσει ένα σύστημα επιστημονικό για το καλό της χώρας» σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης αποκαλύπτοντας πως σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ενώ  υπάρχει μεγάλη έρευνα σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής μ τα αποτελέσματα από την ερευνητική δραστηριότητα στην πράξη δεν είναι τόσο έντονα «όσο θα θέλαμε να είναι». «Η πρόταση του ΟΟΣΑ που την καταθέτω εδώ,  είναι ότι θα έπρεπε να γίνουν πιο στοχευμένες δράσεις, οργανωμένες, συνθετικές. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα επιχειρησιακό εργαλείο,  ένα σύστημα που θα επιτρέπει σε οποιοδήποτε υπουργό που έχει την  πολιτική ευθύνη, να διαχειριστεί το πρόβλημα. Σήμερα ζούμε καταστάσεις που ξεφεύγουν από την δυνατότητα να το αντιμετωπίσουμε» τόνισε.

Δείτε τη συνέντευξη  

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάμε Στοίχημα: Over με αξία στο Ουντινέζε - Νάπολι
Δευτέρα του Πάσχα (06/05) με τη δράση να παραμένει αμείωτη στο κουπόνι στοιχήματος, καθώς στο πρόγραμμα υπάρχουν δυνατά παιχνίδια σε Premier League &...
Πάμε Στοίχημα: Over με αξία στο Ουντινέζε - Νάπολι
Τέλος χρόνου για «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» - Μέχρι πότε γίνονται αιτήσεις
Με τη λήξη του προγράμματος, όλα τα νέα φωτοβολταϊκά οικιακών καταναλωτών, τα οποία καταθέτουν αίτηση σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ, θα υπάγονται στο...
Τέλος χρόνου για «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» - Μέχρι πότε γίνονται αιτήσεις