Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βίντεο δείχνει καρέ - καρέ την εξάπλωση της φωτιάς στην Πάρνηθα

Αποκαλυπτικό timelapse βίντεο από κάμερα

Αποκαλυπτικό βίντεο από κάμερα δείχνει το πόσο γρήγορα ανέβηκε η φωτιά στην Πάρνηθα, η οποία έχει φτάσει ως τον Εθνικό Δρυμό.

Ενώ οι φλόγες μέχρι τις 13:00 έκαιγαν στο λόφο αριστερά, στην περιοχή του στρατοπέδου Καποτά και της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου, μέσα σε 10 λεπτά της ώρας η πυρκαγιά έκανε κηλίδωση και μεταφέρθηκε στον απέναντι λόφο περνώντας πάνω από τη χαράδρα χωρίς να κάψει τίποτε στο ενδιάμεσο.

Στα επόμενα 10 λεπτά η πυρκαγιά εξαπλώθηκε με επίσης ιλιγγιώδη ταχύτητα από το σημείο της κηλίδωσης μέχρι την κορυφή του βουνού, πάνω από το καζίνο της Πάρνηθας.

Και όλα αυτά, ενώ τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως φαίνεται και στο βίντεο, έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού πάνω από τις φλόγες (σε κύκλους στο βίντεο επισημαίνονται ενδεικτικά κάποιες μόνο από τις ρίψεις).

Η έκρηξη της δασικής πυρκαγιάς στην Πάρνηθα - Δημιουργία πυρονέφους

Εκρηκτική εξάπλωση και ακραία συμπεριφορά παρουσίασε νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης 23.08.2023 η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από εχθές στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, αναφέρει στο μεταξύ το meteo. Ειδικότερα, αυτό συνέβη όταν η πυρκαγιά εισήλθε στη βάση χαράδρας με πυκνή βλάστηση στις πλαγιές. Αυτό οδήγησε αρχικά στην αύξηση του πυροθερμικού φορτίου, με τα θερμά αέρια που παράγονται κατά την καύση να οδηγούνται προς την κορυφή της χαράδρας, θερμαίνοντας έτσι τα άκαυτα δασικά καύσιμα και δημιουργώντας ένα επαγωγικό, πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα προς τα ανάντη (προς την κορυφή της χαράδρας), το οποίο και “τράβηξε” την πυρκαγιά μέχρι την κορυφή της χαράδρας με εκρηκτικό τρόπο (Εικόνα 1).

andresakis.jpg

Χαρακτηριστικό αποτύπωμα της ακραίας συμπεριφοράς που παρουσίασε η πυρκαγιά αποτελεί άλλωστε και η παροδική δημιουργία πυρονέφους πάνω από την πυρκαγιά (Εικόνα 2). Τα πυρονέφη δημιουργούνται εξαιτίας των μεγάλων ποσών θερμότητας που εκλύει η φωτιά, οδηγώντας τελικά στη σύζευξη της με την ατμόσφαιρα (η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό).

pyrocb_f_tcn6sinhfi42.png

Σε ύφεση αυτήν την ώρα η πυρκαγιά 

Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά στην Πάρνηθα, έπειτα από την ολοήμερη μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και από τους επικεφαλής των δυνάμεων που επιχειρούν στο πεδίο, οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του εθνικού δρυμού.

Μέχρι να πέσει το σκοτάδι, ελικόπτερα ενεργούσαν συνεχώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ στην ουρά της φωτιάς, επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors έκαναν το ένα μετά το άλλο ρίψεις επιβραδυντικού υγρού από την πλευρά του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και των Δερβενοχωρίων.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν και θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, επικεντρώνονται στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς, τα λεγόμενα «καντηλάκια» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναζωπυρώσεις.

Παράλληλα με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων, θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Αισιοδοξία για το Παλατάκι - Το κάλεσμα σε Μητσοτάκη (ΦΩΤΟ)
Αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις - Συζήτηση για να περιέλθει στα "χέρια" της Βουλής - Ο απολογισμός ενεργειών και δράσεων από το Σύλλογο...
Θεσσαλονίκη: Αισιοδοξία για το Παλατάκι - Το κάλεσμα σε Μητσοτάκη (ΦΩΤΟ)