Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έβρος: Καλύτερη η κατάσταση - Πέφτουν οι άνεμοι, διευρύνονται οι αντιπυρικές ζώνες

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις εξακολουθούν αν επιχειρούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών

Η μείωση της έντασης των ανέμων, η βορειοανατολική κατεύθυνσή τους που τους φέρνει κόντρα στα πύρινα μέτωπα και η συνεχιζόμενη-περαιτέρω διεύρυνση των αντιπυρικών ζωνών, φαίνεται ότι δημιούργησαν έναν ικανό τοίχο άμυνας και προστασίας του οικισμού της Δαδιάς. Οι προσπάθειες κατάσβεσης του συγκεκριμένου μετώπου που κινείται και νότια με κατεύθυνση προς την περιοχή της Λευκίμης, γίνονται από επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις ανακόπτοντας μέχρι στιγμής την πορεία της φωτιάς προς τον οικισμό. Παράλληλα υπάρχει ένα δεύτερο μέτωπο στην αναχαίτιση του οποίου έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες κατάσβεσης προκειμένου να μη φύγει η φωτιά απ' τον κεντρικό δρόμο της Κοτρωνιάς και κατευθύνεται προς το Μικρό Πυρήνα όπου υπάρχουν φωλιές αρπακτικών και φτάνει μέχρι την περιοχή των Τριών Βρύσεων. Σύμμαχος κι εδώ ο βορειοανατολικός άνεμος και η έντασή του η οποία σύμφωνα με τις καιρικές προβλέψεις δεν θα ξεπεράσει μέχρι και αύριο το πρωί τα 3-4 μποφόρ .

Στο νότιο τμήμα του νομού το μεγαλύτερο μέτωπο εντοπίζεται δυτικά, ξεκινάει βόρεια της Αισύμης και εκτείνεται μέχρι το Νομό Ροδόπης στην περιοχή Κασσιτερών Σαπών και ουσιαστικά στην περιοχή της Μαυρόπετρας. Ήδη γίνονται προσπάθειες διάνοιξης μίας αντιπυρικής ζώνης στην περιοχή των μεταλλείων της Κίρκης ώστε να διευκολυνθεί το εκεί έργο της πυρόσβεσης. Το δεύτερο μέτωπο στο νότιο Έβρο είναι στην περιοχή Τριφυλλίου και Κοίλων, σ' ένα τρίγωνο που περιλαμβάνει και το ρέμα της Ιτέας. Εκεί φορτωτές από την Περιφέρεια και το Δήμο σε συνεργασία με τις πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να το περιορίσουν ώστε να μην απειληθούν οικισμοί.

«Δασικές υπηρεσίες, δασεργάτες και πυροσβεστικά καταφέραμε ν' ανακόψουμε προς το παρόν το κύμα της πυρκαγιάς στο καταφύγιο Άγριας Ζωής Τριών Βρυσών καθώς έχει δημιουργηθεί μία τεράστια αντιπυρική ζώνη που το προστατεύει από τη νότια πλευρά. Στην περιοχή παραμένουν υπάλληλοι του δασαρχείου με δασεργάτες των δασικών συνεταιρισμών και επιτηρούν την περιοχή με τη συνδρομή και δύο πυροσβεστικών οχημάτων», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας.

Σημειώνεται ότι στα μέτωπα της πυρκαγιάς στον Έβρο επιχειρούν και σήμερα 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων και από αέρος τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα. Στη Δαδιά μετά την αποχώρηση της δύναμης που εστάλη από τη Ρουμανία στο έργο της κατάσβεσης σήμερα συμμετέχουν 64 Τσέχοι πυροσβέστες με 6 πυροσβεστικά οχήματα.

 

Καβάλα: Παραμένουν σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις για τις αναζωπυρώσεις

Σε επιφυλακή, παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε περιοχές του δήμου Νέστου στην Καβάλα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που ακόμη εκδηλώνονται, παρά το γεγονός ότι η χθεσινοβραδινή έντονη βροχόπτωση-μεταξύ Νέας Καρβάλης και Χρυσούπολης- περιόρισε σημαντικά τις εστίες φωτιάς που ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα στην περιοχή Διαλεκτού.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, σε περιοχές του δήμου Νέστου στην Καβάλα, παραμένουν και επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 υδροφόρα οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών ξεκίνησαν ήδη τις καταγραφές των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά σε περιοχές του δήμου Νέστου και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 57 τουλάχιστον κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στις τοπικές κοινότητες των Αβραμυλιάς, Διαλεκτού και Παλιού Ξεριά. Η καταγραφή, που ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, θα αφορά και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές.

Σήμερα, αναμένονται στην Χρυσούπολη, δήμου Νέστου εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές και να «τρέξουν» τις διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασική περιοχή του χωριού Διαλεκτό και με την δύναμη των ανέμων δημιούργησε πολλά μέτωπα, ενώ σύμφωνα και με αναφορές που υπάρχουν στον κατάλογο της καταστροφής συμπεριλαμβάνονται σπίτια, ποιμνιοστάσια, καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη
Το Σάββατο η «Ημέρα Καριέρας» Ψηφιακής Οικονομίας της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη - 40 επιχειρήσεις με 500 θέσεις εργασίας
Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη