Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Περιμένουν περισσότερο κόσμο φέτος στα πανηγύρια σε Άγιο Μάμα και Αιγίνιο

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον και από πλευράς συμμετοχών εμπόρων

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου αναμένουν φέτος οι διοργανωτές των πανηγυριών του Αγίου Μάμα στην Χαλκιδική και του Αιγινίου στην Πιερία.

Το πανηγύρι του Αγίου Μάμαντος αρχικά ήταν μια τοπική αγορά που λειτουργούσε αρχές του Φθινοπώρου ήδη από την βυζαντινή εποχή για να μετατραπεί με το πέρασμα των αιώνων στο πανηγύρι του 19ου και 20ου αιώνα. Ξεκινούσε την παραμονή της γιορτής του Αγίου (1/9 δηλαδή), με εσπερινό και ακολουθούσε περιφορά της εικόνας του Αγίου  και διαρκούσε άλλες 3 ημέρες. Στις μέρες μας άτυπα ξεκινά 2-3 μέρες νωρίτερα και τελειώνει μία περίπου μέρα αργότερα.

Φέτος περιμένει τους επισκέπτες από την Τρίτη 29 Αυγούστου μέχρι και την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου. «Αναμένουμε να έχουμε μεγαλύτερη προσέλευση σε σχέση με πέρυσι. Το ίδιο περιμένουν και οι πωλητές. Πέρυσι ο κόσμος ίσως να ήταν λίγο συγκρατημένος μετά τον κορωνοϊό. Φέτος ευελπιστούμε ότι θα είμαστε σαν σε εποχές προ covid19. Υπάρχει ήδη μεγαλύτερη συμμετοχή από εμπόρους. Η εμποροπανήγυρης είναι σχεδόν πλήρης από πλευράς εκθετών», ανέφερε ο o πρόεδρος του Εμπορικού Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Μάμαντος ΑΕ, Χρήστος Γκούτζιος. Ο ίδιος είπε στο «ΤyposThes» ενδεικτικά ότι το 2019 υπήρχαν 6000-7000 επισκέπτες ημερησίως. Σχετικά με το τι αγοράζουν οι καταναλωτές ανέφερε πως μπορούν να προμηθευτούν «από εσώρουχα, είδη ένδυσης και υπόδησης, μέχρι υαλικά, κατσαρόλες, όσπρια, κλπ».

Σχολίασε πως το πανηγύρι του Αγίου Μάμα το προτιμούν κυρίως Έλληνες επισκέπτες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έρχονται και τουρίστες. Παράλληλα υπάρχουν και οργανωμένες εκδρομές μονοήμερες ή τριήμερες με αφορμή πάντα την γιορτή του Αγίου Μάμα και την επίσκεψη στον ιερό ναό που υπάρχει προς τιμήν του στο ομώνυμο χωριό της Χαλκιδικής.

Από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ χιλιάδες έμποροι θα περιμένουν τους επισκέπτες με πλήθος εμπορευμάτων στις πιο προσιτές τιμές. Παράλληλα στο χώρο λειτουργούν και καταστήματα εστίασης αλλά και λούνα παρκ για τα παιδιά ή όσους αισθάνονται παιδιά! «Το πανηγύρι φέρνει χιλιάδες επισκέπτες στην περιοχή και αποτελεί πόλο ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Γκούτζιος.

Πλήθος κόσμου αναμένεται στο Αιγίνιο

panigiri_aiginio.jpg

Ένα σημαντικό εμπορικό και οικονομικό γεγονός του Δήμου Πύδνας Κολινδρού αποτελεί η εμποροπανήγυρης Αιγινίου. Κάθε χρόνο χιλιάδες είναι οι επισκέπτες του. Καλό παραδοσιακό φαγητό, με τα τοπικά λουκάνικα και την σαλάτα τουρσί να ξεχωρίζουν, φθηνές αγορές, παιδικά παιχνίδια, χορός, διασκέδαση, ανθρώπινες σχέσεις, πολιτισμός, εξυπηρέτηση, φιλοξενία, παράδοση, ανάπτυξη, είναι μερικά από τα στοιχεία της επιτυχίας που έγινε παράδοση.

Φέτος και εκεί αναμένονται περισσότεροι επισκέπτες. «Ήδη έχουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από εκθέτες. Πέρυσι είχαμε 360 και φέτος πιστεύω ότι θα αγγίξουμε τους 400 και ίσως να μην μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε όλα τα αιτήματα εμπόρων», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο Πρόεδρος επιτροπής εμποροπανήγυρης Αιγινίου και Αντιδήμαρχος παιδείας Δήμος Πύδνας Κολινδρού κ. Δημήτριος Ζαφείρης.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή τη χρονιά θα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Εξάλλου οι επισκέπτες δεν είναι μόνο από γειτονικούς νόμους όπως πχ Θεσσαλονίκη, αλλά και από πιο απομακρυσμένους όπως πχ Ξάνθη ή Καστοριά.

Αυτό το διάστημα στο χώρο που θα φιλοξενηθεί από 8 έως 17 Σεπτεμβρίου του πανηγύρι του Αιγινίου υπάρχει ένας οργασμός εργασιών. «Γίνονται συντηρήσεις όπου υπάρχουν προβλήματα, εργασίες ηλεκτρολογικές και υδραυλικές. Βελτιώνουμε ότι μπορούμε ώστε να είναι πιο χρηστικοί και ασφαλείς οι χώροι διεξαγωγής του πανηγυριού», σημείωσε ο κ. Ζαφείρης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 8/9 στις 8μμ παρουσία του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιου, ενώ αναμένεται να παραστεί και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Την βραδιά εκείνη θα παίξει η Φιλαρμονική Αιγινίου και η Φιλαρμονική Κολινδρού, ενώ θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ «Η κωμόπολη των πελαργών».

Στις 13/9 παραμονή του Σταυρού θα παίξει το σχήμα Μπρατίμια με μουσική και τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν