Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πιο συχνά και πιο μεγάλης σοβαρότητας

Πιο συχνά και μεγαλύτερης σοβαρότητας καιρικά φαινόμενα θα αντιμετωπίζουμε στο προσεχές μέλλον σύμφωνα με τα όσα είπε σε τηλεοπτικές της δηλώσεις στην εκπομπή Ertnews Updateη Φοίβη Κουντούρη, καθηγήτρια Βιώσιμης Ανάπτυξης, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος, με αφορμή τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel, την κλιματική αλλαγή, και τις επιπτώσεις της.

“Αυτό που βλέπουμε και με τις πλημμύρες και με τις πυρκαγιές είναι αποτελέσματα της κλιματικής αλλα.γής, της αποσταθεροποίησης του κλίματος που ουσιαστικά σημαίνει ότι αυξάνεται η συχνότητα και η σοβαρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων. Στη χώρα μας αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι κυρίως καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες και αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Προφανώς, αν δεν καταφέρουμε να μπούμε σε μια λογική προσαρμογής και μετριασμού, ο τρόπος για να προστατεύσεις τον πληθυσμό είναι να μετακινηθεί. Γενικότερα στον κόσμο υπάρχει αυτό που λέμε “κλιματικός μετανάστης” και μάλιστα ο αριθμός αυτών των ανθρώπων ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο” τόνισε η κα Κουντούρη.

Όπως είπε, η πολιτεία έχει δύο πράγματα να κάνει: “Μετριασμό και προσαρμογή. Ο μετριασμός σημαίνει μειώνονται οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, μετασχηματίζοντας το σύστημα ενέργειας, μεταφορών, χρήσεων γης και θάλασσας και έχουμε την τεχνολογία να το κάνουμε. Προσαρμογή σημαίνει προστατεύω από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που είναι ήδη εδώ και δεν θα είναι λιγότερο σοβαρά στο μέλλον. Άρα αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βλέπετε τώρα δεν είναι γιατί έτυχε κάποιος να μένει εκεί. Είναι γιατί έχουμε τεράστιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που δημιουργούν ένταση αυτών των φαινομένων. Ο Ντάνιελ που έχουμε δει τώρα έχει ρίξει 600 χιλιοστά νερού που ήταν η μεγαλύτερη προηγούμενη κακοκαιρία που αφορούσε σε βαριά βροχόπτωση, ο Ιανός, το μάξιμουμ που είχε ρίξει σε συγκεκριμένη τοποθεσία ήταν 320 χιλιοστά“.

Υπογράμμισε πάντως ότι στις περιοχές που έχουν πληγεί τώρα και στο παρελθόν, δεν χρειάζεται ακόμα κάποια σκέψη για μετακίνηση του πληθυσμού και μίλησε για την ανάγκη επιχειρησιακού σχεδιασμού..

Επίσης, η κα Κουντούρη είπε ότι θα έχουμε αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων μέχρι να μπορέσει η παγκόσμια κοινότητα να μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. “Οι μεγάλοι ρυπαντές δεν είναι προφανώς η Ελλάδα, αλλά η Αμερική, η Κίνα και στο σύνολο της η Ευρώπη και μετά η Ινδία. Αλλά ναι, η Ελλάδα ανήκει σε περιοχή που είναι hot spot. Δηλαδή, ενώ δεν είναι ο μεγάλος ρυπαντής, είναι μία από τις περιοχές όπου οι επιπτώσεις είναι πολύ, πολύ σοβαρές“.

Πηγή ertnews.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ