Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δίκη Πισπιρίγκου: «H Τζωρτζίνα δεν πέθανε από κεταμίνη», λέει ιαροδικαστής

Ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης απέδωσε το θάνατο του κοριτσιού σε οξύ πνευμονικό οίδημα συνεπεία πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών φαρμάκων

Σε οξύ πνευμονικό οίδημα συνεπεία πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών φαρμάκων απέδωσε το θάνατο της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης, κατά τη διάρκεια κατάθεσης στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Ο ιατροδικαστής, ο οποίος προτάθηκε ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων από την πλευρά της υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου αμφισβήτησε ευθέως στο δικαστήριο την ιατροδικαστική έκθεση του συναδέλφου του Σωτήρη Μπουζιάνη, χαρακτηρίζοντας «ασυνήθιστο» τον τρόπο με τον οποίο διενεργήθηκε η ιατροδικαστική έρευνα για το θάνατο της Τζωρτζίνας.

«Δεν θα έλεγα ποτέ την αιτία δηλητηρίαση. Η φράση θανατηφόρα δηλητηρίαση δεν ανταποκρίνεται στην ιατροδικαστική έκθεση. Δεν υπάρχουν ευρήματα συμβατά με δηλητηρίαση. Δεν ανταποκρίνεται εξ ολοκλήρου στο ιατροδικαστικό στάτους. Για μένα πιο δόκιμο να γράφει «οξύ πνευμονικό οίδημα συνέπεια πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών φαρμάκων», θα ήταν ολοκληρωμένο πλήρες ιατροδικαστικό πόρισμα», σημείωσε με έμφαση ο κ. Κραββαρίτης.

Ο μάρτυρας ειδικών γνώσεων εξέφρασε την άποψη ότι η πορεία του παιδιού προς το θάνατο ήταν δρομολογημένη. «Το παιδί ήταν τόσο επιβαρυμένο, παράλυτο, με γαστροστομία, με πάρα πολλά άλλα ζητήματα που είχαν οδηγήσει σε πολυοργανική έκπτωση. Το προσδόκιμο ζωής εκ των πραγμάτων ήταν πολύ περιορισμένο. Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί ακόμα κι αν δεν υπήρχαν όλες οι άλλες παράμετροι. Ένας εγκέφαλος τελείως κατεστραμμένος, με γλοίωση, δηλαδή με ουλές, σεσημασμένη εκφύλιση εγκεφάλου. Η καρδιά με προβλήματα, σχεδόν 41 γραμμάρια. Και το ήπαρ με προβλήματα. Ο οργανισμός ανεπαρκής σε πολλές λειτουργίες του. Το περιστατικό είχε τελικό υπόβαθρο το αναπνευστικό αρέστ. Ένας πνεύμονας στον οποίο πάσχει χορηγούμε ουσίες που στην καθημερινή πραξη χαρακτηρίζουμε «ναρκωτικά». Το παιδί έπαιρνε ουσίες που δυσκόλευαν τη λειτουργία της αναπνοής. Για μένα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο», κατέθεσε.

«Η κεταμίνη δεν σχετίζεται με τον θάνατο της Τζωρτζίνας»

Για την ουσία κεταμίνη που βρέθηκε στο αίμα της Τζωρτζίνας ο κ.Κραββαρίτης εξέφρασε την άποψη ότι δεν σχετίζεται με το θάνατο του κοριτσιού. «Όπως χορηγήθηκε ήταν μια ουσία που χορηγήθηκε παραπλεύρως χωρίς να σχετίζεται με το αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να ληφθεί υπόψιν ως σοβαρό υπόβαθρο για το αποτέλεσμα. Η ασθενής είχε αναπνευστική δυσχέρεια και πολυοργανική έκπτωση», τόνισε ο ιατροδικαστής και συμπλήρωσε ότι δεν είχε συναντήσει άλλη φορά την ουσία αυτή σε ιατροδικαστικές εξετάσεις που έχει κάνει.

Η κεταμίνη είναι ουσία που «θορυβεί», υποστήριξε ο κ.Κραββαρίτης και συμπλήρωσε: «Δεν τη βρίσκουμε εύκολα, εγώ δεν την έχω βρει ποτέ. Η συμμετοχή στην υπόθεση αυτή δεν πρέπει να ληφθεί υπόψιν, είναι τέτοιες αλλοιώσεις των οργάνων αθροιστικά με τη λήψη φαρμάκων. Το πόρισμα, όπως σας το εξέθεσα, στρέφεται πιο κοντά στην επιστημονική πραγματικότητα», κατέληξε ο ιατροδικαστής.

Αναφορικά με την έκθεση Μπουζιάνη, ο κ.Κραββαρίτης άσκησε έντονη κριτική.

«Σε αυτήν την ιατροδικαστική έκθεση είδα πράγματα που δεν συνηθίζονται.

Ο συνάδελφός μου έκανε μια εξέταση, με την οποία πετάει το μπαλάκι στους άλλους. Δεν έκανε δική του εκτίμηση αλλά έκανε ένα copy paste της ιστοπαθολογικής έκθεσης. Έβαλε σε κάθε όργανο ό,τι λέει ο παθολογοανατόμος, δεν εξέφρασε δίκη του άποψη. Η ιστοπαθολογική διερεύνηση ήταν πολύ αναλυτική, δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα.

Η τοξικολογική ανάλυση βγάζει ένα αποτέλεσμα για τη θανατηφόρα δόση από ένα εκ των εκατοντάδων παραδειγμάτων στη βιβλιογραφία και όχι για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Στο δημοτικό σχολείο λέγαμε ότι δεν κάνουμε πορτοκάλια με μήλα. Δεν μπορείς να συγκρίνεις τον 8χρονο με τον 60αρη. Ο κάθε οργανισμός έχει δικά του στοιχεια που διαφοροποιούν τη δράση των ουσιών σε κάθε άνθρωπο. Τα φάρμακα δεν είναι δηλητήρια, από κάθε φάρμακο μπορεί κάποιος να πεθάνει», υποστήριξε ο κ.Κραββαρίτης.

Πηγή: iefimerida.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστές οι τράπεζες για 5 μέρες – Ποιοι μισθοί θα καθυστερήσουν να «φανούν»
Κατεβάζουν «ρολά» οι τράπεζες για πέντε συνεχόμενες μέρες – Τι θα γίνει την Πρωτομαγιά και το Πάσχα, πώς επηρεάζονται οι μισθοδοσίες
Κλειστές οι τράπεζες για 5 μέρες – Ποιοι μισθοί θα καθυστερήσουν να «φανούν»