Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Απόκοσμες εικόνες σε Βόλο και Εύβοια: Διαλύθηκαν δρόμοι, πλημμύρισαν σπίτια

Σπίτια και επιχειρήσεις έχουν «βυθιστεί» στα λασπόνερα - Χωριά αποκόπηκαν - Ζημιές στο οδικό δίκτυο και παρασυρμένα αυτοκίνητα

Δύσκολες ώρες περνά ξανά η Μαγνησία, η Βόρεια Εύβοια, η Λάρισα και η Καρδίτσα από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Elias, 20 μόλις μέρες μετά τον καταστροφικό Daniel. Ο Βόλος «πνίγεται» από χθες το βραδύ, ενώ χωρίς οδική πρόσβαση είναι το Νότιο Πήλιο.

Νέο προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 έλαβαν σήμερα το πρωί οι κάτοικοι του Βόλου, όπως και οι κάτοικοι στον Παλαμάς Καρδίτσας προειδοποιώντας τους να είναι σε ετοιμότητα λόγω υπερχείλισης του ποταμού Σοφαδίτη.

Βόλος

Λίγο πριν τις 15.00 το μεσημέρι άρθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Από χθες στις 7.30 μμ, ο Βόλος βυθίστηκε στο σκοτάδι και δυσκόλευε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες των εκατοντάδων πυροσβεστών να παράσχουν βοήθεια όπου κλήθηκαν. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου έχει λάβει πάνω από 1200 κλήσεις για βοήθεια .

Στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας έχουν φτάσει μεγάλες δυνάμεις του Στρατού και συνδράμουν στις εκκλήσεις για βοήθεια ενώ όλη η δύναμη της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών βρίσκεται στους δρόμους με μεγάλα οχήματα, βάρκες και μηχανήματα έργου της 1ης Στρατιάς και προσπαθούν σε συνεργασία με δυνάμεις της πυροσβεστικής που έχουν καταφθάσει από όλη την Ελλάδα να στηρίξουν μία κατεστραμμένη πόλη.

Πολλές συνοικίες του Βόλου και τα προάστια του, έχουν κατακλυστεί από νερά και λάσπη: Παλαιό Λιμεναρχείο, Παπαδιαμάντη, Αγιος Παντελεήμονας, μέρος του κέντρου και της παραλίας του Βόλου, τα Παλαιά, οι Αγιοι Ανάργυροι, το Νέο Δέλτα, η Νεάπολη, το Πολυτεχνείο.

Όλα τα προάστια του Βόλου με κατεύθυνση προς το παραλιακό Πήλιο έχουν αποκλειστεί λόγω των ρεμάτων που "κατέβασαν" στη θάλασσα χιλιάδες τόνους νερού και κατέστρεψαν δρόμους και κάθε είδους υποδομές. Οι εικόνες είναι τραγικές στην Αγριά όπου έχουν καταστραφεί όλοι οι δρόμοι, πολλά σπίτια έχουν πλημμυρίσει, επιχειρήσεις στο παραλιακό μέτωπο έχουν καταστραφεί, αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα, το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει υποστεί ζημιές. Ίδιο σκηνικό και στα Άνω και Κάτω Λεχώνια, όπως και στα Πλατανίδια. Έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο στην Παιδόπολη και στην Αγριά και δεν υπάρχει οδική σύνδεση με το Βόλο. Όπως επίσης και του Νότιου Πηλίου με την πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Αντίστοιχες εικόνες και στα δυτικά προάστια του Βόλου,με καταστροφές στις Αλυκές, τα Πευκάκια, την Κριθαριά, τον Αγιο Γεώργιο Κυνηγών και το Μάραθο.

Στις Αλυκές έσπασαν χείμαρροι και πολλά σπίτια πλημμύρισαν και παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και οικιακός εξοπλισμός. Καταστροφές υπάρχουν επίσης στη Μακρυνίτσα που επίσης βρίσκεται αποκλεισμένη οδικά .

Τέλος, τα τμήματα του αυτοκινητόδρομου Βόλου-Βελεστίνου που είχαν κλείσει όπως ο δρόμος προς Μικροθήβες, ξαναδόθηκαν στην κυκλοφορία ενώ τα σχολεία σε όλη την Μαγνησία θα παραμείνουν κλειστά και αύριο.

Η πόλη του Βόλου θυμίζει απέραντο λασπότοπο ενώ όλα τα προάστια με κατεύθυνση προς το παραλιακό Πήλιο έχουν αποκλειστεί λόγω των ρεμάτων που "κατέβασαν" στη θάλασσα χιλιάδες τόνους νερού και κατέστρεψαν δρόμους και κάθε είδους υποδομές.

agria

Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριάς, ενώ το χωριό έχει θαφτεί μέσα στις λάσπες, στο χώμα και στο νερό.

Στην Αγριά έχουν καταστραφεί όλοι οι δρόμοι, πολλά σπίτια έχουν πλημμυρίσει, επιχειρήσεις στο παραλιακό μέτωπο έχουν καταστραφεί και αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα, η οποία  έχει γίνει καφετί από τους τόνους λάσπης που έπεσαν εκεί.

Από χθες έχει πλημμυρίσει όλο το γραφικό ψαροχώρι, με αποτέλεσμα σπίτια και επιχειρήσεις να «βυθιστούν» στα λασπόνερα, ενώ πολλοί κάτοικοι γλίτωσαν από τύχη ακόμη και τη ζωή τους. 

Δείτε φωτογραφίες: 

αγρια

αγρια

αγρια

αγρια

αγρια

αγρια

Δραματική ειναι η κατάσταση και στη Βόρεια Εύβοια. Πέρα από την πτώση ελικοπτέρου που έχει συγκλονίσει άπαντες, οι καταστροφές δεν έχουν σταματημό στην περιοχή.

Ειδικότερα ο δήμος Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας βιώνει πρωτοφανείς καταστάσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Όλοκληρα σπίτια, πλέον, έγιναν έρμαιο στα ορμητικά νερά και οι κάτοικοι ανήμποροι βλέπουν την καταστροφή.

Στο παρακάτω βίντεο από την Κρύα Βρύση, στην Εύβοια, ένα σπίτι οδηγείται… στη θάλασσα από τα ορμητικά νερά που κατεβαίνουν.

Όπως δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Στάμου στο Evima.gr το σπίτι δεν κατοικείται είναι εξοχικό και σε κλάσματα δευτερολέπτου παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το νερό άρχισε να «τρώει» σταδιακά το ανάχωμα που υπήρχε δίπλα στο ποτάμι. Όταν αυτό υποχώρησε πλήρως, το νερό με μεγάλη ορμή παρέσυρε όλο το σπίτι με την κοίτη του ποταμού να ανοίγει ακόμα περισσότερο.

Ενδεικτικά τέσσερα χωριά στον Δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού αποκόπηκαν μετά τις έντονες βροχοπτώσεις αφού η περιοχή γέμισε από τόνους λάσπης με τον όγκο του νερού να απειλεί κατοικίες και υποδομές.

Η έδρα του δήμου δεν είναι δυστυχώς δυνατόν να προσεγγιστεί ενώ το περασμένο βράδυ κινδύνευσαν οικογένειες με μικρά παιδιά. Πυροσβεστική και αυτοδιοικητικές αρχές μάλιστα, έδωσαν χθες μια «τιτάνια μάχη» προκειμένου να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα των πολιτών.

Ολόκληρα χωριά έχουν βυθιστεί από τις πρωτοφανείς καταιγίδες μακράς διάρκειας με τις οποίες χτυπάει από χθες η κακοκαιρία Elias την Εύβοια, με τους κατοίκους της Ιστιαίας να ανεβαίνουν πάνω σε βάρκες για να σωθούν από τα ορμητικά νερά.

Οι κάτοικοι κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να προστατέψουν τις οικογένειες τους. 

Το ύψος του νερού σε περιοχές του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού έχει σκεπάσει τα πάντα, γεγονός που δεν επιτρέπει σε σωστικά συνεργεία και κλιμάκια της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας να πλησιάσουν έτσι ώστε να απεγκλωβίσουν κόσμο.

Ωστόσο τις πρώτες πρωινές ώρες οι άνδρες των εποχιακών Πυροσβεστών βγήκαν με βάρκες και απεγκλώβισαν κόσμο από τον Νέο Πύργο. 

Ανάμεσά τους οι πυροσβέστες χρειάστηκαν να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν μία μητέρα και ένα μικρό παιδί στο Ασμήνιο που τους είχαν κυκλώσει τα νερά.

λθιλθλθ

ίίίί

Το τελευταίο 24ωρο στην Ιστιαία έχουν πέσει 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα, ενώ τις τελευταίες 6 ώρες που βρέχει ακατάπαυστα έχουν πέσει στην περιοχή πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα.

Το νερό σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και τα 60 εκ., καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων. 

Πριν το πρώτο φως της ημέρας οι κάτοικοι σε Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες, έλαβαν μήνυμα από το 112 να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν κάθε μετακίνηση.

Η κατάσταση στην Λαμία

Στην Λαμία όλη τη νύχτα προσπαθούσαν να ενισχύσουν τα αναχώματα στο Σπερχειό για να αποφύγουν την πλημμύρα σε μία ευρύτερη περιοχή.

Δεκάδες φορτηγά ξεφορτώνουν υλικό και ενισχύουν τα αναχώματα σε κρίσιμα σημεία με συνέπεια μέχρι στιγμής να έχουν συγκρατήσει την ορμή του ποταμού.

Σε αυτό βοήθησε μία ύφεση για 6 ώρες περίπου στην ένταση της βροχόπτωσης με συνέπεια να μην υπάρξει υπέρμετρα μεγάλος όγκος νερού. Όμως από τις 4:00 το πρωί βρέχει καταρρακτωδώς τόσο στη Λαμία όσο και στη Δυτική Φθιώτιδα και η αγωνία έχει ξεκινήσει και πάλι για το Σπερχειό.

Οι κάτοικοι του χωριού Κόμμα που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο βρίσκονται από χθες το βράδυ σε μία διαρκή ετοιμότητα, έτσι ώστε όταν δοθεί το σύνθημα της εκκένωσης να φύγουν γρήγορα, για να μην εγκλωβιστούν από τα νερά. Προληπτικά 15 περίπου οικογένειες, με ευάλωτα μέλη, έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα. Χωματουργικά μηχανήματα παλεύουν όλη νύχτα στα αναχώματα και πολλοί από τους κατοίκους παραμένουν συγκεντρωμένοι μαζί με τις αρχές στο κοινοτικό γραφείο. Λεωφορεία περιμένουν κοντά στο χωριό για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ανθρώπων, ενώ οικόσιτα ζώα έχουν ήδη μεταφερθεί από χθες σε ασφαλή σημεία.

Πηγή: skai.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους