Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Δεν υπάρχει ανησυχία για τον ιό Δυτικού Νείλου

Η αλλαγή της εποχής οδηγεί στην φθίνουσα πορεία των κρουσμάτων

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Μπορεί οι βροχές να συνεχίζονται στην Θεσσαλία όμως σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν γίνει δεν υπάρχει ανησυχία για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Όπως προκύπτει από τις εντομολογικές και επιδημιολογικές παρακολουθήσεις για την αντιμετώπιση της λοίμωξης του Ιού του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) στις οποίες έχει προχωρήσει η Οικοανάπτυξη, στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΕΟΔΥ, μετά την κακοκαιρία Daniel, δεν είναι πιθανό να δούμε μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν εβδομαδιαία συλλογή ακμαίων κουνουπιών από 50 σταθερές θέσεις σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ταυτοποίηση και βιοχημικές αναλύσεις για την ανίχνευση του Ιού του Δυτικού Νείλου σε ακμαία κουνουπιών, τη διενέργεια περίπου 1000 δειγματοληψιών εβδομαδιαίως για την καταγραφή και καταπολέμηση προνυμφών κουνουπιών στο δίκτυο εστιών αναπαραγωγής της Οικοανάπτυξης, και τέλος έκτακτες δράσεις ακμαιοκτονίας.

«Με τα δεδομένα που έχουμε, δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος της Οικοανάπτυξης ΑΕ δρ. Σπύρος Μουρελάτος για να συμπληρώσει πως «καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο, υπάρχει μια φθίνουσα πορεία των κρουσμάτων στη Θεσσαλία όπως και σε άλλες περιοχές. Αυτό εξάλλου πιστοποιείται και από τις προνύμφες και από τα ακμαία». Ο ίδιος ήταν καθησυχαστικός και πρόσθεσε πως «τα κουνούπια είναι βιολογικά όντα, ακολουθούν την φωτοπερίοδο και ξέρουν ότι θα έρθει χειμώνας. Επίσης υπάρχουν βιολογικά χαρακτηριστικά και δύο μολυσματικοί κύκλοι που πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν. Δεν ευδοκιμεί έτσι απλά μια επιδημιολογική κατάσταση».

Τι δείχνουν οι καταγραφές και αναλύσεις

Να σημειωθεί ότι οι μέχρι σήμερα καταγραφές και αναλύσεις δεδομένων πεδίου, σε συνδυασμό με ιστορικά δεδομένα πενταετίας που διατηρούμε σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (ebite), συνοψίζονται στα εξής:

•Αναφορικά με το πλημμυρικό είδους κουνουπιού Aedes caspius (που δεν ενέχεται στην μετάδοση του Ιού του Δυτικού Νείλου), η αφθονία των προνυμφών κουνουπιών καταγράφηκε εικοσαπλάσια και η αφθονία ακμαίων κουνουπιών δεκαπλάσια, σε σχέση με την περίοδο πριν τον Daniel. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντική όχληση κατά τόπους.

•Αντίθετα για το Culex pipiens (το οποίο ενέχεται στην μετάδοση του Ιού του Δυτικού Νείλου), τώρα καταγράφεται αύξηση των προνυμφών κουνουπιών, το οποίο ακόμα δεν έχει μεταφραστεί σε αύξησή του πληθυσμού των ακμαίων. Οι πληθυσμοί του Culex pipiens που καταγράφονται αυτήν τη στιγμή κυμαίνονται κοντά στον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

•Εφέτος, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στις ΠΕ Λάρισας και Καρδίτσας, το ποσοστό θετικότητας των κουνουπιών για τον ΙΔΝ ήταν 1/300 ακμαία (θετικότητα πολύ υψήλη, σε σχέση με την αντίστοιχη μετρηθείσα θετικότητα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία ήταν 1/500 ακμαία), ενώ μετά την κακοκαιρία Daniel, οι πρώτες μετρήσεις PCR δίνουν μηδενική θετικότητα στα συλλεχθέντα δείγματα κουνουπιών.

Συμπερασματικά, σήμερα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας:

1.Οι συγκεντρώσεις ακμαίων Culex pipiens είναι συγκρίσιμες με αυτές της τελευταίας πενταετίας.

2.Ο μολυσματικός κύκλος στα κουνούπια Culex pipiens έχει διαρραγεί.

3.Βρισκόμαστε στο τέλος της περιόδου κυκλοφορίας του παθογόνου στα κουνούπια και δεν θα υπάρξουν συνθήκες θερμότητας ούτε και άλλες ικανές συνθήκες για την επαναμόλυνση τους.

4.Αντίστοιχος μειωμένος επιδημιολογικός κίνδυνος καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2020, μετά την κακοκαιρία Ιανός στην ΠΕ Καρδίτσας, και σε ανάλογα πλημμυρικά φαινόμενα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει αντίστοιχα επίπεδα ενδημίας του Ιού του Δυτικού Νείλου.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 9/9/23 ο κ. Μουρελάτος σε δηλώσεις του στο «ΤyposThes» είχε υπογραμμίσει ότι θα βλέπαμε αύξηση στα πλημμυρικά κουνούπια λόγω των πλημμυρών, τα οποία ωστόσο δεν είναι επικίνδυνα, απλώς προκαλούν όχληση με τη δύση του ηλίου.

Όπως είχε τονίσει τότε «ευτυχώς οι πλημμύρες δεν έγιναν Μάιο ή Ιούνιο. Τότε τα νερά θα έδιναν εστίες αναπαραγωγής σε πολλά κουνούπια, θα είχαμε πλημμυρικά κουνούπια και 2-3 μήνες, γενιές επί γενεών, άλλων ειδών κουνουπιών που θα δημιουργούσαν και επιδημιολογικά φαινόμενα»(διαβάστε περισσότερα εδώ).

Να σημειωθεί πως επειδή εξακολουθεί μέχρι σήμερα η καταγραφή ανθρώπινων κρουσμάτων ΙΔΝ στη χώρα αν και σε σαφώς μικρότερο αριθμό, η Οικοανάπτυξη παραμένει σε εγρήγορση και ετοιμότητα, συνεχίζοντας σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ακολουθώντας τις εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας, την υλοποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης των κουνουπιών για την προάσπιση της υγείας των κατοίκων της Θεσσαλίας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας