Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πλημμυρικά κουνούπια: Απειλούν μετά την φονική κακοκαιρία - Τι να προσέξουμε

Δεν είναι επικίνδυνα αλλά προκαλούν όχληση - Καθησυχαστικός για την Κεντρική Μακεδονία είναι ο πρόεδρος της Οικοανάπτυξης ΑΕ δρ. Σπύρος Μουρελάτος

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Μεγάλη αύξηση των πλημμυρικών κουνουπιών αναμένεται το επόμενο διάστημα αν σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας. Κυρίως θα επηρεαστούν οι περιοχές που δέχθηκαν τον μεγαλύτερο όγκο νερού από τις εκτεταμένες βροχοπτώσεις πχ Θεσσαλία, Πιερία και Αττική.

Με δεδομένο πως τα κουνούπια αγαπούν τα νερά, και ιδιαίτερα τα λιμνάζοντα νερά, απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο της Οικοανάπτυξης ΑΕ δρ. Σπύρο Μουρελάτο για να μας εξηγήσει τι πρέπει να περιμένουμε και αν θα πρέπει να ανησυχούμε στο άμεσο μέλλον για τις επιπτώσεις των πλημμυρών.

«Στην Κεντρική Μακεδονία δεν είχαμε ιδιαίτερα έντονες βροχοπτώσεις. Δεν σημειώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα που αντικρίσαμε σε άλλες περιοχές όπως πχ στη Θεσσαλία, την Πιερία και την Αττική. Για παράδειγμα είναι πολύ πιθανό η Θεσσαλία να έχει επιπτώσεις. Αλλά αυτό θα γίνει αν σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή 20-30 βαθμούς. Σε αυτές ευδοκιμούν τα κουνούπια. Θα δούμε σε αυτή την περίπτωση πλημμυρικά κουνούπια. Αυτά γεννιούνται σε υγροτόπους και ορυζώνες από μαζικές και σύγχρονες εκκολάψεις και μεγάλες μετακινήσεις. Δημιουργούν προβλήματα όχλησης με τη δύση του ηλίου. Γενικά θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση μέσα στις επόμενες 15 μέρες», σημείωσε ο κ. Μουρελάτος στο TyposThes για να προσθέσει πως «τα κουνούπια έχουν δικούς τους κανόνες» και ότι στο παρελθόν «έχει τύχη να κυκλοφορούν κουνούπια και τον Οκτώβριο».

Πώς βοηθούν οι χαμηλές θερμοκρασίες που προηγήθηκαν

Διευκρίνισε ωστόσο πως τα πλημμυρικά κουνούπια δεν είναι επικίνδυνα για ασθένειες. Συμπλήρωσε ότι ιδιαίτερα χρήσιμες θα φανούν οι χαμηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών. «Είχαμε μια λίμνη ψύχους, επί μέρες σημειώθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες και αυτό θα μας δώσει χρόνο πχ για το αν θα έχουμε μια εξέλιξη της λοίμωξης του ιού του δυτικού Νείλου. Προς το παρόν γνωρίζουμε ότι σε περιοχές που σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις θα υπάρξει όχληση από τα κουνούπια, αλλά όχι ασθένειες. Και όταν λέμε έντονες βροχοπτώσεις εννοούμε για πάνω από 100 millimeter ανά εβδομάδα. Στην Θεσσαλία έριξε 75- millimeter νερού σε τρεις μέρες. Αυτός ο όγκος είναι τεράστιος», σχολίασε ο πρόεδρος της Οικοανάπτυξης ΑΕ.

Εστιάζοντας στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας υπενθύμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών. «Έχουμε ετοιμότητα συνεργείων, οργάνωση, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να βοηθήσει, ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την χρονική στιγμή της κακοκαιρίας σχολίασε πως «ευτυχώς δεν έγινε Μάιο ή Ιούνιο. Τότε τα νερά θα έδιναν εστίες αναπαραγωγής σε πολλά κουνούπια, θα είχαμε πλημμυρικά κουνούπια και 2-3 μήνες, γενιές επί γενεών, άλλων ειδών κουνουπιών που θα δημιουργούσαν και επιδημιολογικά φαινόμενα».

Τι πρέπει να προσέχουμε

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας μας μπορεί με μικρές ενέργειες να συνδράμει στο να είναι λιγότερος ο αριθμός των κουνουπιών.

Καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

Να μην αφήνουμε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, συμβάλουμε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).

Σημειώστε πως ειδικά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από κουνούπια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (όπου επίσης θα αναρτώνται -εφόσον παρουσιασθούν κρούσματα- εβδομαδιαίες εκθέσεις με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ