Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χρυσοχοΐδης: Καρατόμησε τη διοίκηση νοσοκομείου «Αγία Όλγα» για κακές συνθήκες

O υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος έκανε αυτοψία στο νοσοκομείο και ακολούθησε η απόφαση του υπουργού για καρατόμηση της διοίκησης

Καρατομήθηκε με απόφαση του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη η διοίκηση του Γ.Ν Νέας Ιωνίας Κωνσταντοπούλειο «Αγ. Όλγα», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, μετά και τις καταγγελίες στο ΣΚΑΪ για τις συνθήκες νοσηλείας στην ψυχιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου αλλά και την αυτοψία που πραγματοποίησε στη συνέχεια ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ξεκίνησαν ήδη εργασίες προσωρινής αποκατάστασης, ώστε η πτέρυγα να είναι λειτουργική και οι συνθήκες ανθρώπινες για νοσηλευόμενους και εργαζόμενους. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η καλή κατάσταση των νοσοκομειακών χώρων, ώστε να διασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς και εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας.

Επειδή πολλά νοσοκομεία έχουν πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανακαίνιση και αναβάθμισή τους με τη διάθεση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Για τις ψυχιατρικές κλινικές είναι σε εξέλιξη, ήδη, η υλοποίηση προγράμματος για την αναβάθμισή τους, συνολικού ύψους 3.5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.


Παρά ταύτα, και έως την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των υποδομών τους, ζητήθηκε εμφατικά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους επικεφαλής των υγειονομικών περιφερειών να αντιμετωπίσουν άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα έχει να κάνει με την κατάσταση των χώρων υγιεινής ή μικροζημιές σε κάθε χώρο των νοσοκομείων με κάλυψη της δαπάνης από το υπουργείο Υγείας. Η εντολή αυτή δόθηκε από την πρώτη επικοινωνία που είχε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με διοικητές και περιφερειάρχες με την ανάληψη των καθηκόντων του.
Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη με την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου “Αγία Όλγα”, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται μια απαράδεκτη κατάσταση για χώρους νοσηλείας, γνωστή μάλιστα από ετών στη διοίκηση του νοσοκομείου. Με εντολή του υπουργού Υγείας η διοίκηση του νοσοκομείου παύεται από τα καθήκοντά της, ενώ ξεκίνησαν ήδη εργασίες προσωρινής αποκατάστασης, ώστε η πτέρυγα να είναι λειτουργική και οι συνθήκες ανθρώπινες για νοσηλευόμενους και εργαζόμενους».


Αυτοψία του υφ. Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου στους χώρους της Ψυχιατρικής Κλινικής 

Στο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα» μετέβη ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, μετά τις καταγγελίες στο ΣΚΑΪ για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στους χώρους της ψυχιατρικής κλινικής, ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση.

αγια ολγα

«Η αλήθεια πρέπει να λέγεται με το όνομά της. Εδώ, στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου «Αγία Όλγα» υπάρχουν εικόνες που μας προσβάλλουν» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Βαρτζόπουλος και συνέχισε:

«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου, όπως και η προηγούμενη, ελέγχθη από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας, ενώπιον όλων των Διοικητών των Νοσοκομείων ολόκληρης της χώρας, πρώτη στο μέλημα κάθε διοίκησης θα είναι η διατήρηση των όρων υγιεινής, αλλά και αξιοπρέπειας, όχι μόνο στα χειρουργεία και τα εργαστήρια, αλλά κατά κύριο λόγο στους χώρους νοσηλείας και στους χώρους προσωπικής υγιεινής. Γεγονός που σημαίνει ότι η σημερινή κατάσταση εδώ είναι απαράδεκτη.

Ήδη το υπουργείο έχει προγραμματίσει και έχει εντάξει σε συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης την πλήρη ανακαίνιση όλων των Ψυχιατρικών Κλινικών, όλων των Γενικών Νοσοκομείων της χώρας, έργο που ανέρχεται σε περισσότερα από 3,5 εκατ. ευρώ. Η ανακαίνιση θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες και πριν την έναρξη του νέου χρόνου. Επίσης, υπάρχει και η προοπτική μιας ιδιωτικής χορηγίας. Όλα αυτά δεν δικαιολογούν τη σημερινή κατάσταση και αυτό είναι απολύτως βέβαιο.

Και ο Υπουργός κι εγώ όποτε χρειάζεται, αλλά και η αρμόδια ΔΥΠΕ, η οποία επιβλέπει το συγκεκριμένο Νοσοκομείο και η αρμόδια υποδιοικήτρια, η οποία επιβλέπει τις ψυχιατρικές δομές έχουν επανειλημμένως τονίσει και το λέω και το υπογραμμίζω ότι, οι διοικήσεις πρέπει να βλέπουν κάθε κομμάτι του Νοσοκομείου σαν να είναι το σπίτι τους» κατέληξε. 
Άρα, υπάρχει συγκεκριμένο θέμα διοικητικής ολιγωρίας, τα αίτια και την έκταση του οποίου θα εξετάσω αμέσως μετά και θα εισηγηθώ στον αρμόδιο Υπουργό.

Πηγή: skai.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Δικηγόροι κατά φορολογικού - «Δεν θα περάσει έτσι απλά» (ΦΩΤΟ + VIDEO)
Πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια – Τι είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου
Θεσσαλονίκη: Δικηγόροι κατά φορολογικού - «Δεν θα περάσει έτσι απλά» (ΦΩΤΟ + VIDEO)
Θεσσαλονίκη: 50.000 νέα υδρόμετρα από την ΕΥΑΘ για μείωση υδάτινου αποτυπώματος
Υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση για την προμήθεια και την εγκατάστασή τους σε διάφορες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος
Θεσσαλονίκη: 50.000 νέα υδρόμετρα από την ΕΥΑΘ για μείωση υδάτινου αποτυπώματος