Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Εύβοια: Στο δρόμο βγήκε ο κόσμος – Τι λένε οι σεισμολόγοι

«Η περιοχή έχει παλιά κτίρια αρκετά, πρώτα κοιτάμε τα σχολεία», είπε ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου

«Δεν μας έχουν δηλωθεί ζημιές αλλά ήταν τόσο μεγάλος ο σεισμός ήταν πάνω κάτω που πραγματικά προμηνύει ότι θα έχουμε πολλές ζημιές», είπε στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου, Γιάννης Καντζούρης, για το σεισμό που είχε επίκεντρο το Προκόπι της Εύβοιας.

«Τα παιδιά έχουν βγει από τα σχολεία σε όλα τα χωριά, ο κόσμος έχει βγει έξω. Η περιοχή έχει παλιά κτίρια αρκετά. Πρώτα κοιτάμε τα σχολεία. Θα ειδοποιηθούν οι καθηγητές σε λίγο να φύγουν τα παιδιά, να πάνε σπίτια τους», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχετικά με τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ, είπε ότι «δεν υπάρχουν τραυματισμοί, δεν υπάρχουν ζημιές σε κτίρια, έχουν σημειωθεί ζημιές σε καταστήματα, έπεσαν ράφια κλπ και έχουμε κάποιες καταπτώσεις σε δρόμους κοντά στο επίκεντρο, στο χωριό Προκόπι και Πήλι». Παράλληλα πρόσθεσε πως «στην ανατολική Εύβοια έχει κλείσει ο δρόμος στην περιοχή Κακιά Σκάλα».

 

Στα 5,2 Ρίχτερ η δόνηση

Υπενθυμίζεται ότι η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Εύβοια στις 08:26 το πρωί, με επίκεντρο 6 χλμ ανατολικά του Προκοπίου και εστιακό βάθος στα 5 χλμ. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική, ενώ σημειώθηκε μετασεισμός 3 Ρίχτερ στις 08:51. Είχε προηγηθεί άλλη μια δόνηση μεγέθους 2 Ρίχτερ με επίκεντρο σε μικρή απόσταση 11 Χλμ. ΔΒΔ του Λιμνιώνα Ευβοίας και ακολούθησε άλλη μια στις 08:33 μεγέθους 3,7 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο και εστιακό βάθος τα 5 χλμ.

Τι λένε οι σεισμολόγοι 

Σχολιάζοντας τη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος εξήγησε ότι ο σεισμός δεν εμπνέει ανησυχία για δύο λόγους: γιατί το ιστορικό της περιοχής δεν έχει μεγαλύτερα μεγέθη και διότι η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε ορεινή περιοχή. Ο Κώστας Παπαζάχος είπε - μεταξύ άλλων - ότι ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος και έγινε αισθητός από την κεντρική Θεσσαλία μέχρι και την Αθήνα. 

Από την πλευρά του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε στο Action24: «Είναι νωρίς, θα χρειαστούμε και άλλους μεγαλύτερους μετασεισμούς». «Το ιστορικό της περιοχής δεν έχει μεγαλύτερα μεγέθη», ανέφερε. «Θυμίζω ότι όμως υπάρχουν και σεισμικές εκπλήξεις, γι' αυτό χρειάζεται παρακολούθηση και αξιολόγηση», κατέληξε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε σε μια περιοχή με έντονη σεισμικότητα διαχρονικά που δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Το 5 μπορεί να είναι και η οροφή των σεισμών στην περιοχή. Είναι μια συστάδα ρηγμάτων με κατεύθυνση ΒΑ, έχει δώσει και πριν από 1,5 χρόνο σεισμός. Το καλό είναι ότι στην περιοχή αυτή δεν έχουμε μεγαλύτερους σεισμούς. Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς που θα έχουν μικρό μέγεθος, αυτό δείχνει η ιστορία της περιοχής. Θέλει λίγο προσοχή αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού. Δεν νομίζω να υπάρχει επίδραση τέτοια ώστε να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό, αυτό το λέω με επιφύλαξη και με βάση τα ιστορικά δεδομένα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καταστροφές, ενώ ξεκινούν άμεσα οι έλεγχοι.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας