Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στα ΕΛΤΑ - Παραδόσεις με drones σε νησιά και στην Ευρώπη

cargo-drone-1

Πλέον ο στόχος δεν είναι παραδόσεις μικροδεμάτων στην ενδοχώρα σε μικρές αποστάσεις αλλά σε νησιά και πιθανή επέκταση και σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες

Μια πολιτική με πολλές διαφοροποιήσεις από αυτή που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη διοίκηση εφαρμόζει ήδη η νέα ηγεσία των ΕΛΤΑ. Ξεκίνησε με την μείωση των καταστημάτων προκειμένου να μειωθούν τα κόστη και να εξοικονομήσουν προσωπικό, ενώ το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η αλλαγή στην πολιτική των παραδόσεων ταχυδρομείου με cargo drone.

Από την ανάπτυξη παράδοσης με drones μέσω υπηρεσίας που θα αναπτύσσονταν μέσα στα ΕΛΤΑ για παράδοση καταρχήν φαρμάκων υψηλού κόστους πλέον οι ορίζοντες φαίνεται να ανοίγουν και η υπηρεσία θα αναπτυχθεί μέσα από συνεργασία με την βουλγαρική startup Dronamics. Μάλιστα πλέον ο στόχος δεν είναι παραδόσεις μικροδεμάτων στην ενδοχώρα σε μικρές αποστάσεις αλλά σε νησιά και πιθανή επέκταση και σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με στόχο να αλλάξουν τα δεδομένα στις παραδόσεις ταχυδρομείου μέσα από μια υπηρεσία που θα αναπτυχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιφέροντας αυθημερόν παραδόσεις σε μακρινές περιοχές με μειωμένο κόστος και με «πράσινο αποτύπωμα». Χθες μάλιστα η βουλγαρική εταιρεία ανακοίνωσε την συνεργασία με τα ΕΛΤΑ κάνοντας και σχετική ανάρτηση στο site της.

Η καινοτομία που έχει αναπτύξει η βουλγαρική startup προσέλκυσε το ενδιαφέρον των παραδοσιακών ΕΛΤΑ και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της καταρχήν συμφωνίας τα πρώτα δρομολόγια παράδοσης θα γίνουν από τις αρχές του 2024.

Όπως ανακοίνωσε η Dronamics στοχεύει να δημιουργήσει αυθημερόν δρομολόγια που θα συνδέουν την Αθήνα με το βορρά καθώς και με τα νησιά στο νότο. Η Dronamics προσφέρει 80% ταχύτερες αποστολές, 50% χαμηλότερο κόστος και 60% λιγότερες εκπομπές CO2 από τις συμβατικές υπηρεσίες, καθιστώντας την ιδανική για χρονικά απαιτητικές παραδόσεις, όπως η αλληλογραφία και τα δέματα. Το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος της, Black Swan, που χρειάζεται επιφάνεια προσγείωσης και απογείωσης μόλις 400 μέτρων, υποστηρίζει πως αποτελεί μια βιώσιμη λύση για την πρόσβαση σε απομακρυσμένες και μη επαρκώς εξυπηρετούμενες περιοχές, όπου διαπιστώνεται έλλειψη ή ανεπάρκεια συμβατικών υποδομών αερομεταφορών. Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 300 κατοικημένα νησιά, που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μια πιο γρήγορη, οικονομική και οικολογική υπηρεσία αεροπορικών μεταφορών.

Η Dronamics είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία cargo drone παγκοσμίως. Η εταιρεία αποτελεί κορυφαίο κατασκευαστή και χειριστή μεγάλων drone ευρείας εμβέλειας, ειδικά για εμπορευματικές μεταφορές. Η ναυαρχίδα της, Black Swan, έχει δυνατότητα μεταφοράς 350 kg.

Αυτή η αναγνωρισμένη τεχνολογία επιτρέπει την αυθημερόν παράδοση σε πολύ μεγάλες αποστάσεις για ένα μεγάλο εύρος κλάδων: από φαρμακευτικά προϊόντα έως τα τρόφιμα και από το ηλεκτρονικό εμπόριο έως τα ανταλλακτικά.

Η Dronamics είναι η πρώτη αδειοδοτημένη αεροπορική εταιρεία cargo drone στην Ευρώπη και ο πρώτος στρατηγικός εταίρος της IATA για drone παγκοσμίως. Η Dronamics συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, του κορυφαίου ευρωπαϊκού προγράμματος καινοτομίας.

Πηγή euro2day.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ