Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αθήνα: Μεγαλειώδης και ειρηνική πορεία για το Πολυτεχνείο - Χιλιάδες άτομα (ΦΩΤΟ)

Σύμφωνα με την αστυνομία στην πορεία συμμετέχουν πάνω από 20.000 άτομα

Μεγαλειώδης ειρηνική και με παλμό είναι η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου με χιλιάδες κόσμου να πορεύεται προς την πρεσβεία των ΗΠΑ όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Λίγο μετά από τις 6.30 το απόγευμα της Παρασκευής (17.11.2023) η τεράστια σε όγκο και παλμό πορεία για το Πολυτεχνείο έφτασε στην Αμερικανική πρεσβεία. Σύμφωνα με την αστυνομία συμμετέχουν πάνω από 20.000 άτομα. 

Η πορεία με το μπλοκ της ΠΑΣΠ να κρατά την αιματοβαμμένη σημαία ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο, έφτασε στο Σύνταγμα μέσω της οδού Ακαδημίας έφτασε στην Αμερικανική Πρεσβεία γύρω στις 16.30 και λίγο αργότερα αποχώρησε.

Σημειώνεται ότι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των εκδηλώσεων για την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ισχύουν στο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας.

Γύρω στις 5.30 το απόγευμα της Παρασκευής έκανε την εμφάνισή του στην πορεία και ο  Στέφανος Κασσελάκης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μπαίνει στο μπλοκ του κόμματος να βγάζει κάποιες φωτογραφίες και στην συνέχεια να αποχωρεί. 

 

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι κρατώντας μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης.

Στη φετινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν κατέβει με παλαιστινιακές σημαίες και μαντήλες εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την συμπαράστασή τους προς τον παλαιστινιακό λαό.

Πατησίων, Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος και οι υπόλοιποι δρόμοι που οδηγούν στην αμερικανική πρεσβεία είναι κλειστοί μέχρι να ολοκληρωθεί η πορεία και όλες οι εκδηλώσεις μνήμης.

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ., οι σταθμοί του Μετρό Μοναστηράκι, Μέγαρο Μουσικής, Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο έκλεισαν στις 14:00 και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Επίσης, λόγω της πορείας για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου, υπάρχουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

   

11 προσαγωγές από την αστυνομία

Στο μεταξύ σε έξι προσαγωγές ατόμων προχώρησε η Αστυνομία κατά τη διάρκεια προληπτικών ελέγχων που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας για την πρόληψη επεισοδίων με αφορμή την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ άλλες πέντε έγιναν στα Εξάρχεια.

Αυξημένα μέτρα 

Επί ποδός στην Αθήνα λόγω του Πολυτεχνείου βρίσκονται περίπου 5.000 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας, ενώ συνδρομή παρέχουν από αέρος το ελικόπτερο της Αστυνομίας καθώς και drone. Παράλληλα σε ετοιμότητα βρίσκονται τα οχήματα ρίψης νερού της αστυνομίας, οι Αίαντες, καθώς και ομάδες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πέρα από την αυξημένη παρουσία αστυνομικών γύρω από το Πολυτεχνείο και την αμερικανική πρεσβεία ιδιαίτερα μέτρα έχει λάβει η ΕΛΑΣ και για την προστασία της πρεσβείας του Ισραήλ καθώς και άλλων πιθανών «στόχων» στην Αθήνα λόγω του πολέμου στην Γάζα. 

Ιδιαίτερα αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου η κατάσταση είναι ήδη τεταμένη τις τελευταίες μέρες με τα επεισόδια που σημειώθηκαν λόγω των εργασιών που γίνονται για την κατασκευή του Μετρό, ενώ στο «παζλ» έρχεται να προστεθεί και η ένταση που υπάρχει λόγω του θανάτου το περασμένο Σάββατο (11/11) του 17χρονου στη Βοιωτία μετά από πυροβολισμό αστυνομικού.

Πηγή: newsit.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ