Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Όλυμπος: Οι μυθικοί καταρράκτες, κάτω από το θρόνο του Δία – Δείτε το βίντεο

Το εντυπωσιακό βίντεο του Θεόφιλου Μπάμπουλη από τους καταρράκτες του Ολύμπου

Τους μυθικούς καταρράκτες του Ολύμπου, κάτω από το θρόνο του Δία προβάλει με βίντεο του ο Θεόφιλος Μπάμπουλης, με το ταξιδιωτικό του κανάλι Point Of View GR, που στόχο του έχει να αναδείξει το φυσικό κάλλος και τα αξιοθέατα του τόπου μας.

Όπως αναφέρει: Ένα από τα αρχαιότερα ρέματα στην Πιερία και ιδιαίτερης σημασίας για τον Όλυμπο, ο Ορλιάς κατά την αρχαιότητα ήταν ποτάμι και ονομαζόταν αρχικά Ελικώνας προτού συνδεθεί με τον κύριο εκπρόσωπο της τραγουδιστικής τέχνης και της λύρας, Ορφέα. Σύμφωνα με τον μύθο, στον Ελικώνα κατοικούσαν οι Πιερίδες Μούσες τραγουδώντας και χορεύοντας κοντά στον πατέρα τους, τον Δία. Ο Ορφέας, που έμεινε στην ιστορία για τον μεγάλο έρωτά του με την Ευρυδίκη, βρήκε φρικτό θάνατο από τις Πιερίδες Μούσες στον Ελικώνα ποταμό στο σημείο που αυτός χάνεται στα έγκατα της γης.

Σύμφωνα με τον Παυσανία, οι Μούσες μετανιωμένες για το αποτρόπαιο έγκλημα που διέπραξαν, έσπευσαν ευθύς αμέσως στα νερά του ποταμού Ελικώνα για να εξαγνιστούν. Ο ποτάμιος θεός όμως αρνήθηκε να τις εξαγνίσει και εξαφανίστηκε κάτω από την επιφάνεια της γης για να ξαναεμφανιστεί λίγο πιο μακριά με το όνομα Βαφύρας ή Ορλιάς, στο σημείο όπου σχηματίζει και τους καταρράκτες κοντά στο Δίον, συνεχίζοντας τον ρου του μέχρι την εκβολή του στη θάλασσα. Το ποτάμι πήρε το όνομα Βαφύρας, δηλαδή βαμμένος με αίμα, ή Ορλιάς από την κραυγή αγωνίας του αδικοχαμένου Ορφέα.

Δείτε το βίντεο από το ρέμα Ορλιάς, και τους μυθικούς καταρράκτες του Ολύμπου, κάτω από το θρόνο του Δία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις
«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει την υπόθεση»
ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις