Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έσκαβε μέσα σε αρχαιολογικό χώρο – Είχε στο σπίτι του και αρχαία νομίσματα (ΦΩΤΟ)

Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω στους Φιλίππους Καβάλας ένας 39χρονος, από αστυνομικούς από τη Θεσσαλονίκη

Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από την αστυνομία της Θεσσαλονίκης ένας 39χρονος για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά την προστασία των αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα, βρέθηκε μέσα σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο στην Καβάλα να προβαίνει σε διερεύνηση εδάφους με ανιχνευτή και σκαπτικό μηχάνημα ώστε να βρει αρχαία αντικείμενα.

Από την έρευνα που έγινε στο σπίτι του σε χωριό της Καβάλας αλλά και στο πατρικό του, βρέθηκε ότι είχε 11 χάλκινα αρχαία νομίσματα που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί αρχαιοτήτων, σύμφωνα με γνωμάτευση αρμόδιου αρχαιολόγου, καθώς και ακόμη 14 αντικείμενα τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Θεσσαλονίκης αναφέρει:

Στο πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων που αφορούν σε παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, απογευματινές ώρες χθες (18-01-2024), κατέλαβαν ημεδαπό άντρα εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου στους Φιλίππους Καβάλας, να διερευνά το έδαφος, με χρήση ανιχνευτή μετάλλων και σκαπτικού εργαλείου (φτυάρι), προς ανακάλυψη αρχαιοτήτων.

Πρόκειται για 39χρονο, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι κατείχε μεταλλική λαβή αγγείου που μόλις είχε ανασύρει από το έδαφος.

Επιπρόσθετα, στην οικία του ιδίου σε χωριό της Καβάλας, αλλά και στην πατρική του οικία κατείχε 11 χάλκινα αρχαία νομίσματα που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί αρχαιοτήτων, σύμφωνα με γνωμάτευση αρμόδιου αρχαιολόγου και 14 αντικείμενα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Κατασχέθηκαν ανιχνευτής μετάλλων, ακουστικά και σκαπτικό εργαλείο που χρησιμοποιούσε ο δράστης και θα αποσταλούν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Καβάλας ως πειστήρια, ενώ τα (26) συνολικά ανευρεθέντα αντικείμενα θα παραδοθούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας για αρχαιολογική, ιστορική και εμπορική εκτίμηση.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στην αρμόδια δικαστική Αρχή.

Δείτε τις φωτογραφίες που δόθηκαν από την αστυνομία:

arxaia_kabala_2.jpeg
arxaia_kabala_1.jpeg
arxaia_kabala_3.jpeg
arxaia_kabala_4.jpeg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ