Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κράνος κι αστυνόμευση μπορούν να σώσουν 100 ζωές το χρόνο από τροχαία

Με μια καλή αστυνόμευση στο 95% και με χρήση κράνους θα γλιτώσουμε 100 νεκρούς από τους 220 το χρόνο

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και Λέμε» βρέθηκε καλεσμένος ο Γιώργος Γιαννής, Συγκοινωνιολόγος και Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο οποίος συνομίλησε με τους δημοσιογράφους Στέλιο Βραδέλη και Γιώργο Πίκουλα, με αφορμή το θέμα της οδικής ασφάλειας, για τις παρεμβάσεις που ετοιμάζονται με το νέο ΚΟΚ, με αποτέλεσμα της σύσκεψης την διυπουργική και για τη μείωση της ταχύτητας στα 30 χιλιόμετρα η οποία μάλιστα έχει καθιερωθεί και σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

«Σύμφωνα με μια έρευνα που κάναμε στο Πολυτεχνείο, υπήρξε 50% αύξηση της ταχύτητας κυκλοφορίας των λεωφορείων» δήλωσε ο κ. Γιαννής στην αρχή της συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους, ερωτηθείς αν τοποθέτηση καμερών έφερε πραγματικά μεγέθη μείωσης των αυτοκινήτων που μπαίνουν σε λεωφορειόδρομους, συμπληρώνοντας παράλληλα το εξής «κάναμε μια έρευνα στο Πολυτεχνείο πριν και μετά. Στις 8 Νοεμβρίου, έγινε λοιπόν, η εντατικοποίηση με τις κάμερες στις λεωφορειο-λωρίδες, μέτρησαν πριν και μετά και υπήρξε 50% αύξηση της ταχύτητας κυκλοφορίας των λεωφορείων. Αυτό σημαίνει ότι με τα ίδια λεωφορεία μπορούμε να κάνουμε μιάμιση φορά περισσότερες διαδρομές, μόνο και μόνο με το να λειτουργήσουν οι κάμερες. Μάλιστα αυτή την περίοδο και συγκεκριμένα αυτή τη βδομάδα κάνουμε μετρήσεις για να δούμε τι γίνεται δύο μήνες μετά, διότι δεν μας αρκεί μόνο το πριν και το μετά. Μας ενδιαφέρει το μετά κατά συνέχεια».

«Με μια καλή αστυνόμευση στο 95% και με χρήση κράνους θα γλιτώσουμε 100 νεκρούς από τους 220 το χρόνο»

Αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας σχετικά με τη ζώνη και το κράνος που είναι απαραίτητο να φοράμε ο κ. Γιώργος Γιαννής επισημαίνει «λοιπόν, κοιτάξτε για το κράνος έχουμε κάνει μια μελέτη: Έχουμε 220 νεκρούς μοτοσυκλετιστές το χρόνο στην Ελλάδα με 80% ο μπροστινός και 65% ο πίσω. Εάν ανεβάσω και τον μπροστινό και τον πίσω με μια καλή αστυνόμευση στο 95% τότε θα γλιτώσουμε 100 νεκρούς από τους 220, από τους 665 στο σύνολο της χώρας. Με άλλα λόγια, θα γλιτώνουμε 100 ζωές το χρόνο».

Πηγή: ertnews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ