Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πίσω στα μπλόκα οι αγρότες – Αποφασίζουν για συνέχιση των κινητοποιήσεων

Ήδη ακούγονται απόψεις για το ενδεχόμενο νέου συλλαλητηρίου στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις

Στις γενικές συνελεύσεις, που θα γίνουν σήμερα Πέμπτη (22/2) στα αγροτικά μπλόκα θα ληφθούν οι αποφάσεις των παραγωγών και των κτηνοτρόφων για τις επόμενες κινήσεις τους, μετά τη δυναμική τους κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα και την αποτίμηση της διαμαρτυρίας με το εντυπωσιακό κονβόι. Εν αναμονή των όποιων αποφάσεων για το μέλλον των κινητοποιήσεων η κυβέρνηση πάντως διαμηνύει πως «δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για επιπλέον παροχές».

«Ήρθαμε δώσαμε το μήνυμα στην κυβέρνηση, κάναμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο, αναδείξαμε το θέμα το δικό μας, αλλά αναδείξαμε και το θέμα όλου του ελληνικού λαού για την ακρίβεια» δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στο αγροτικό συλλαλητήριο διατυπώνοντας την κοινή πεποίθηση των ανθρώπων της παραγωγής.

«Χάρη σε αυτόν τον αγώνα αποσπάσαμε κάποιες κατακτήσεις, δεν μας ικανοποιούν το δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή, αλλά δεν θα υπήρχαν αν δεν γινόταν αυτός ο αγώνας τεσσάρων εβδομάδων στα μπλόκα» δήλωσε από την πλευρά του το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Ρίζος Μαρούδας. Οι αγρότες που χθες έκλεισαν συμβολικά με τα τρακτέρ, για όλα τα οχήματα το τελωνείο των Ευζώνων, δεν είναι ικανοποιήμενοι και θεωρούν ότι μπορεί να τους δοθεί κάτι επιπλέον από την κυβέρνηση. Ήδη στα μπλόκα ακούγονται απόψεις για το ενδεχόμενο ενός νέου συλλαλητηρίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ενώ θέλοντας να δείξουν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει.

 

Δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια

Το μήνυμα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις ελήφθη λέει η κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να υπερβεί το δημοσιονομικό όριο, ενώ επικεντρώνει στον διάλογο με τους αγρότες για μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Με δηλώσεις του χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά ενώ για το 2025 ανέφερε ότι στόχος, παρά τα ασφυκτικά δημοσιονομικά περιθώρια, είναι «να προχωρήσουμε σε διαδικασία μόνιμης επιστροφής». Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως τα προβλήματα των αγροτών παραμένουν.

Την σκυτάλη στις κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα παίρνουν σήμερα στις 08.00 οι μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα οι οποίοι σχεδιάζουν μηχανοκίνητη πορεία με τη συμμετοχή 20 μελισσοκομικών φορτηγών και συναντήσεις στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, και Μεταφορών.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, τα αιτήματά τους είναι:

• Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).

• Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)

• Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.

• Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.

• Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.

• Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.

• Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Πηγή: ertnews.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη
Το Σάββατο η «Ημέρα Καριέρας» Ψηφιακής Οικονομίας της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη - 40 επιχειρήσεις με 500 θέσεις εργασίας
Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη