Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κάθοδος μελισσοκόμων στην Αθήνα - Τα 3 προβλήματα που ζητούν λύση

Ενώνουν τις φωνές τους με συναδέρφους τους από όλη τη χώρα για να λυθούν χρόνια προβλήματα του κλάδου τους

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλονίκης με τους συναδέρφους τους από όλη τη χώρα για την πανελλήνια διαμαρτυρία που προγραμματίζουν για σήμερα Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 8 το πρωί στο Σύνταγμα. Συμβολικά θα συμμετάσχουν 20 Μελισσοκομικά φορτηγά.

«Μελισσοκόμοι όλης της χώρας για πρώτη φορά στην Αθήνα θα διεκδικήσουμε ενωμένοι με αυτόν τον τρόπο λύσεις τα χρόνια προβλήματα του κλάδου. Αντιμετωπίζουμε τα ίδια ζητήματα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ζητάμε να δοθούν λύσεις σε τρεις άξονες προβλημάτων», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Χίτογλου. Όπως εξήγησε οι δύο άξονες δεν έχουν κόστος για την πολιτεία.

«Πρόκειται για το θέμα των ελέγχων για τις παράνομες Ελληνοποιήσεις μελιού και την διακίνησή του. Ο δεύτερος άξονας αφορά στην ίδια την παραγωγή του μελιού. Αυτή την στιγμή με τα όσα ισχύουν δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε στο δάσος ή να κυκλοφορούμε σε παράπλευρο οδικό δίκτυο. Ο τρίτος αφορά στην χρηματοδότηση στην παραγωγή του μελιού. Είχαμε 33,8% αύξηση κυψελών στην ΕΕ. Είμαστε η πέμπτη χώρα σε παραγωγή μελιού σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε αποθέματα για να παράξουμε μέλι και θα μπορούσε πολιτεία να μας βοηθήσει και τα χρήματα θα τα πάρει πίσω από φορολογία. Αυτή την στιγμή αν κάποιος έχει 1000 μελίσσια έχει κόστος 1000 φουλάρισμα για το φορτηγό του. Η πολιτεία μας έδωσε επιδότηση 80 λεπτά ανά κυψέλη. Όμως αυτό δεν καλύπτει το κόστος μας. Αν μας βοηθήσει στην παραγωγή θα γίνουμε μια μεγάλη μελισσοκομική δύναμη και μετά θα μπορέσει να έχει έσοδα μέσω της φορολογίας», σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλονίκης θα μεταβούν στην πρωτεύουσα είτε με ΙΧ ή με λεωφορεία.

Στο πλαίσιο της δράσης, θα επιδοθεί το πλαίσιο των αιτημάτων, καθώς και το  ψήφισμα των μελισσοκόμων στην Βουλή των Ελλήνων.

Ακόμα θα αιτηθούν συνάντησης με τους Υπουργούς των εμπλεκόμενων  υπουργείων με τα αιτήματα του κλάδου, που είναι το ΥΠΠΑΤ, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Μεταφορών.

«Είναι σημαντικό να μας βοηθήσει η κυβέρνηση για να φτάνει στο πιάτο του καταναλωτή ποιοτικό μέλι και ασφαλές. Να μην έχει πχ αντιβιοτικά ή καραμελόχρωμα. Θέλουμε να έχουμε στο πλευρό μας καταναλωτή», σχολίασε ο κ. Χίτογλου.

Αποχώρησαν τα τρακτέρ από το Σύνταγμα

Εν τω μεταξύ αποχώρησαν χθες από την Αθήνα τα τρακτέρ τα οποία είχαν σταθμεύσει από το απόγευμα της Τρίτης στην Πλατεία Συντάγματος στο πλαίσιο του αγροτικού συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας.

Μετά το πέρας της κινητοποίησης, αποδόθηκαν στην κυκλοφορία οι λεωφόροι Βασιλίσσης Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας και η οδός Παπεπιστημίου ενώ έγινε άρση της εκτροπής που διενεργούνταν στην άνοδο της λεωφόρου Συγγρού προς Καλλιρόης.

Παράλληλα άρθηκαν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ήταν σε ισχύ λόγω της αποχώρησης των τρακτέρ στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, στην Αχιλλέως και στη λεωφόρο Αθηνών.

Την Πέμπτη κρίνεται το μέλλον των μπλόκων

Σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Πάντως, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν όπως είπαν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ».

Καλαφάτης για αγροτικές κινητοποιήσεις: «Έχουμε ξύσει τον πάτο του βαρελιού, όμως δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία»

«Είμαστε ειλικρινείς. Έχουμε ξύσει τον πάτο του βαρελιού, όμως δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν –όπως το κάναμε και στο παρελθόν- με σειρά μέτρων για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, αλλά και σε επίπεδο στρατηγικής, όπως με τις πρωτοβουλίες, από κοινού με χώρες του Νότου, για την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Δείχνουμε έμπρακτα την βούληση της Κυβέρνησης να σταθεί δίπλα στους αγρότες μιλώντας τους με τη γλώσσα της αλήθειας», τόνισε αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη στον  στην ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου.

Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης: «Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πει με καθαρότητα ότι  συμμερίζεται απόλυτα και τις ανησυχίες, τον προβληματισμό και τις αγωνίες των αγροτών. Το έχουμε αποδείξει εμπράκτως με μια σειρά ενεργειών. Με τα μέτρα τα οποία έχουμε  λάβει τα προηγούμενα χρόνια όσον αφορά κυρίως φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά και  με τα μέτρα που λάβαμε τώρα. Η μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος κάτω από 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα για όλους τους αγρότες για 2 συν 8 χρόνια. Και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ