Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυτά είναι τα δύο μεγάλα οδικά έργα άνω των 550 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

Πρόκειται για τον οδικό άξονα Ιωάννινα - Κακαβιά καθώς και για κάθετο άξονα Δράμα-Αμφίπολη

Σε φάση εκκίνησης μπαίνουν δύο μεγάλα οδικά έργα που αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του εμπορίου, του τουρισμού και των logistics. Πρόκειται για τον οδικό άξονα Ιωάννινα - Κακαβιά καθώς και για κάθετο άξονα Δράμα-Αμφίπολη.

Το πρώτο έργο, για το οποίο αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές μέσα στο επόμενο διάστημα με τον μειοδότη την ΑΒΑΞ, είναι συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ (με προαίρεση), είναι μήκους 70 χλμ και αποτελεί οδικό τμήμα του Δυτικού Άξονα. Είναι η συνέχεια της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Κακαβιάς, διασχίζοντας τον νομό Ιωαννίνων. Ο άξονας αυτός θεωρείται ως ο δυτικότερος κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού και εντάσσεται στο κεντρικό (core) Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών της χώρας.

Είναι έργο ιδιαίτερης σημασίας για την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς πρόκειται να αναβαθμίσει τις προοπτικές μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών των Νοτιοδυτικών Βαλκανίων, στους τομείς των μεταφορών, του εμπορίου, του τουρισμού και των logistics.

Ο νέος οδικός άξονας θα βελτιώσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες στην πόλη των Ιωαννίνων, εκτρέποντας υπερτοπικούς φόρτους από την Περιφερειακή Οδό των Ιωαννίνων, ενώ η σύνδεση με τη Βιομηχανική Περιοχή θα επιτρέψει τη διοχέτευση της βαριάς κυκλοφορίας στο δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων.

Παράλληλα, το έργο θα εξασφαλίσει στην περιοχή της Κόνιτσας πρόσβαση στην Ιόνια Οδό και κατ’ επέκταση στις περιοχές της Φλώρινας και της Καστοριάς.

Στα σημαντικά οφέλη του οδικού άξονα "Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά" περιλαμβάνονται επίσης η εξυπηρέτηση του αεροδρομίου των Ιωαννίνων, καθώς και του κύριου όγκου της κυκλοφορίας μεταξύ Αλβανίας – Ελλάδας, αφού η συνέχεια της οδού μετά την Κακαβιά εξυπηρετεί τις παραλιακές
περιοχές της Αλβανίας και τα Τίρανα, από τις οποίες προέρχεται μεγάλος αριθμός χρηστών της οδού.

Ο νέος άξονας Δράμα - Αμφίπολη

Μέχρι τις 22 Απριλίου αναμένεται να υποβληθεί ο φάκελος συμμετοχής σε διάλογο των σχημάτων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο "Κάθετος άξονας Δράμα – Αμφίπολη", που θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ.
Τα σχήματα που συμμετέχουν είναι: 1) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε, 2) ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, 3) ΑΒΑΞ, 4) INTRAKAT.  

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Δράμας – Αμφίπολης, είτε με αποκατάσταση και διαπλάτυνση τμημάτων της υπάρχουσας οδού είτε με κατασκευή εντελώς νέων τμημάτων κατά μήκος του τμήματος από Παλιοκώμη σε Μαυρολεύκη, και από Μαυρολεύκη σε Δράμα συνολικού μήκους 43 χλμ.Το οδικό έργο έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικού Επιπέδου, καθώς η ένωση της Δράμας με τις γύρω μεγάλες πόλεις με ένα σύγχρονο και ασφαλή οδικό άξονα, όπως είναι η Εγνατία Οδός, αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα για όλους τους διερχόμενους οδηγούς, αλλά και όσους εισέρχονται στη χώρα μας από τα βόρεια σύνορά.

Η δε επίλυσή του με την κατασκευή ενός καινούριου και βασισμένου στα σύγχρονα πρότυπα κάθετου οδικού άξονα, αφενός θα εξυπηρετήσει τους πολίτες, αφετέρου θα διευκολύνει την μετακίνηση εισαγόμενων και εξαγόμενων εμπορικών προϊόντων, μιας και αποτελεί τον οδικό δίαυλο επικοινωνίας με τα μεγάλα αστικά κέντρα και λιμάνια της χώρας. Επιπλέον θα μειώσει το χρόνο μετακίνησης, αλλά και θα εξασφαλίσει μια πιο ασφαλή διέλευση των οχημάτων, εφόσον αυτά δε θα διέρχονται μέσω κατοικημένων περιοχών.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 248,54 εκατ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπούγας: Σχεδόν βέβαιη η έφεση του Εισαγγελέα στην απόφαση για το Μάτι
Η απόφαση του δικαστηρίου είναι αναντίστοιχη προς το μέγεθος της απώλειας και προς το μέγεθος της τραγωδίας, είπε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης
Μπούγας: Σχεδόν βέβαιη η έφεση του Εισαγγελέα στην απόφαση για το Μάτι
Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή τρεις νεαροί – Για διαρρήξεις και ληστείες σε καταστήματα
Περιοριστικοί όροι επιβλήθηκαν σε δύο ακόμη μέλη της σπείρας, μετά την απολογία τους στον ανακριτή
Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή τρεις νεαροί – Για διαρρήξεις και ληστείες σε καταστήματα