Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μπαίνει «μαύρο κουτί» στα αυτοκίνητα - Από πότε θα είναι υποχρεωτικό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να ενισχύσει την οδική ασφάλεια στους δρόμους της

Μετά τα αεροπλάνα, το «μαύρο κουτί» μπαίνει υποχρεωτικά σε όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη από τον Ιούλιο του 2024.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να ενισχύσει την οδική ασφάλεια στους δρόμους της με την προσθήκη νέων στοιχείων εξοπλισμού σε όλα τα νέα αυτοκίνητα. Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν το "μαύρο κουτί" και το σύστημα Intelligent Speed Adaptation (ISA), τα οποία θεωρούνται αντίστοιχα ως Big Brother.

Αυτή η πρωτοβουλία προκύπτει από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό General Safety Regulation (EU) 2019/2144, ο οποίος απαιτεί από όλους τους κατασκευαστές να συμπεριλάβουν αυτά τα στοιχεία στον βασικό εξοπλισμό των οχημάτων τους. Χωρίς αυτά, τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να πάρουν έγκριση τύπου για πώληση στην Ευρώπη.

Το "μαύρο κουτί" λειτουργεί ως ηλεκτρονικός καταγραφέας δεδομένων παρόμοιος με αυτόν που χρησιμοποιούνται στα αεροπλάνα. Καταγράφει τη δυναμική κατάσταση του οχήματος πριν από μια πιθανή σύγκρουση για να βοηθήσει στον προσδιορισμό της υπαιτιότητας σε περίπτωση ατυχήματος.

Τα δεδομένα που καταγράφονται είναι εμπιστευτικά και ανώνυμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από τις δικαστικές αρχές για τον καθορισμό της υπαιτιότητας σε ένα ατύχημα.

Το ISA συμβάλλει στον έλεγχο της ταχύτητας του οχήματος, βοηθώντας τον οδηγό να τηρεί τα όρια ταχύτητας.

Αυτές οι τεχνολογίες έχουν στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των ατυχημάτων.

Πηγή: dnews.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι
Η αμερικανική εκτίμηση βασίστηκε σε μια σειρά πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διαβαθμισμένων πληροφοριών, και σε μια ανάλυση των δημόσιων...
Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι