Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εννέα συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία σε ένα 24ωρο

Κάθε 45 λεπτά και ένα νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Μόνο στην Θεσσαλονίκη, σήμερα οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα εννέα συλληφθέντες. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε πως κάθε 45 λεπτά καταγράφεται και ένα νέο περιστατικό και προανήγγειλε τη δημιουργία ασφαλών χώρων για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τo λεγόμενο safe house, σε κάθε περιοχή.

Κάθε 45 λεπτά γίνεται μια καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία με θύματα γυναίκες.  Από τον Ιανουάριο, στο ειδικό τηλεφωνικό κέντρο αναφέρθηκαν περίπου 6.500 περιστατικά ενώ η Άμεση Δράση ανταποκρίθηκε σε τουλάχιστον 4.800. Παράλληλα, 270 γυναίκες χρησιμοποίησαν το panic button.

Σε έρευνα που διεξήχθη από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών το 2023, από το σύνολο των γυναικών ηλικίας 18-74 ετών που συμμετείχαν σε αυτή και έχουν ή είχαν στενή σχέση, σχεδόν το 42% έχουν βιώσει ένα ή περισσότερα περιστατικά/ επεισόδια ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας από κάποιον (νυν ή τέως) στενό τους σύντροφο κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους.

Ασφαλείς χώροι για τα θύματα

Για την άμεση αντιμετώπιση και υποστήριξη των θυμάτων δημιουργούνται ασφαλείς χώροι προσωρινής διαμονής που θα εξασφαλίζονται από εδώ και στο εξής από την Αστυνομία.

Τέτοιοι χώροι είναι στην Αττική και σε μεγάλες πόλεις, κοιτώνες όπου υπάρχουν σε Σχολές της Αστυνομίας και Διευθύνσεις που είναι φυλασσόμενοι από την Αστυνομία, σε δομές φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στην Εκκλησία και όπου δεν υπάρχουν τέτοιες δομές θα κλείνονται δωμάτια σε ξενοδοχεία με κονδύλια της ΕΛ.ΑΣ. και αν χρειαστεί ο χώρος θα φυλάσσεται όσο φιλοξενείται εκεί το θύμα.

9 αυτόφωρα στη Θεσσαλονίκη

Στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης δεν ήταν η πρώτη φορά που γείτονες καλούσαν την αστυνομία για έντονους καβγάδες. Αυτή τη φορά ο 54χρονος που φέρεται να χτύπησε και να απείλησε την σύντροφό του συνελήφθη.

Μόνο σήμερα οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο της Θεσσαλονίκης 9 άτομα, που καταγγέλθηκαν από συζύγους, συντρόφους και παιδιά.

Πηγή: ertnews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λευκός Οίκος: «Λανθασμένη προσέγγιση» η κατάληψη πανεπιστημιακών κτιρίων
Ο Τζον Κίρμπι ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την κατάληψη ενός κτιρίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη
Λευκός Οίκος: «Λανθασμένη προσέγγιση» η κατάληψη πανεπιστημιακών κτιρίων