Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φοιτητές εγκλώβισαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών στο γραφείο του

Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται επειδή δεν επιτρέπεται σε 4 φοιτητές να δώσουν εξετάσεις στην εξεταστική του Ιουνίου

Κλεισμένος στο γραφείο του βρίσκεται από τις 12 το μεσημέρι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, καθώς πραγματοποιείται διαμαρτυρία φοιτητών και ο ίδιος έχει εγκλωβιστεί.

Οι ίδιες πληροφορίες, του pelop.gr αναφέρουν πως οι φοιτητές φρουρούν και το αυτοκίνητό του προκειμένου να μην μπορέσει να αναχωρήσει από το Πανεπιστήμιο.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται επειδή δεν επιτρέπεται σε 4 φοιτητές να δώσουν εξετάσεις στην εξεταστική του Ιουνίου. Ο κ. Μπούρας ζητά εδώ και ώρα βοήθεια από τις αρχές αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ανταποκριθεί και η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Από την πλευρά τους οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι δεν έχει αποκλειστεί ο πρύτανης, αλλά δέχεται μια ειρηνική διαμαρτυρία ώστε να αρθούν οι διώξεις των φοιτητών.

pritanis

Από την πλευρά του ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας διαψεύδει κάθετα αυτό τον ισχυρισμό, κάνοντας λόγο για συκοφαντίες, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται για ειρηνική παράσταση όταν υπάρχουν περίπου 100 άτομα που βάφουν τοίχους, έχουν περικυκλώσει αυτοκίνητα και έχουν κάνει τον πρύτανη αφίσα.

Ο κ. Μπούρας, σε ανάρτησή του στο facebook, αναφέρει: «Εδώ και 4 ώρες ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιο Πατρών University of Patras είναι εγκλωβισμένος στο γραφείο του και το αυτοκίνητο του περιφρουρείται για να μην το χρησιμοποιήσει για να διαφύγει. Θέλω να δηλώσω απερίφραστα πως δεν Φοβάμαι Τίποτα και δεν θα φύγω απο το Πανεπιστήμιο. Σήμερα στο Πανεπιστήμιο θα αναγορεύσουμε σε Επίτιμο Καθηγητή τον Ολυμπιονίκη κ. Ν. Κακλαμανάκη. Ας αναλάβει το Πολιτικό Σύστημα τις ευθύνες του και ας σπάσει τις ένοχες σιωπές. Ολοι ξέρουν και είναι ενήμεροι. Πρέπει να πάψουν τέτοιες αντιδημοκρατικές και παρεμβατικές ενέργειες και να καταδικαστούν όσοι τους στηρίζουν. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο ανήκει σε όλους και δεν έχει ιδιοκτήτες».

Υποστήριξε ότι παραμένει αποκλεισμένος και ότι έχει κάνει έκκληση σε όλες τις Αρχές.

Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία αναφέρει:

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας προς τον Φοιτητικό Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών και τους εκλεγμένους εκπροσώπους του, απέναντι στις απαράδεκτες διώξεις που υφίστανται από τη διοίκηση του Τμήματος.

Η κίνηση του Προέδρου του Τμήματος να ασκήσει πειθαρχικές διώξεις σε μέλη του Συλλόγου και σε φοιτητές που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, αποτελεί μια χυδαία προσπάθεια φίμωσης της φωνής τους και καταστολής της νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης. Είναι απαράδεκτο, υπό το πρόσχημα του Νόμου Κεραμέως 4957/2022, να ποινικοποιούνται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις και να στοχοποιούνται οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους.

Θυμίζουμε ότι οι φοιτητές που δέχονται διώξεις, συμμετείχαν σε πανεκπαιδευτικές-πανελλαδικές δράσεις, ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, με αίτημα την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών καταφεύγει σε τέτοιες μεθοδεύσεις. Ήδη πέρσι, φοιτητές είχαν διωχθεί για τη συμμετοχή τους στην απεργία για τα Τέμπη.

Είναι σαφές ότι οι επαναλαμβανόμενες αυτές ενέργειες, στόχο έχουν την φίμωση του φοιτητικού κινήματος και την καλλιέργεια κλίματος φόβου και τρομοκρατίας στο πανεπιστήμιο.Τα πανεπιστήμια οφείλουν να αποτελούν χώρους ελεύθερης έκφρασης, αμφισβήτησης και συλλογικής δράσης. Η ποινικοποίηση της διαφωνίας και η καταστολή των φοιτητικών αγώνων, πλήττουν καίρια την ακαδημαϊκή ελευθερία και υπονομεύουν τα θεμέλια της δημοκρατίας.

Στεκόμαστε στο πλευρό του Φοιτητικού Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών και των διωκόμενων φοιτητών.

Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να καταδικάσουν τις απαράδεκτες αυτές διώξεις και να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και στην οργανωμένη φοιτητική δράση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ