Συνεχίζονται αδιάκοπα οι δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, αρκετές εκ των οποίων προκαλούν και κατολισθήσεις σε περιοχές γύρω από την Καλντέρα.
Έτσι, ο πρωινός των 4,8 Ρίχτερ που έγινε, μάλιστα, αισθητός τόσο σε περιοχές της Αττικής όσο και στην Κρήτη, προκάλεσε κατολίσθηση στο Φηροστεφάνι, βόρεια των Φηρών, στη Σαντορίνη.
Δείτε το video:
Υπενθυμίζεται ότι δύο σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ σημειώθηκαν λίγο πριν τις 09:30 το πρωί μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σεισμός 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 9:16. Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 12,3 χλμ και σημειώθηκε 27χλμ ανατολικά-βορειοανατολικά της Οίας. Πέντε λεπτά νωρίτερα, προηγήθηκε σεισμός 4,2 Ρίχτερ 23 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ακόμη, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκε στις 05:35 στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας. Από την Κυριακή 26η Ιανουαρίου ως την Τρίτη 4η Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, ανέφερε χθες Πέμπτη το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ).
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σαντορίνη
Σε ετοιμότητα παραμένουν κάτοικοι, κρατικός μηχανισμός και επιστήμονες στις Κυκλάδες, εξαιτίας του μπαράζ σεισμικών δονήσεων στην περιοχή, με τη μεγαλύτερη έως τώρα, να είναι της τάξης των 5,2 Ρίχτερ. Η Σαντορίνη, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι την 1η Μαρτίου, ενώ από χθες το πρωί, κλιμάκια από την Αθήνα βρίσκονται στο νησί και πραγματοποιούν αυτοψίες σε κτίρια.
Βασικά ερωτήματα των επιστημόνων, που μελετούν τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα, είναι εάν αναμένεται ένας ακόμη μεγαλύτερος σεισμός που θα θεωρηθεί ως ο κύριος και εάν υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο της Σαντορίνης. Στο μεταξύ συστήνουν προσοχή ειδικά για το φαινόμενο των κατολισθήσεων.
Ανησυχία και στην Αμοργό, όπου επίσης έχουν καταφθάσει ενισχύσεις, τόσο πυροσβέστες όσο και ιατρικό προσωπικό, ενώ αναμένεται και Κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Φυσικών Καταστροφών ώστε να κάνει αυτοψία στα κτίρια.
Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε και τη νύχτα. Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκε στις 05:35 της Παρασκευής στο θαλάσσιο χώρο στα ανοιχτά της Σαντορίνης νότια της Αμοργού, άλλη μια 3,8 Ρίχτερ στις 04:10 τα ξημερώματα με επίκεντρο 20 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Άλλοι έξι ασθενείς σεισμοί, από 3,2 έως 3,7 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος, σημειώθηκαν μέσα σε μια ώρα, από τις 12:59 τα μεσάνυχτα έως τις 01:41 με ίδιο επίκεντρο.
Πηγές: protothema.gr, ertnews,gr