Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θέλουν να αλλάξουν δουλειά 4 στους 10 Έλληνες

Οι περισσότεροι βιώνουν έντονο στρες στο γραφείο

Έτοιμοι να αλλάξουν δουλειά δηλώνουν τέσσερις στους 10 Έλληνες, καθώς πάνω από τους μισούς εργαζομένους στη χώρα θεωρούν ότι είναι πια μια καλή περίοδος να βρουν νέα θέση, ενώ η πλειονότητα αυτών βιώνει έντονο στρες στο επαγγελματικό τους περιβάλλον. Αυτό προκύπτει από την παγκόσμια δημοσκόπηση της εταιρείας αναλύσεων Gallup, η οποία αποτυπώνει σημαντική επιδείνωση στην ικανοποίηση των Ελλήνων εργαζομένων από τη ζωή τους και από τις επαγγελματικές προοπτικές τους.

Συγκεκριμένα, το 39% των εργαζομένων, με μικρή αύξηση από πέρυσι, δήλωσε ότι είτε ψάχνει ενεργά νέα θέση είτε παρακολουθεί χαλαρά τις ευκαιρίες που έχει να προσφέρει η ελληνική αγορά εργασίας. Έτσι, η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα μετά τη Φινλανδία ανάμεσα σε 38 ευρωπαϊκές σε ό,τι αφορά την πρόθεση των εργαζομένων να φύγουν από την τρέχουσα δουλειά τους. 

Εξάλλου, το επίπεδο του στρες στους Έλληνες εργαζόμενους έχει εκτοξευθεί. Η έρευνα της Gallup δείχνει ότι το 59% των εργαζομένων βιώνει πολύ έντονο άγχος στην καθημερινότητά του, εμφανίζοντας αύξηση 3 ποσοστιαίων μονάδων τον τελευταίο χρόνο και ξεπερνώντας σημαντικά τον μέσο όρο του 38% που καταγράφεται σε ολόκληρη την ήπειρο. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στη δεύτερη θέση της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το στρες.

Επίσης, οι Έλληνες δηλώνουν απογοητευμένοι από την επαγγελματική τους ζωή και τις προοπτικές τους. Μόλις το 34% αξιολογεί θετικά την τρέχουσα κατάστασή του έναντι 39% πέρυσι, το οποίο θα μπορούσε να αποδοθεί στους μισθούς. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Φιλανδοί, οι οποίοι δηλώνουν πιο πρόθυμοι και από τους Έλληνες να αλλάξουν δουλειά, είναι πρώτοι πανευρωπαϊκά σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση από την επαγγελματική τους ζωή.

Στο μεταξύ, η διέξοδος προς άλλες επαγγελματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα φαίνεται πως είναι πλέον ευκολότερη: ένα 54% των Ελλήνων θεωρεί πως είναι καλή περίοδος για να βρει νέα θέση. Πρόκειται για αξιοσημείωτη βελτίωση, της τάξης του 5% από πέρυσι, που αντανακλά πάντως μία τάση βελτίωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πάντως, ελαφρώς πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκονται οι Έλληνες στον θυμό που αισθάνονται καθημερινά (16%), τη θλίψη (18%) και τη μοναξιά (19% με βάση τα τελευταία στοιχεία).

Παγκόσμιο φαινόμενο η χαμηλή αφοσίωση

Τα παραπάνω στοιχεία ίσως δικαιολογούν το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο αφοσίωσης των Ελλήνων εργαζομένων, μόλις στο 13%, που φέρνει τη χώρα στην 26η θέση ανάμεσα στις 38 ευρωπαϊκές.

Βέβαια, ένα από τα στοιχεία που θίγει η έκθεση της Gallup είναι η «επιδημία» της χαμηλής αφοσίωσης, η οποία ως παγκόσμιο φαινόμενο υπολογίζεται ότι το 2024 κόστισε στη διεθνή οικονομία 438 δισ. δολάρια λόγω απωλειών στην παραγωγικότητα. Καταλύτης ήταν η μείωση της αφοσίωσης των managers και δη των γυναικών σε διοικητικές θέσεις, η οποία πυροδοτήθηκε μετά τις αναταράξεις της πανδημίας, όπως οι αλλαγές στις προσλήψεις, η συρρίκνωση των προϋπολογισμών, οι νέες προσδοκίες των πελατών, οι ανάγκες τηλεργασίας και τα νέα τεχνολογικά εργαλεία.

Πηγή: moneyreview.gr 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Σκύλοι ανιχνεύουν νυχτερίδες σε αιολικά πάρκα και σκαθάρια σε σπήλαια
Στις εγκαταστάσεις του οργανισμού Nose for a cause - Για επιστημονικούς σκοπούς στο πλαίσιο περιβαλλοντικών μελετών
Θεσσαλονίκη: Σκύλοι ανιχνεύουν νυχτερίδες σε αιολικά πάρκα και σκαθάρια σε σπήλαια