Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, κ. Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Συνδέσεις» για την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Κάσου.
«Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της δόνησης ήταν το μεγάλο βάθος. Ήταν βάθους 64 χιλιομέτρων. Αυτή είναι συγκεκριμένη κατηγορία σεισμών ενδιαμέσου βάθους, οι οποίοι έχουν και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Δεν προκαλούν καταστροφές λόγω αυτού του βάθους και από εκεί και πέρα δεν ακολουθούνται συχνά από μεγάλους μετασεισμούς. Άρα αυτό που μπορούμε να πούμε ότι ήταν ένας τέτοιος τυπικός σεισμός ενδιάμεσου βάθους στην περιοχή, συνδέεται κυρίως με το φαινόμενο της υποβύθισης της αφρικανικής πλάκας, κάτω από την πλάκα του Αιγαίου. Και ο σεισμός αυτός είναι μια έκφανση αυτού του φαινομένου» τόνισε.
Ο κ. Καραστάθης σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πει κανένας ότι ο εν λόγω σεισμός συνδέεται άμεσα με κάποιο γεγονός στο ηφαιστειακό τόξο ή στην Κωνσταντινούπολη. «Είναι εντελώς άλλες ζώνες. Το ελληνικό τόξο είχε, έχει και θα έχει πάντα τη δική του σεισμικότητα. Είναι ένα φαινόμενο διαρκές της υποβύθισης και προκαλεί πάντα τους σεισμούς αυτού του μεγέθους» είπε χαρακτηριστικά.
«Δηλαδή έχουμε ένα αρκετά μεγάλο ιστορικό στην περιοχή με ισχυρούς σεισμούς. Οι σεισμοί, οι οποίοι είναι βάθους δεν μας προκαλούν κάποια ανησυχία. Τα προβλήματα υπάρχουν μόνο στους επιφανειακούς σεισμούς» κατέληξε.
Δείτε τις δηλώσεις του: