Του Μιχαήλ Λιάπη
Μπορεί η Θεσσαλονίκη να είναι η «πρωτεύουσα» του γύρου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παίρνει την «πρωτιά» και στην ποιότητα των πρώτων υλών, καθώς υπάρχουν επαγγελματίες που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν κρέατα με διάφορες χημικές προσμίξεις, καθώς και κρέας εισαγωγής πολύ χαμηλής ποιότητας.
Όπως εξήγησαν καθ’ ύλην ειδικοί στο TyposThes, όλα γίνονται στον βωμό του κέρδους, τονίζοντας πάντα πως υπάρχουν και σωστοί επαγγελματίες του χώρου της εστίασης που δεν θα ρίξουν την ποιότητα για λίγα σεντς κέρδους παραπάνω. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν «Κάποιοι παίζουν με τη υγεία μας και θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι».
Οι ποιότητες και τα ειδικά πρόσθετα
Όπως εξήγησαν οι αρμόδιοι -που δεν κατονομάζονται για προφανείς λόγους- η Θεσσαλονίκη καταναλώνει καθημερινά απίστευτες ποσότητες γύρου, καθώς είναι από τα πιο αγαπημένα και διαδεδομένα φαγητά στη πόλης, με βαθιές ρίζες στην τοπική γαστρονομική κουλτούρα. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ίδιοι, όταν μιλάμε για την ποιότητα του γύρου, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, καθώς «υπάρχουν ποιότητες και ποιότητες». Όπως υπογράμμισαν χαρακτηριστικά, «Πολλές φορές στο μάτι μας, ο γύρος φαίνεται “ψεύτικος”, ενώ υπάρχουν και εκείνοι οι γύροι που μας “φουσκώνουν” προκαλώντας στομαχικά ζητήματα».
«Υπάρχουν ειδικά πρόσθετα, που μπαίνουν και χρησιμεύουν στο να διώχνουν τα υγρά» εξήγησε επαγγελματίας του κλάδου και προσέθεσε ότι «τα βάζουν γιατί δε θέλουν να βλέπουν λίπη να στάζουν στο ταψάκι κάτω από το γύρο και έτσι εξατμίζονται». Όμως ο καθαρός γύρος και το προϊόν που δεν έχει μέσα συντηρητικά και χημικά, βγάζει λίπος. Αυτό βέβαια σημαίνει «χασούρα» για τους καταστηματάρχες. Οπότε καταλαβαίνει κανείς στη ζυγαριά κέρδους και ποιότητας ποιος κερδίζει πάλι, ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Από 3,80 το κιλό κρέατα εισαγωγής
Όπως ανέφεραν ειδικοί στο TyposThes «Τα κρέατα είναι ένα άλλο θέμα. Πολλοί βάζουν στους γύρους τα κρέατα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αλλού, άλλοι βάζουν πολύ λίπος, άλλοι κάνουν το γύρο σκέτο “ζαμπόν” και γι’ αυτό είναι σκληρός και δε μασιέται». Αναφορικά με τις τιμές, όπως είπαν ειδικοί, μπορεί να ξεκινούν από 3.80 ευρώ το κιλό και να αγγίζουν τα 6 ευρώ όταν μιλάμε για καλή ποιότητα. Τέλος όπως υπογράμμισαν οι γύροι δεν παρασκευάζονται από ντόπια κρέατα αλλά από κρέατα εισαγωγής αφενός διότι η τιμή είναι χαμηλότερη και αφετέρου γιατί η παραγωγή της Ελληνικής επικράτειας δεν αρκεί για την τόση μεγάλη ζήτηση.
Τον φτιάχνουν στα καταστήματά τους
Ειδήμονες του χώρου, παράλληλα, υπογράμμισαν ότι «Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, παρατηρείται το φαινόμενο να παρασκευάζεται γύρος εντός των ίδιων των καταστημάτων, κάτι που δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία». Η σωστή και νόμιμη διαδικασία, όπως είπαν, προβλέπει την παρασκευή του γύρου σε ειδικά αδειοδοτημένα εργαστήρια επεξεργασίας κρέατος, όπου τηρούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής, ασφάλειας και ποιοτικού ελέγχου. Σε αντίθεση με αυτό, η παρασκευή εντός του καταστήματος, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και ελέγχους, ενέχει κινδύνους τόσο για την υγεία των καταναλωτών όσο και για τη διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος, τόνισαν. «Για τον λόγο αυτό, ο καταναλωτής πρέπει να είναι ενημερωμένος και απαιτητικός. Η επιλογή καταστημάτων που συνεργάζονται με πιστοποιημένα εργαστήρια και τηρούν τους κανόνες αποτελεί βασική προϋπόθεση για να απολαμβάνει κάποιος έναν ποιοτικό και ασφαλή γύρο. Η Θεσσαλονίκη διαθέτει εξαιρετικές επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης – αρκεί να ξεχωρίζουμε όσους σέβονται το προϊόν και τον πελάτη τους», σημείωσαν.