«Ο πιο σημαντικός κανόνας – ευρύτερα για την επιλογή της σταδιοδρομίας – είναι να επιλέξουμε τις σπουδές που μας ταιριάζουν, δηλαδή να ταυτίζονται πάνω στην προσωπικότητά μας, ανεξαρτήτως των μορίων» σημείωσε ο σύμβουλος εκπαίδευσης και επαγγελματικού προσανατολισμού, Κώστας Κατσανέβας, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5».
«Τα μόρια δεν είναι πόντοι εξαργύρωσης, δηλαδή όσους περισσότερους έχω εκεί θα πάω. Έχω πολλές επιλογές» πρόσθεσε μιλώντας στους Δημήτρη Κοτταρίδη και Νίνα Κασσιμάτη με αφορμή τις σχολικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγο καιρό, προσθέτοντας μάλιστα και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Αν πάω καλά στο 3ο πεδίο που είναι της υγείας, δεν χρειάζεται αναγκαστικά να πάω στη σχολή Ιατρικής. Εάν δεν μου ταιριάζει μπορώ να επιλέξω την εργοθεραπεία, την λογοθεραπεία και άλλα αντίστοιχα τμήματα που έχουν και εξαιρετική δυνατότητα απορρόφησης στην αγορά εργασίας».
Συνεχίζοντας τα κριτήρια με τα οποία οι νέοι θα επιλέξουν σχολή και επαγγελματικό προσανατολισμό ο κ. Κατσανέβας πρόσθεσε πως «το δεύτερο κριτήριο είναι να ενημερωθούμε για τις σχολές, ποια τα μαθήματα στο συγκεκριμένο τμήμα που με ενδιαφέρει, ποιοι οι καθηγητές, πώς είναι το περιβάλλον κλπ», ενώ ένα ακόμη κριτήριο είναι η αγορά εργασίας και τι προοπτικές δίνει αυτή η ευρύτερη κατεύθυνση.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Κατσανέβας υπογράμμισε πως «οι προοπτικές έρχονται σύμφωνα με αυτό που αγαπάμε» τονίζοντας πως αν κάνουμε αυτό που αγαπάμε θα είμαστε πιο πετυχημένοι και πιο ικανοποιημένοι στη ζωή και πιο παραγωγικοί, ενώ χαρακτήρισε λάθος προσέγγιση το να επιλέξει κάποιος επάγγελμα με γνώμονα την επαγγελματική αποκατάσταση.
«Θέλω να το φανταστείτε σαν μια βαλίτσα γνώσεων και δεξιοτήτων. Η επιλογή σπουδών ότι αυτή η κατεύθυνση μου δίνει αυτές τις γνώσεις κι αυτές τις δεξιότητες, τις οποίες σε μεγάλο βαθμό μπορώ να τις αξιοποιήσω και σε διαφορετικούς κλάδους. Μιλάμε διαρκώς για τη διεπιστημονικότητα. Παραδείγματος χάριν, ένας χημικός μηχανικός αυτή τη στιγμή μπορεί να δουλέψει όχι μόνο ως ελεύθερος επαγγελματίας στον χώρο αυτόν, αλλά μπορεί να δουλέψει στα τρόφιμα, στην ενέργεια, σε διαφορετικούς κλάδους, στην πληροφορική, στις κατασκευές. Μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ανεξαρτήτως. Όλες οι κατευθύνσεις δίνουν πολλές επιλογές και οι προοπτικές. Προφανώς η αγορά εργασίας έχει να δώσει και θα σας πει ότι κάποιες κατευθύνσεις έχουν πιο στιβαρό έδαφος. Όμως οι προοπτικές θα βασιστούν πάνω στην προσωπικότητά μας».
Ερωτηθείς για το ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν από την Τεχνητή Νοημοσύνη ο κ. Κατσανέβας επεσήμανε πως δεν υπάρχουν επαγγέλματα που θα σταματήσουν να υπάρχουν, θα μετασχηματιστούν, αλλά δεν θα τα αντικαταστήσει η τεχνητή νοημοσύνη. Η μόνη περίπτωση είναι αυτός που θα χάσει τη δουλειά του από έναν άλλο άνθρωπο, ο οποίος ξέρει πάρα πολύ καλά να χρησιμοποιεί τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης.
Τέλος, πρόσθεσε πως «μόνο δυο επαγγέλματα αυτή τη στιγμή έχουν επηρεαστεί τα τελευταία δυο χρόνια που μπήκε η τεχνητή νοημοσύνη στη ζωή μας… είναι κυρίως οι προγραμματιστές, αυτοί που γράφουν τον κώδικα, και οι συγγραφείς αυτοί που γράφουν», Τα επαγγέλματα
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Κατσανέβας σημείωσε πως η διαδικασία του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού πρέπει να ξεκινήσει από την τρίτη Γυμνασίου, εκεί όπου τα παιδιά θα πρέπει να επιλέξουν τύπο σχολείου, δηλαδή ΕΠΑΛ ή ΓΕΛ, ενώ πρόσθεσε πως «όλο το εκπαιδευτικό σύστημα έχει λυγίσει πάνω στις πανελλαδικές εξετάσεις».